Mami, já chci pistol

Jsou tu od nepaměti. Dříve než lžíce nebo hřeben. Zbraně. V pravěku bylo pro získání obživy nutné, aby je uměl používat každý člověk. Většina dnešních lidí jsou pacifisté odmítající zbraně. A pak se stane to, co teď na Ukrajině. Máme obcházet zbraně a zakrývat chlapečkům oči, když se na dohled blíží sekce zbraní v oddělení hraček? Nebo jim máme kupovat pistoli a meč a vést je k tomu, že se musí umět bít?

img

unsplash.com

V pravěku byl zbraní pazourek, vývojem vznikla sekera a oštěp. Ve starověku s rozvojem státu a objevem kujnosti kovů začaly vznikat první armády - vojska vybavená kopími a štíty. Středověk přivedl na scénu rytíře s těžkým mečem a halapartny. A pak začalo vojenství nabírat na síle, protože v novověku byl z Číny dovezen střelný prach...a přestaly se vyrábět zbraně pro boj zblízka, ale začalo se s výrobou palných zbraní. Dvacáté století přineslo revoluci ve zbraních obecně...- vyvinuty byly kulomety, tanky, torpéda, ponorky, bombardovací letouny a další. Největší hrozbou pro celé lidstvo je zbraň hromadného ničení - jaderná bomba. Tato poslední věta je zlověstná, protože víme, že znamená konec. Ale budeme i přesto bránit malým klukům, aby si hráli na vojáky a stříleli po sobě? NERF zbraně jsou hračky, ale máme nebo nesmíme podporovat kluky, aby si hráli na zabíjení...?!

Maminky, které se cítí provinile, že si jejich synek chce hrát na vojáka a střílí po ní, se nemusí obávat. Žádná studie totiž zatím nepotvrdila, že by hra na vojáky mohla vést k násilnému chování v budoucnosti. A maminky, které v nevinné hře vidí touhu někomu ubližovat a mají z toho psychický problém, by si měly uvědomit, že i Rumcajs má pistol...

Válka se dotkla generace našich babiček a dědečků, kteří se narodili ve třicátých letech a na válku vzpomínají očima malých dětí. Ale všichni, kdo prožili hrůzy útěků, náletů a koncentračních táborů, již zemřeli a proto s nimi nemůžeme z očí do očí o těchto hrozných událostech mluvit. V letošním roce začala válka nová a jsme jejími skoro-svědky. Ukrajinské děti, které jsou vychované stejnou evropskou kulturou jako ty naše, zažívají na vlastní oči a kůži hrůzy války.

Nebojte se svým synům dát do ruky pistolku a říct mu, že to je sice hračka, ale jí podobná může zabíjet. Kluk se musí umět prát a se zvyšujícím se věkem začne vnímat hranice. Být vojákem není nic špatného - voják střílí a ano, musí zabíjet, ale také musí být statečný a důstojný. To jsou dvě vlastnosti, kterými by měl být "vyzbrojen" každý muž.  



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!