Babské rady pro údržbu umyvadlové baterie

Většina z nás se stále dokola snaží o udržení domova ve skvělé podobě, ať už pro dobrý pocit, nebo pro oko nečekaných příchozích. Nejinak je tomu i v koupelně. Středem zájmu bývají umyvadlové baterie, které je potřeba pravidelně čistit od vodního kamene. Pojďme se podívat, jak na to!

img

Umyvadlovou baterii používáme mnohokrát za den. Pomáhá nám udržovat čistotou, a přitom je sama obětí nečistoty. Stop zaschlému vodnímu kameni! Pokud si budete pamatovat pár ověřených tipů, bude vaše baterie stále jako nová!

Vodní kámen ? postrach všech baterií

Po použití umyvadlové baterie na ní téměř vždy zůstanou kapky. Ty zaschnou a zanechají po sobě nevzhledné skvrnky. Tyto usazeniny vodního kamene se tvoří zejména v těch domácnostech, kde je tvrdá voda. To ukazuje na vysoký podíl hydrogenuhličitanu vápenatého ve vodě. Naproti tomu v případě vody se stupněm tvrdosti nižším než 4 není vápenné skvrny téměř vidět. Tak jako tak se o baterii musíme řádně starat. Kupování drahých čističů není potřeba, postačí vám suroviny, které máte doma ve spíži!

Král a královna babských rad? Citron a jedlá soda!

Královský pár mezi přírodními čističi. I tak by se dala nazvat dvojice citron a jedlá soda. Zejména citron je výborným a univerzálním pomocníkem. Rozkrojte ho a otřete jím všechna místa na baterii. Nechte několik hodin působit, poté opláchněte a otřete do sucha. Použijte k tomu nejlépe hadřík z mikrovlákna. Jestliže uznáte za vhodné, můžete citron po rozkrojení posypat práškem do pečiva. Hravě totiž nahradí klasické čisticí písky.

Na stejné bázi funguje i jedlá soda. Stačí ji nanést na konkrétní místa a nechat alespoň pět minut působit. Krouživými pohyby poté odstraňte vodní kámen. Očištěná místa opět nezapomeňte opláchnout teplou vodou a otřít do sucha.

img

Neuvěřitelná síla octu

Další jednoduchou, a přitom vysoce účinnou alternativou je použití klasického octa (a to buď zředěného, nezředěného, nebo v kombinaci s citronovou šťávou). Vhodné je nalít ho do rozprašovače a nastříkat na baterii. Pomocí hadříku ji vyleštěte a následně omyjte vodou. Zde je postup stejný jako u čištění citronem či jedlou sodou. Ocet má navíc antibakteriální účinky, tudíž se postará jak o zaschlé kapky vodního kamene, tak i o mýdlové skvrny, plísně a bakterie. Pokud je vaše umyvadlová baterie výrazně zanedbaná, jednoznačně doporučujeme použít neředěný a zahřátý ocet (nesmí být ale příliš horký ? musíte v něm udržet prst).

Nezapomínejte na perlátor!

Postupem času se také může stát, že vápenitá voda ucpe perlátor baterie. Perlátor, známý také jako regulátor proudu, je tryska na raménku vodovodní baterie. Pokud se při usazování vodního kamene tento komponent ucpe, může se stát, že při zapnutí z raménka bude voda nekontrolovaně stříkat do všech stran. Proto byste měli perlátor pravidelně čistit. A jak na to?

I v tomto případě dobře poslouží ocet a kyselina citrónová. Navlhčete mycí houbu jednou z kapalin a přejíždějte s ní po jemném sítku na výtoku baterie. Ještě důkladněji to jde starým zubním kartáčkem. Ve většině případů se tak vápenité usazeniny rozpustí a vy si zas můžete užívat silného proudu. Pokud tato péče nebude dostačující, samotný perlátor odšroubujte a vložte jej do mísy s vodou a trochou octa.

Čistá umyvadlová baterie se může zdát jako detail, avšak jak se říká, detaily tvoří dokonalý celek. Proto pokud bude zářit i ona, vaší koupelně už nebude chybět opravdu nic! 

img


Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.