Glycerin

kosmetika, mýdla

Glycerin 1

Glycerin (či také glycerol, propan-1,2,3-triol) je hustá kapalina bez barvy a zápachu se sladkou chutí. Jeho název je odvozen od řeckých slov “glykys” (sladký) a “cera” (vosk). Glycerin je hygroskopický, tzn. pohlcuje a udržuje vzdušnou vlhkost.

Princip fungování glycerinu

Pro zvlhčování pokožky a sliznic je nutné použít glycerin ve zředěném stavu, aby vázal atmosférickou vlhkost a přenášel ji do nich - čistý glycerin naopak váže vlhkost z pokožky na sebe a tím pokožku vysušuje.

Výroba glycerinu

Glycerin lze získávat z přírodních tuků působením hydroxidu sodného či draselného. Glycerin také vzniká kvašením glukózy.

Využití glycerinu

Glycerin má velmi široké možnosti využití: v kosmetickém průmyslu (přísada krémů, mýdel, zubních past aj.), v lékařství (přísada infuzí, klystýrů, součást čípků). Je součástí nemrznoucích směsí, barviv či výbušnin. Vyskytuje se i v potravinářských výrobcích jako sladidlo, změkčovadlo či součást méně kvalitních vín.

Diskuze na téma Glycerin na Omlazení.cz

Fotogalerie glycerin

Glycerin 1Glycerin 2Glycerin 3Glycerin 4

Upravte heslo Glycerin

Současný stav

Váš návrh

Zdroje

Návrh mohou odeslat jen registrovaní a přihlášení uživatelé.

Registrace

Autoři

Omlazení.cz

Zdroje, reference

  • glycerin.cz
  • oleje.cz
  • pioneerthinking.com