arrow
profile_image
MiaMia
od 6. 4. 2013
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji BellaEJ: Jinak mě překvapilo, kolik z Vás tu hodně používá olivový olej i na smažení. Někde jsem četla, že když jej vystavíte vysoké teplotě, ztratí to, co jej činí tak kvalitním, takže jsou to pak ve finále zbytečně vyhozené peníze.

Ono je to složitější - je zbytečné smažit na panenském olivovém oleji (ten se vyznačuje tím, že je lisovaný za studena, aby se zachovaly látky, které se zničí teplem, takže ve výsledku to vyjde nastejno jako smažit na obyčejném olivovém oleji, akorát je to dražší).
Ale jinak, olivové oleje patří mezi nejzdravější oleje na smažení.

Cituji dadabus: Kdysi žádný margarín nebyl a všechno se dělalo na másle

No nene... kromě másla se používalo ještě sádlo.

Jinak na smažení a podobné účely používám jak máslo, tak rostlinné oleje, a cenovou stránku věci moc neřeším, myslím, že spotřeba másla je tak jako tak relativně nízká (v porovnání s jinými potravinami). Pravda je, že ho používáme vlastně jen na vaření (= nemažeme na chleba).

arrow
Neprodává v Bazaru

moderátorka

My teda nijak speciálně s máslem nešetříme, akorát teď když bylo v tescu v akci ho táta koupil do zásoby a slíbil se s námi podělit jinak já ho používám hlavně na vaření případně na toasty, chleba ani rohlíky si jím doma nemažeme....:Ale mám některá jídla, kde jsem zkoušela máslo zaměnit za olej a to jídlo dopadlo úplně jinak (v jednom případě katastrofálně - nějak divně to spolu zreagovalo...), takže máslo za olej fakt nevyměňuju

Cituji MiaMia: olivové oleje patří mezi nejzdravější oleje na smažení.

Téma už téměř mrtvé, ale na tohle jsi přišla jak?
Olivový olej má kouřový bod mnohem nižší než některé jiné oleje nebo dokonce sádlo, rozhodně není v případě smažení zdravý, natož nejzdravější.

arrow
profile_image
tinuss
od 28. 6. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

My máme spotřebu másla docela velkou, ale známý pracuje v mlékárně, tak ho máme za nízkou cenu. Takovou brkaši si bez něj nedokážu představit, nebo ryba na másle, mňam.
Ty ceny v obchodech jsou docela velké a některé mi příjdou nepoživatelné.

arrow
profile_image
BellaEJ
od 9. 1. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji BlackCoffee: Olivový olej má kouřový bod mnohem nižší než některé jiné oleje nebo dokonce sádlo, rozhodně není v případě smažení zdravý

Souhlasím. "Slyším" poprvé, že by byl olivový olej na smažení nejzdravější, já snad neznám nikoho, kdo by ho vyloženě na smažení vůbec používal..

arrow
profile_image
BellaEJ
od 9. 1. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji tinuss: Takovou brkaši si bez něj nedokážu představit

Také tak.
Jednou se mi stalo, že jsem do kaše máslo úplně zapomněla přidat a nebylo to vůbec dobré.

arrow
profile_image
Siiri
od 18. 6. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji BellaEJ: já snad neznám nikoho, kdo by ho vyloženě na smažení vůbec používal..

já.

a ohledně smoking point, ono se to liší, ale na většině seznamu je vyšší než máslo a rafinovaný je na tom podobně jako jine oleje.

http://jonbarron.org/article/healthiest-cooking-oi l-chart-smoke-points#.Uvj01GVwbIU

http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

Cituji Siiri: rafinovaný je na tom podobně jako jine oleje.

Ale o tom tady naprostá většina uživatelů nemluví.

Obecně se tady operuje s panenským olivovým olejem lisovaným za studena, při jehož přípravě nedochází k žádným negativním chemickým procesům, proto je tak kvalitní a populární v domácnostech. Bohužel u tohoto oleje je smoke point nízký a jakmile se začne při smažení pálit, což je v podstatě záhy, uvolňují se karcinogenní heterocyklické aminy (maso) nebo akrylamidy (brambory), které spolu s potravinami konzumujeme.

Rafinovaný olej je lisován za vysokých teplot a jeho smoke point je vyšší, proto je na smažení vhodnější, nicméně zdaleka nedosahuje kvality panenského oleje, proto je úplně jedno, jestli smažíš na tomto druhu olivového oleje nebo na slunečnicovém.

Nechci tady být za nějakou fanatičku brojící proti smažení na oliváči , sama jsem přesvědčená o tom, že pokud člověk nesmaží každý den, tu malou dávku zátěžových látek přežije, ale používat spojení zdravé smažení na olivovém oleji vnímám jako klasický oxymóron. Mír všem

arrow
profile_image
Siiri
od 18. 6. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji BlackCoffee: proto je úplně jedno, jestli smažíš na tomto druhu olivového oleje nebo na slunečnicovém.

souhlas, takže to není nezdrave, je to nastejno.

Na virgin extra vážně nesmažím, prostě jen nepoužívám máslo a z oleju jen olivový.

No a já zas nedovedu to smažení na olivovém oleji pochopit vůbec - olivový olej má tu svou zvláštní nasládlou "květinovou" vůni , která sice celkem pasuje do polévky nebo k zelenině a sýru v salátu, ale kdyby mi měl takhle vonět řízek .... brrrr.

arrow
profile_image
Tiakia
od 1. 4. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji dadabus: ale kdyby mi měl takhle vonět řízek .... brrrr.

Jo přesně,řízek,bramborák a další smažené věci na oliváči nejsou to správné navíc to má i nazelenalou barvu.

Dada, Tiakia - svatá pravda, dámy! :-)

arrow
profile_image
radana
od 14. 9. 2007
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

77

Máslo používám,kupuji když je na akci.Spotřebu máme tak střední, mažeme si tím pečivo a když je vánočka tak tu. Jinak na vaření používám olej,do pečiva heru,tam mi máslo nikdy nechutnalo. Na olivovém oleji jsem z nouze jednou dělala řízky, sice to nazelenalé nebylo ale chuťově to bylo jinde. Já bych zase do huby nedala Ramu,Perlu,Floru. To radši suchý pečivo.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené