Jaké boty zvolit na běhání na podzim a v zimě

Promočily se vám při prvních podzimních bězích běžecké boty? Už vás nebaví trénovat ve vlhkých ponožkách, které vám rychle prochladnou nohy? Máte tedy dvě možnosti - buď přejít na trénink na běžeckém pásu, nebo si pořídit správné běžecké boty, které jsou speciálně navrženy pro podzimní a zimní počasí.

img

Jaké boty budou vhodné pro běh v chladnější části roku? 

Pokud bude podzim bez deště, neměly by teploty představovat velký problém. V chladnějších dnech, kdy se teplota drží pár stupňů nad nulou, obvykle dobře fungují boty, které jsme používali v létě. Stačí si vybrat vhodně silné ponožky, abyste měli nohy v teple. Může být také dobré zvolit běžecké boty s mírně vyztuženým svrškem. Menší počet prodyšných síťovaných panelů usnadní udržení ohřátého vzduchu v blízkosti nohou. Vhodné modely jistě najdete v každém dobrém obchodě s běžeckou obuví. Skutečné problémy začínají, když teplota klesne výrazně pod nulu a v deštivých dnech, kdy se vám v letních běžeckých botách po pár krocích začne objevovat voda. Co tedy dělat? 

Běžecké boty s membránou... 

Co je to voděodolná membrána? Jedná se o velmi tenkou vrstvu speciálního materiálu umístěnou ve svršku boty. Díky své jedinečné struktuře nepropouští kapky vody, ale propouští molekuly vodní páry. To zabraňuje vniknutí vody do boty a zároveň umožňuje únik ohřátého a vlhkého vzduchu ven. Nejznámější běžecké značky, jako je Hoka boty, obvykle vyrábějí s membránou GORE-TEX?. Ta se vyznačuje velmi dobrým výkonem a je skvělá pro obuv do deštivých dnů. Většina výrobců běžeckých bot má alespoň několik modelů vybavených nepromokavou membránou, takže najít boty, které by vyhovovaly vašim potřebám, by neměl být velký problém. Pokud jsou podmínky obzvlášť náročné, vyplatí se doplnit takovou obuv běžeckými návleky. Nízké chrániče bot zajistí, aby se bláto nebo voda nedostaly do bot přes horní okraj svršku, a udrží tak vaše nohy v pohodlí bez ohledu na počasí. 

... a s dobrým vzorkem. 

Pokud trénujete venku v podzimní plískanici, bude pro vás zásadní obuv, která poskytuje dostatečnou přilnavost. Trailové běžecké boty, jako jsou například boty z řady Salomon Speedcross, jsou ideální do bláta nebo na mokrou trávu. Podrážka s hlubokým vzorkem je ideální pro měkký povrch a zabrání vám v náhodném uklouznutí. Pokud se chystáte běhat v zimě, existují specializované modely s možností zašroubování hrotů do podrážky. To zajistí přilnavost i na ledu nebo zmrzlém sněhu. Pokud v takových podmínkách běháte jen příležitostně, mohou být dobrým řešením běžecké nesmeky. Při nošení na klasické běžecké boty zajistí přilnavost na zasněžených nebo zledovatělých cestách a umožní vám trénovat i ve velmi obtížných podmínkách. 

img

Více než jen boty 

V chladnějším období bychom měli dbát nejen na tepelný komfort nohou, ale i celého těla, proto je vhodné se vybavit i vhodným oblečením přizpůsobeným nižším teplotám. Obyčejná tepláková souprava obvykle nestačí. Specializované termoprádlo pro běžce odvede mnohem lepší práci a poskytne dokonalou rovnováhu mezi izolačními vlastnostmi a vysokou prodyšností. Na zimní a podzimní trénink si obvykle bereme s sebou i trochu více vybavení, proto je potřeba běžecká vesta. Do těsně přiléhajícího batohu se totiž snadno vejde náhradní bunda, teplé pití nebo cokoli, co potřebujeme během tréninků a běžeckých výletů v chladnějších částech roku. 


Fotogalerie

 

Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.