Co je vitamin D a jaké jsou jeho benefity?

Vitamin D, kterému se říká také sluneční vitamin, se tvoří v kůži působením UVB záření ze slunce. Můžeme ho ale získat také z potravin nebo doplňků stravy. Seznamte se s vitaminem, který je celým tělem milován!

img

Vitamin D má opravdu velké množství důležitých funkcí v organismu člověka. Přispívá k udržování normální hladiny vápníku v krvi a jeho správnému vstřebávání, což má zásadní vliv na kvalitu kostí a zubů. Podporuje vstřebávání a využití fosforu v organismu a napomáhá také ke správnému fungování imunitního systému, což je především během pandemie COVID-19 velmi prospěšné. Díky svému kladnému vlivu na procesy dělení buněk je důležitý i pro budoucí rodiče.

Vitamin D2 a D3 ? jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

Vitamin D není jen jeden ?kladný hrdina?, je to skupina sloučenin, která se skládá především z vitaminů D2 a D3.

Vitamin D3 (cholecalciferol), se přirozeně vyskytuje v produktech živočišného původu ? najdeme ho třeba v tučných rybách (např. tresky, sardinky, makrely, losos), rybím oleji, krevetách, ústřicích, hovězím mase, vaječných žloutcích a mléčných výrobcích.

Vitamin D2 se nachází v houbách rostoucích na sluníčku či v obohacených potravinách, ten ve výživových doplňcích se získává z kvasinek. Proto je vitamin D2 oblíbený i u vegetariánů a veganů. Má ale jednu nevýhodu ? jeho využitelnost je asi o 1/3 nižší.

Vitamin D se musí v těle nejprve ?aktivovat? ? v játrech se pomocí enzymů metabolizují na neaktivní formu, která se pak v ledvinách přemění na formu aktivní.

Podpořte imunitu vitaminem D

Jak si zajistit dostatek vitaminu D? Tělo ho získává z potravy a obohacené potravy, a také syntézou v kůži při dopadu slunečních paprsků. Slunečního svitu je v našich podmínkách po více než polovinu roku nedostatek, a běžná pracovní doba většině z nás ani neumožňuje se dostatečně dlouho slunečním paprskům vystavit. Proto se doporučuje jej dodávat organismu i ve formě doplňků stravy.

Můžete si vybrat mezi tabletkami či tobolkami, nově jsou ale k dostání i v příjemnější formě. Vitamin D3 od IBSA je v jedinečné formě tenkých filmů vyrobených exkluzivní technologií IBSA Film Tec?, které se snadno rozpouští v ústech. Není je třeba zapíjet vodou, což je obzvlášť žádané u osob s problémy s polykáním nebo dlouhodobě ležících pacientů. Rychle se vstřebává a nezatěžuje trávení. Už jedna dávka denně podpoří správné fungování imunitního systému, a navíc má příjemnou pomerančovou příchuť.

Navštivte svého lékaře, nechte si stanovit hladinu vitaminu D v krvi, a případně si doporučit vhodnou léčbu.

Zjistěte více na http://www.podporujemeimunitu.cz/

img

Vitamin D3 od IBSA, doplněk stravy



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.