arrow
profile_image
Lauritta
od 18. 7. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ještě bych dodala, že je také rozdíl, jestli se stravujete i mimo domov, kde množství spotřebované soli nevidíte a doma vaříte pouze večeře.Pak logicky spotřeba soli v domácnosti (=ta, kterou zakoupíte a vidíte) bude menší než u toho, kdo vaří denně dvě teplá jídla.

Cituji Veselka10: Brambory obsahují na 100g cca 7mg sodíku

Brambory neobsahují žádný sodík, prvek, který tvoří s chlorem kuchyňskou sůl.
Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/chvala-brambor.htm# ixzz1cjGeah3y

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Lauritta: co se týká mě, tak se běžně stravuji pouze doma, "venku" velice vyjímečně. Čili u mě to odpovídá.

arrow
profile_image
Lauritta
od 18. 7. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na Veselka10: OK, myslím, že už jsem to četla.
Já jsem to spíše myslela tak, že když např. student jí přes poledne v menze a na večeři si dá nějaký sýr (uzeninu) a pečivo, vaří třeba obden, tak sice v domácnosti spotřebuje soli málo, ale reálný příjem může mít daleko vyšší než někdo s, na první pohled, velkou spotřebou..

arrow
Neprodává v Bazaru

méně než
10 příspěvků

1,5kg ročně maximálně při spotřebě 2 osob, spíš kilo(zbytek na ryby v solné krustě, ale ta se vyhodí ) To počítám čistě jen na vaření. Ale znám rodiny, kde se soli spotřebuje více. A s tím, že kdo solí, má otupělé pohárky, nesouhlasím. Všeho s mírou, samozřejmě. Ostatně vše v těle funguje na principu, že když je něčeho moc, je to průšvih, a když je toho málo, taky průšvih.

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na True: Děkuji za odkaz....můžeš se však podívat například sem:

http://www.bylinky.eu/vite-jak-zdrave-jsou-brambor y.html
http://www.nutricoach.cz/brambory--c32
http://www.dia-potraviny.cz/brambory.html
http://www.krasny-zivot.cz/zdravi-a-zdrava-vyziva. 206/brambory-a-ryze-priloha-k-jidlu-a-zdrava-potra vina.20366.html

Čili shrnutí...brambory sodík obsahují;), sice v malém množství, ale obsahují.

A na závěr obecně http://www.nefrologie.eu/cgi-bin/main/read.cgi?pag e=dieta

Nebudu Tě přesvědčovat, soli si používej kolik chceš.... kvůli tomu jsem diskuzi nezakládala. Jen mi netvrď, že brambory nejsou slané sami o sobě. To je jen Tvůj pocit a já Ti ho neberu...jen to prostě není fakt.

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Lauritta: Jo, jo to jsem pochopila. Ono je dobře, že jsi to napsala, protože to se také počítá.

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Cituji darig: když je něčeho moc, je to průšvih, a když je toho málo, taky průšvih

S tím můžu jen souhlasit.

Já mám takovou tu malou solničku a za 3,5 roku co bydlím sama jsem ji doplnovala před týdnem podruhé, nebýt přítele, kterej hodně solí, tak je doplněná jen jednou, solené věci kupuju, ale že bych sama něco co budu jíst osolila to ne, to jen tomu příteli, nebo max špetku.

arrow
profile_image
Lauritta
od 18. 7. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Já uznávám, že solíme poměrně dost, ale je fakt, že se s tím snažím začít něco dělat.Musím říct, že třeba brambory v parní troubě jsou výborné i bez soli, stejně tak třeba máme rádi ryby, tam stačí citron a bylinky.Teď jsem vařila domácí šunku a byla výborná jen se špetkou soli (ptž i ta kvalitní má min 3% soli).

arrow
Neprodává v Bazaru

méně než
10 příspěvků

Reaguji na Veselka10: Můžu se zeptat, kupujete už hotové šunky, uzeniny, sýry.. cokoliv takového? Ono tam té soli je dost a dost a zajímalo by mne, jestli se to pak dá jíst? Já být zvyklá na málo, tak to pak asi nesním! jak to řešíte doma?

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Lauritta: jo jo brambory a jiné z parní trouby fakt nemají chybku a domácí šunka to je také mňamka.

Cituji darig: Můžu se zeptat, kupujete už hotové šunky, uzeniny, sýry.. cokoliv takového?

Uzeniny nekupujeme téměř vůbec, občas se u nás na chvilku objeví kvalitní "anglická" slanina - sem tam ji používám na vaření (tak 1-2x měsíčně)
Sýry kupujeme parmezánového typu cca 125g za 2 měsíce.
Jinak si asi tak 2x ročně dáme párek.
Jo a taky občas koupíme do jídla nivu... ono i to slané se v běžném jídle dá dobře jíst. Například tu nivu a anglickou dávám prakticky výhradně do jídel která obsahují smetanu a tím, že nesolím nic, tedy ani přílohy (kromě té bramborové kaše, tam dávám zhruba 1 gram na 4 porce), tak se to dohromady dobře sladí, aniž by to bylo přesolené. Samozřejmě platí, že toho dávám přiměřeně.
To samé ten sýr, obvykle na špagety a jiné těstoviny. Eidam apod. nekupujeme vlastně vůbec.
Jo a ty párky kupujeme z "domácí výrobny", jsou méně slané a navíc k nim dělám čočku nebo kaši, tu pak nesolím vůbec.
No a když dojde tak jednou za rok na čabajku nebo tak...vydrží nám nožička na týden... čili kolečko, dvě a spousta zeleniny k tomu.

Kuchyňskou sůl používám v zimě na solení chodníku Jinak používám do vaření himalájskou růžovou sůl s mlýnkem, je jí 95 gramů a teď jsem vyhazovala prázdnou skleničku, která mi vydržela něco málo přes rok.

arrow
profile_image
Ewiczka93
od 8. 6. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Myslím že ani ne, ale pokud nějaký den mám chuť na slané tak třeba pak jsem schopná čtyři dny nejíst vůbec nic slanýho. Jestli je to zdravé, nebo ne, nevím. Každopádně, uzeniny, salámy a tavené sýry( ty prý taky obsahují hodně soli a nedoporučují se třeba malým dětem) vůbec nejím. Doporučená dávka je snad maximálně jedna čajová lžička za den?

Ale zdá se mi to nebo všichni zástupci mužského pohlaví trpí nemocí absolutního nedostatku soli? Všichni hrozně solej , i když je ochuceno dost, prostě musí mít po ruce slánku, ty jejich jídla vypadají jako chodník v zimě Dělával to můj táta, teď i můj přítel, bratr si tuhle osolil i chleba se salámem.

arrow
profile_image
PardGalen
od 24. 4. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na True:
Rozdíl je poněkud ve složení.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené