Trpíte i vy jednou z nejčastějších nemocí 21. století?

Pokročilé technologie nám už řadu let usnadňují život. Většina z nás si neumí představit den bez telefonu, počítače nebo tabletu. V průměru se na "svítivé obrazovky" díváme až 7 hodin denně. Není se proto čemu divit, že většina obyvatel trpí takzvanou digitální únavou zraku, která je jednou z nejčastějších nemocí 21. století. Jak se projevuje a dá se jí předejít?

img

Digitální únava očí nebo syndrom počítačového vidění. Výskyt této nemoci v posledních několika desetiletí narůstá. Ohrožen je každý, kdo tráví několik hodin denně u počítače, je příliš blízko jakékoli obrazovky, včetně té televizní, nosí brýle, které nejsou vhodné pro sledování monitorů či displejů a nedělá si přestávky. Projevy nemoci jsou různé, nejčastěji se jedná o:

  • Bolest, únava, pálení nebo svědění očí.
  • Vodnaté nebo suché oči.
  • Rozmazané nebo dvojité vidění.
  • Bolest hlavy.
  • Bolavý krk, ramena nebo záda. 
  • Zvýšena citlivost na světlo.
  • Potíže se soustředěním.
  • Pocit, že nemůžete udržet oči otevřené.
img

Zde máte 5 tipů, jak předejít digitální únavě zraku

1. Komplexní vyšetření očí

Základem je pravidelná péče o vaše oči. Kdy naposledy jste navštívili očního specialistu a nechali si váš zrak zkontrolovat? Zbystřit by měli zejména nositelé kontaktních čoček a dioptrických brýlí. Máte správně změřený zrak? Nosíte správný počet dioptrií nebo máte recept starší než dva roky? Toto a mnohem více může být jednou z příčin digitální únavy zraku. Nezapomeňte při vyšetření svému oftalmologovi či optometristvi sdělit, kolik času u počítače a mobilního telefonu trávíte.

2. Upravte si jas na vašich zařízení

Správné nastavení vašeho počítače může snížit namáhu vašich očí. Zásadní je jas displeje, který by měl být přibližně stejný, jako okolí vašeho pracoviště. Správné nastavení můžete zkontrolovat pomocí bílé obrazovky. Pokud vypadá, jako zdroj světla, je nastavení jasu příliš vysoké. Jako pomůcku můžete využít i bílý papír a dle něj jas upravit. Svůj zrak chraňte i v případě, že pracujete v místě, kde je většinu dne umělé osvětlení.

3. Procvičujte vaše oči a dělejte si přestávky

Znáte pravidlo 20-20-20? Jedná se o jednoduchou poučku, jak vaším očím ulevit. Dívejte se každých dvacet minut na vzdálený objekt alespoň 20 stop (to znamená asi 6 metrů) po dobu 20 vteřin. Pohled do dálky uvolňuje zaostřovací sval uvnitř oka a tím snižuje jeho únavu. "Předejít digitální únavě očí lze také pravidelnými pauzami při práci u počítače a omezením užívání mobilního telefonu. Vliv na únavu má ale i čtení jako takové. Pauzy je dobré si dělat například každých 30 minut na zhruba dvě až pět minut," radí Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, online prodejce kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí. Během pauzy je dobré se protáhnout, abyste snížili napětí a svalovou únavu.

TIP: Během cvičení nezapomeňte často mrkat, abyste snížili riziko suchého oka způsobeného používáním digitálních zařízení.

4. Zvolte správné brýle a kontaktní čočky

Pokud jste nositeli kontaktních čoček, doporučujeme zvolit takové, které jsou vyrobené ze silikon-hydrogelového materiálu díky čemuž má čočka vysokou propustnost kyslíku. Vhodnou variantou jsou například Bausch + Lomb ULTRA*, které jsou vylepšené o technologi MoistureSeal. Ta zajišťuje, že si čočky během nošení zachovají vysoké procento své vlhkosti, a to 95 % po dobu až 16 hodin. Čočky jsou díky tomu pohodlné celý den i když trávíte hodně času prací na počítači nebo jiných digitálních zařízeních.

5. Používejte zvlhčující oční kapky

Pomocníkem mohou být i oční kapky, které pomáhají při syndromu suchého oka. Ten nastává ve chvíli, kdy se oči soustředí na jeden bod a tím se snižuje počet mrknutí. Umělé slzy intenzivně hydratují oční povrch a poskytují téměř okamžitou úlevu. Na trhu dnes existuje řada variant kapek, které jsou vhodné i pro alergiky nebo pro nositele kontaktních čoček.

TIP: Veškerou elektroniku odložte alespoň 2 hodiny před spánkem, ať mohou zregenerovat oči a mozek připravíte na odpočinkový mód.

img

Bausch + Lomb ULTRA*

Společnost Bausch + Lomb představují měsíční kontaktní čočky ULTRA, které jsou vhodné pro dnešní uspěchanou dobu plnou elektroniky. Jde o čočky určené pro denní nebo prodloužené nošení (7 dní a 6 nocí) s měsíční periodou výměny. Inovativní technologie MoistureSeal zajistí stálou a vyváženou hydrataci a silikon-hydrogelový materiál dodává čočce velice vysokou propustnost kyslíku. Při neustálém používání tabletů, smartphonů a notebooků mohou být oči unavené a podrážděné. Soustředěním se na obrazovku digitálního zařízení se snižuje frekvence mrkání a čočka osychá. Kontaktní čočky Bausch + Lomb ULTRA nabízí 16 hodin pohodlného nošení s 95% zvlhčením díky dvoufázové technologii MoistureSeal. Tato technologie zajistí dokonalé spojení vysoké propustnosti kyslíku a dlouhotrvající hydratace čoček. Vlastnosti čoček Bausch + Lomb ULTRA slibují celodenní pohodlí i těm, kteří si musí čočky z důvodu nepohodlí vyndávat dříve, než by chtěli, je jim nepohodlné nosit čočky celý den a mají pocit zamlženého vidění během několikahodinové práce s digitálním zařízením. Skoncujte s namáháním a únavou očí, problémy se zaostřením i zamlženým viděním díky čočkám ULTRA.

Na Alensa.cz od 659 Kč

* Upozornění pro nositele: Kontaktní čočky Bausch + Lomb ULTRA jsou zdravotnický prostředek určený ke korekci zraku. Vždy si pečlivě přečtěte návod k použití.

img


Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!