Veganské linecké cukroví

Budeš potřebovat

  • 250 g mouky (hladká, polohrubá nebo mix)*
  • 90 g moučkového cukru
  • 160 g rostlinného másla
  • 1 zarovnaná lžíce vanilkového pudinku AlproSoya nebo jakéhokoliv jiného rostlinného hustšího pudinku
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • trocha citrónové kůry a citrónové šťávy
  • marmeláda podle chuti (ideálně domácí bez přidaného cukru)

*Pozn.: Chceš zdravější variantu cukroví? Jednou z možností je nahradit polovinu běžné pšeničné mouky moukou celozrnnou – například špaldovou.

Postup

V míse smíchej mouku, cukr, škrob a citrónovou kůru. Přidej lžíci pudinku, trochu citrónové šťávy a na kostičky nakrájené povolené rostlinné máslo. Rukama vypracuj hladké těsto, které nechej ideálně přes noc odpočinout v lednici. Chceš-li proces urychlit, stačí cca hodina a půl. Troubu předehřej na 160 °C. Připravené těsto rozděl na polovinu (část těsta, kterou nebudeš používat dej do lednice) a rozválej na pomoučněné ploše na placku tlustou cca 2 až 3 mm. Vykrajuj tvary, které rovnej na plech vyložený pečícím papírem. Peč přibližně 15 minut, ale pod neustálým dozorem, aby se cukroví nepřipálilo. Jednotlivé kousky slepuj marmeládou a skladuj v uzavřené nádobě. Cukroví do druhého dne ještě změkne.

Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit