Základem je kuchařka, já se to naučila podle takové obyčejné "vesnické" kuchařky, kde je ale všechno hezky popsáno, hlavně taková ta typicky česká jídla. Moderní kuchařky kde je to samej losos, mořský plody, rukola a mascarpone mi nic moc neříkají a kolikrát mi recept příde zbytečně složitě napsanej... Ale je to věc chuti! Nejdřív mě deptaly věty typu "přidáme mouku", "pozvolna pečeme" atp - potřebovala bych tam mít napsáno - "dáme do pekáče, přikryjeme pokličkou a pečeme 48 minut na 150 stupňů"... Ale na tohle všechno časem přídeš, vždy když se ti něco povede tak si třeba vedle receptu zapiš na kolik a jak dlouho si to pekla atp. já mám takovýchhle vylepšováků spousty a dnes se už nebojím pustit do jakéhokoliv jídla a je to můj velký koníček!
Stylem pokus-omyl se nakonec naučíš všechno, uvidíš, a nesmíš se bát experimentovat (ne moc, ale jedno a to samé jídlo chutná od každé "kuchařky" jinak, pže každy si něco svého přidá něco ubere....)

maatja
také jsem si dělala poznámky, jak jsem co dlouho dělala a kolik jsem tam čeho dala, když toho bylo přiměřeně A také jsou dobré různé webové stránky, kde je většinou vyfocený i postup

Já se učila vařit až v 19 a to od mého chlapa. Ale nenutil mě, jen podporoval. A řekla bych, že je dobré začít podle kuchařky (nebo internetu, je tam výhoda, že se často dočteš nějakou vychytávku v diskuzi pod receptem) a do začátku hlavně myslet na to, že to v nejhorším za stálého míchání vyleješ do záchodu . Nic horšího se stát nemůže, takže být v klidu.
Pro extrémní antitalent by se dal doporučit kurz vaření.

Tak já odmala pomáhala v kuchyni, díky tomu jsem hrozně moc věcí okoukala od mámy. Pak z televize... A teď si vlastně uvařím vše co si usmyslím... Občas to tedy taky byl pokus omyl, ale když nejde o život jde o ..... prostě jsem to jen za stálého míchání vylila do záchodu... Taky mi hodně pomohlo, že jsem se už od 17 musela starat o chlapa Ale třeba moje ségra začala vařit až když se jí narodila holčička ve 34 letech... předtím vždy měla chlapa co vařil

arrow
profile_image
Seema
od 5. 6. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Hehe...ja se přidám s aktuálním zážitkem...jak jsem šikovná...semtam něco sice uvařím, ale žádná sláva...takže včera jsem se těšila, že si udělám omeletu...zbyla mi kukuřice ze salátu z předchozího dne a tak jsem tam dala 3 vajíčka, trochu cmrndla mlíka, nasypala pytlík strouhaného eidamu, tu kukuřici, sůl a jala se to opékat na pánvi, abych měla príííma omeletu...a teď mi řekněte, co bylo špatně...?

Seema
ehm...jak to dopadlo?

arrow
profile_image
zelenazaba
od 29. 7. 2007
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

objevila jsem dobrou stránku i s videem http://jaknato.centrum.cz/jidlo/

jinak jsem si koupila tu Kuchařku pro dceru, už jsem dělala asi tři jídla a byly dobrý, lehký, takže děkuju za tip.

Seema nemohla jsi to z té pánve dostat ?

arrow
profile_image
Seema
od 5. 6. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

lucinkaf
No..dopadlo to tak, že se z toho omeleta neudělala...najednou v tom bylo hrozně vody(kde se vzala, tu se vzala..kukuřici jsem ale vylila...tak asi to mlíko), tak jsem to začala míchat a bylo to pak teda spíš jak míchaný vajíčka s kukuřicí a sýrem...

Výborný recepty dávají kuchařinky s popisem i obrázky na http://www.mimibazar.cz/recepty.php

Seemato je divný...já když dělám omeletu, tak trochu mléka přidávám pro větší nadýchanost, ta kukuřice tam nemohla vadit, dělám to tak taky, jen ten sýr do směsi nemíchám rovnou, ale přidávám na pánev....chce to mít tu pánev hodně rozpálenou, aby se nechytala a ty okraje začaly být jako volánky a celá omeletka je pak vysoká...navíc ten sýr by ti z toho udělal spíš lepivou placku, která by se ti mohla chytat na pánev, takže to množství vody, které se Ti utvořilo, opravdu neumím vysvětlit...asi špatný atmosferický tlak?

ještě doplním, to, že jsi začala míchat, to je ten hlavní důvod, ale ta voda tam, to se mi pořád nezdá...

Seema

Já do omelety dávám mouku...

pájík tak to jsem nikdy nedělala...ani by mne to nenapadlo, že jí tam můžu dát..zatím mi všechny vyšly dobře jen z vajec a občas i z mléka....

Natýska
Stačí malinko, třeba půl lžíce ..přijde mi, že se to pak lépe spojí...

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené