arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

Určitě plynový sporák a elektrická trouba

arrow
profile_image
sokara
od 28. 5. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Měla jsem tři sporáky. Nejdříve elektrický. Trouba dobrá, ale plotýnky nic moc. Na údržbu dobrý, pokud tedy něco neukáplo přímo na plotýnku. Pak jsem měla plyn, tam naopak, vaření dobrý, ale trouba děs běs. Na údržbu to docela šlo,i když se musela sundavat mřížka. Těď mám sklokeramiku s multifunkční troubou. Vaření na desce jsem musela vychytat, ale trouba je perfektní. Údržba je tu nejjednodušší. Když to srovnám, tak mi z toho vychází kombinace plynu a elektrické trouby.

arrow
profile_image
PaniXY
od 8. 2. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Myslím, že kdo pravidelně vaří a má to už trochu v ruce, tak jasně řekne vrch plynový a trouba elektrická. Měla jsem tu čest (nebo spíš smůlu) píct roky v plynové troubě a už nikdy víc, no a zase u elektrického vrchu mi vadilo to ovládání, ztlumování, když mě hrnec trochu vypouklé dno, tak se hned na desce točil... Takže teď mám kombinaci plyn a elektrika a maximální spokojenost.
K těm babičkám, moje celý život vařila a pekla v těch klasických na dřevo, to bylo teprve riziko

Nedala bych si už jinou varnou desku než indukční. Dříve jsem vařila na plynovém sporáku a indukce mi vyhovuje daleko víc.

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Co se týká spotřeby převedeno na peníze plyn vs. elektřina, tak to je plus mínus stejně.
Pokud jsi zvyklá vařit na plynu, bude pro Tebe docela těžké přeorientovat se na elektřinu, obráceně je to jednodušší. Ale není to zase taková hrůza.
Vařila jsem na všem a jednoznačně můžu říct, že nejlepší na vaření je indukce.
Profesionální kuchyně vaří na plynu převážně protože koupit indukci do velkokapacitní kuchyně je dost nákladná záležitost a navíc by se všichni kuchaři na ní museli naučit vařit a to by nebylo hned. Takže celkově jsou to pro takové provozy zvýšené náklady.

Plynový sporák - každý zná, vaří se na něm dobře, proč ne, ale......opáleným hrncům se nelze vyhnout, nádobí se kroutí a již neplní svoji funci jak má...pokud si někdo myslí, že jeho nádobí dlouhodobě vydrželo - stačí přeměřit dno. Sporák se hůře udržuje. Výhoda okamžité rozpálení.

Elektrický sporák klasika - plotny se přehřívají a nejčastěji používané ztrácí výkon, hrnce se také napalují i když ne příliš. Udržují se o něco lépe než plyn.s., hůře se na nich smaží, běžné vaření je ok, ale plotýnky mají delší náběh na rozpálení. Výhoda je použití zbytkového tepla. Nevýhoda možnost popálení.

Elektrický sporák sklokeramika - vzhledem k již běžnému použití ploten hi-light je vaření a rozpálení plotny rychlé. Hrnce se víceméně nenapalují, deska se relativně dobře udržuje. Hůře se na nich smaží. Výhoda je použití zbytkového tepla. Nevýhoda možnost popálení.

Elektrický sporák indukce - zjednodušeně vaření na plynu bez nevýhod plynového sporáku. Okamžité rozpálení plotny, rychlé vaření. Hrnce se nenapalují, vysoký výkon i na smažení. Nepoužívá se zbytkové teplo, nehrozí popálení. Pokud je plotna prázdná i při zapnutí se nic neděje - nutný kontakt s hrncem, pánví apod., takže např. položená utěrka nevadí aj. Deska se výborně udržuje. Konvice s vodou v porovnání se všemi uvedenými a rychlovarnou konvicí, je nejrychlejší.

Na každý typ sporáku je dobré mít vhodný typ nádobí, u sklokeramiky je nutné, aby hrnce aj. byly magnetické. Nejúčinější (aniž bych dělala reklamu) je Zepter, Fagor a jiné nerezové nádobí se stejnými vlastnostmi. Lze na ní také vařit velmi dobře ve smaltovaném nádobí a litině. Nezbytné je, aby toto nádobí mělo rovné dno - nezkroucené plynem (to platí u všech el.ploten).

V případě běžné sklokeramiky nebo indukce je výhodnější z hlediska kvality kupovat desku se zabroušenými hranami ne s kovovým rámečkem, byť s ním bývají levnější.
Rozhodně nemá smysl kupovat půl na půl, protože stejně každý nakonec používá indukci, jakmile zjistí její výhody. Indukční deska je proti běžné sklokeramice i odolnější.

arrow
profile_image
ruzenice
od 7. 6. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

není nad elektřinu za mne teda....

Cituji kanka: indukce mi vyhovuje daleko víc.

Cituji Veselka10: nejlepší na vaření je indukce

Musí se k tomu koupit extra nádobí a protože pánve se kroutí všechny ať se vaří na čemkoliv,stejně hrnce,tak ve výsledku se sadou Zepter či podobných to vyjde draho nekřesťansky zbytečně.

Cituji Laky: Musí se k tomu koupit extra nádobí a protože pánve se kroutí všechny ať se vaří na čemkoliv,stejně hrnce,tak ve výsledku se sadou Zepter či podobných to vyjde draho nekřesťansky zbytečně.

No, fungují na tom všechny magnetické hrnce, včetně prakticky těch nejlevnějších, takže nic extra na to potřeba není. A rozhodně ne Zepter.

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Reaguji na Laky: kanka::
Holky, jasně jsem napsala, že je nutné, aby nádobí bylo magnetické a že může být například smalt nebo litina. Nerez Zepter, Fagor nebo jiné nerezové nádobí ve stejné kvalitě. Z čehož tenhle nerez funguje nejlépe. Ne, že na to musí být zrovna Zepter, stačí srovnatelná kvalita. A napsala jsem to hlavně proto, že jsem se setkala s lidmi, kteří si kupují obyčejný nerez - který má špatné složení a následně se diví, že jim na indukci nefunguje, protože není nerez jako nerez, záleží na poměru kovových slitin. Jasno.
Kdybych nedělala testera domácích spotřebičů A až Z, které údajně nefungují a chyba je mezi ovladačem a podlahou, nepsala bych to. Protože jsem takhle viděla nejednu paní, která vyhodila zbytečně peníze za hrnce, které neodpovídali kvalitě. Protože je představa, že je nerez je nerez a hotovo.

A ještě bych dodala, že kvalitní nádobí, zejména nerezové - na značně jako takové nezáleží, ale na kvalitě ano Ti na indukci vydrží celý život v nezměné podobě. A na běžné vaření stačí často jen 2 hrnce 5v1, kombinace tlakového a běžného - 2 hrnce dvou velikostí, jedna univerzální tlaková poklice, 1 běžná skleněná a jedno síto na těstoviny apod., k tomu 1 wok pánev a 1 klasická.

arrow
profile_image
Clarrkys
od 16. 8. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Pokud se nepletu, tak ty indukční desky se dají koupit jenom vestavěné... Což u nás není možné, nemáme kuchyň přizpůsobenou na jakékoliv vestavěné spotřebiče
Všem děkuju moc za Vaše názory, nejspíše si zase koupíme klasiku - kombinovanou: elektrická trouba a plynový sporák

Cituji Veselka10: ještě bych dodala, že kvalitní nádobí, zejména nerezové

asi jsem barbar,ale mě na vaření na plynu naprosto stačí "nerezové nádobí" z marketu spíš než o hezký hrnec mi jde o to co v tom uvařím

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Laky: Jestli jsi barbar nevím, ale tento konkrétní význam byl vůči indukci.
A máš pravdu, mě také jde o to, co v hrnci uvařím...., ale také mi velmi záleží na tom, co jím.
Nic proti hrncům z marketu nemám, takže nemluvím konkrétně o nich jako takových, ale je spousta nádobí právě i mezi tzv. nerezem nebo některým teflonovým povrchem, kde s jídlem jíš i část škodlivých složek hrnce. To jen pro úplnost.

arrow
profile_image
Veselka10
od 20. 12. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Clarrkys:
Toto není pravda, indukce jsou i součástí volně stojícího sporáku.
Například: Brandt Elektrolux AEG Candy
Dá se dále vybrat ještě z dalších typů .

No a mimo to si mnoho lidí, kteří chtějí mít volně stojící sporák, nechá udělat skříňku na "vestavbu". Takže ani v tomhle žádné omezení vlastně neplatí. Mmch. vypadá to i hodně pěkně, protože si to obvykle pěkně sladí s ostatním.

nedávno jsem dělala kuchyň, mám electrolux, plynovou desku a elektrickou troubu, jsem spokojená

arrow
Neprodává v Bazaru

méně než
10 příspěvků

Plynový sporák je levnější, elektrická trouba k nezaplacení

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené