arrow
Neprodává v Bazaru

Cituji Neny: Tak tohle je jednoduché vyvrátit vyčíslením nákladů na nějaký recept,

Gratuluji ke tvému elaborátu - líp bych to nenapsal - zhruba to odpovídá propočtům na chleba z jiných portálů. Apropó, zapomněla jsi připočíst ten pocit, když vstaneš/přijdeš z práce a bytem voní právě upečený chleba...

swist
Přidala bych ještě jeden argument pro domácí při vyčíslování nákladů. Kupovaný chléb brzy ztvrdl nebo zplesnivěl, takže se vyhodil. Pečený doma se sní do posledního drobečku. A čas a cestovné je nutné také započítat. Pekárna se tedy dost rychle zaplatí a tedy vyplatí. A dobrá nálada při konzumaci je k nezaplacení. Můj manžel miluje dalamánky. Před dokynutím odeberu část těsta, udělám malé bochánky, nechám nakynout, potírám slanou vodou, sypu kmínem, semínky. Peču v rozehřáté troubě. Super mňamka.

arrow
Neprodává v Bazaru

Cituji swist: ten pocit, když vstaneš...a ...voní právě upečený chleba...

To ano (tímto jsem strhla některé další moje kamarádky, které na návštěvě u mě čichaly právě se dopékající chleba a po vyklopení ten chleba obíhaly jak mlsné kočky... ).

Cituji ivik1: Kupovaný chléb brzy ztvrdl nebo zplesnivěl, takže se vyhodil. Pečený doma se sní do posledního drobečku.

Souhlasím. Náš chleba jsme ještě nikdy nevyhazovali a když se tam dá žitný chlebový kvásek, tak vydrží hodně dlouho čerstvý. Případně bramborový chleba vydrží taky dlouho (i bez kvásku).

Cituji swist: Nemůže být problém v teplotě surovin? Jinak trouba peče normálně? A kdy dáváš droždí - to se dává až nakonec nad mouku, jinak po styku se solí nefunguje..., ale to jistě znáš

Znám Když tak nad tím přemýšlím, problém bych viděla v tom, že do kynutého těsta na buchty dávám normální kvasnice. Do chleba vždy sušené a ten se vždycky povede. Asi je program v pekárně na těsto dělaný jen na sušené a ne na čerstvé kvasnice( ikdyž v návodu jsou uvedeny obě možnosti). Taky jsem se teď dívala, že program na těsto trvá 1,25 hodiny. To je dost, vždyť normálně kyne těsto na buchty tak 0,5 hod. Takže je to asi překynuté a proto už pak nenaskočí.
Jak dlouho trvá na vašich pekárnách program jen na vypracování těsta?

arrow
profile_image
Alal
od 31. 10. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Jak dlouho trvá na vašich pekárnách program jen na vypracování těsta?[/quote]
hodinu a půl . Používám oboje kvasnice a bez problémů peču . Jak buchty tak i chleba

Alal
Hmmm, tak to nevím, kde je chyba. Asi to bude rukama

arrow
profile_image
Marianne
od 29. 8. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Holky, dám sem odkaz na recepty na chleba, je tam strašně moc různých receptů, každý si vybere. Našla jsem to před časem na netu.

http://www.domaci-pekarna.biz/domains/pekarna/down load/recepty_pekarna.pdf

Jinak my používáme kupované směsi i si doma směsi děláme sami, doporučuju vyzkoušet do chleba přidat opražená semínka lnu nebo slunečnic, dále také sušená rajčata, česnek nebo zelené olivy.

arrow
Neprodává v Bazaru

Cituji Yasminka: problém bych viděla v tom, že do kynutého těsta na buchty dávám normální kvasnice

Já jsem čerstvé kvasnice zavrhl z toho důvodu, že bylo nutné udělat tzv. kvásek, který ty kvasnice aktivuje. Poměr mezi sušenými a čerstvými v potřebném množství je 1:3. U receptů, které nejsou přímo pro pekárnu, bývá problém v množství vody - nedávno jsem si takto vyrobil instantní těsto na pizzu... S tou vodou je vůbec problém, je to potřeba hlídat, aby jí bylo tak akorát... Jinak těsto špatně vykyne, nebo se propadne.

swist
Souhlasím, největší problém je správná hustota těsta, moc husté těsto-méně kyprý chléb, řidší- propadá se. Každá mouka nasává jinak, já přidávám ještě pol. lžíci oleje, super křupavá kůrka, křehký vláčný chléb. Dobré je také dát půl na půl vodu a podmáslí. U nás také chutná přidat trochu steakového koření. Namazaný máslem, čerstvé rajče, je to super.

arrow
Neprodává v Bazaru

Cituji swist: S tou vodou je vůbec problém, je to potřeba hlídat, aby jí bylo tak akorát... Jinak těsto špatně vykyne, nebo se propadne.

Tak to je přesné. Dokonce záleží, jestli je to tvrdá voda nebo měkká voda (u měkké vody těsto lépe kyne) a taky záleží na nadmořské výšce, jak jsem se někde dočetla (moje kamarádka bydlí v Beskydech na Morávce na vysokém kopci a semínkový celozrnný chleba má vždy nakynutější než já, ačkoliv peču tento chleba podle jejího receptu). Navíc ona má vodu měkkou (z potoka), já supertvrdou.

arrow
Neprodává v Bazaru

Cituji ivik1: také chutná přidat trochu steakového koření

Tak tohle jsem ještě nezkoušela, vyzkouším.
Kdysi jsem zkoušela dát do chleba podle jednoho receptu majoránku, ale moc to nechutnalo. Steakové koření jsem nikde ještě v receptu nečetla.

arrow
Neprodává v Bazaru

Cituji Neny: záleží, jestli je to tvrdá voda nebo měkká voda

No, ono záleží na více aspektech. Nejen na tvrdosti vody a nadmořské výšce, ale i na momentálním tlaku vzduchu, teplotě surovin a okolí, momentální kvalitě kvasnic, suchosti a kvalitě mouky, kvalitě pekárny... atd. Mimo jiné, i kvalitu nakynutí např. ovlivní prosátí mouky. Je toho prostě moc, co kvalitu chleba ovlivňuje. Odhadnout konzistenci těsta není ale až tak těžké, jak by se mohlo zdát - musí být pružné i vláčné, nesmí se lepit a musí být možno do něj zabořit prst a prohloubenina se musí vrátit zpět. (Když se vám jednou chleba povede, tak už budete vědět, jak má těsto vypadat...) S těstem třeba na pizzu, je to větší problém - potřebujete, aby se těsto dobře "roztahovalo". Je to o praxi a trpělivosti - každý nakonec přijde na ten "svůj recept".

arrow
profile_image
sim007
od 14. 9. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Holky zkoušely jste někdo v domácí pekárně udělat těsto třeba na vánoční cukroví ? Umí to taky ?

arrow
profile_image
Alal
od 31. 10. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

sim 007
cukroví asi přímo ne ale vánoční štolu nebo vánočku si v pekárně můžeš udělat a pak jen uplést .
ale pokud děláš kynuté cukroví tak to nebude pro pekárničku žádný problém

arrow
Neprodává v Bazaru

Já v pekárně dělám citronový koláč i makovník. Koupím krabičku v Kaufu, spustím program na výrobu nudlového těsta - po jeho ukončení vyjmu metličky a nechám upéct. (Je potřeba nastavit delší čas pečení, než je uvedeno v návodu cca o 10 minut. Poprvé nutno pohlídat...)

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené