Co pomáhá na bolesti hlavy

Časté bolesti hlavy mohou mít různé příčiny. Proto je dobré zaměřit se nejen na momentální od-stranění bolesti, ale i příčinu, což může být mnohdy mravenčí práce. Také se může stát, že těch příčin se najde více. Pokud je tělo v nerovnováze, může to dávat najevo různými způsoby. Jedním z nich jsou i bolesti hlavy. 

img

I když v okamžiku, kdy nás už něco bolí je odhalení příčiny to poslední, co člověka zajímá. Spíš hledá způsob, jak docílit úlevy. My se dnes zaměříme na typy bolesti hlavy, možnou příčinu i na to, jak najít co nejrychleji úlevu. 

 Typy bolesti hlavy

  • Tenzní bolest hlavy (často se spojuje se svalovým napětím a doprovázet ji může i bolest šíje) 
  • Migréna (středně silná až silná bolest, obvykle na jedné straně hlavy) 
  • Clusterové bolesti hlavy (velmi trýznivé s ostrou bolestí, mohou zahrnovat i otok a slzení očí a ucpaný nos na straně, která bolí) 

Každá z bolestí může mít své vlastní příčiny i různé příznaky. Bolesti hlavy mohou trvat od několika minut, po několik hodin, ale i dní. 

Bolesti hlavy příčiny 

Hlava může bolet z mnoha důvodů. Bolesti hlavy od krční páteře, bolesti hlavy v těhotenství, bolesti hlavy z nadměrného stresu, špatného pitného režimu, známy jsou i bolesti hlavy po porodu. Na vině může být také únava, změna tlaku, začínající virové onemocnění. Léky na bolest hlavy vám pomohou ulevit, ale mnohem lepší je vypátrat příčinu. 

Druhy bolesti hlavy 

  • Bolesti mohou začít na čele, za okem, vzadu, na spáncích, kolem čelních dutin, na jedné straně hlavy. 
  • Bolesti na čele - na vině je často stres 
  • Bolest hlavy v týlu - přetížení svalů krční páteře a zad 
  • Bolest hlavy z místa za okem - neprojevuje se často, většinou během jara a podzimu. Trpí na ní zejména kuřáci a konzumenti alkoholu. K doporučené terapii patří inhalace kyslíku 
  • Bolest čelních dutin - může mít souvislost s virovým nebo bakteriálním onemocněním ? Bolest hlavy na jedné straně - často signalizuje migrénu 
  • Bolest v oblasti spánků - napětí tenzí (psychické i svalové) 
  • Bolest hlavy v těhotenství - hormonální změny 

Jak se zbavit bolesti hlavy 

Ideální je bolestem předcházet. S tím pomůže zdravý životní styl, jako je pravidelný pohyb, pro-cházky na čerstvém vzduchu ? nejlépe vyhledat klid v přírodě, lehká strava, zdravá výživa, rela-xace/meditace, dechová cvičení, neponocovat. Výtečné je i otužování. 

 Ačkoli to mnozí neslyší moc rádi, ale nekouřit a nepít alkohol. Lidské tělo má rádo režim. Jestliže máte rozlítané dny a nikdy předem pořádně neznáte svůj harmonogram, zkuste se zaměřit i na tuto oblast. Co proti bolesti hlavy, když už opravdu nastoupí? Jestliže bolest není ještě tak silná a léky na bolest jsou až krajní řešení, zkuste našich pár tipů. 

img

Co ještě může pomoci? 

Skvělou prevencí před bolestí hlavy je dostatek minerálů v těle, a to především hořčíku. Ten můžete doplnit jak ve formě doplňků stravy, tak v podobě minerálních vod. Mezi nejrychlejší způsoby záchrany před návalem bolesti patří okamžitá hydratace v kombinaci s čerstvým vzduchem. V průběhu dne nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin a pohyb, ke kterému můžete přidat i dechová cvičení, která zahrnují hluboké dýchání. 

Pokud se bolest i přesto zhoršuje, měli byste si dopřát okamžitý klid na lůžku v tmavé a tiché místnosti. Opláchněte si obličej ve studené vodě, protáhněte celé tělo včetně krčních svalů a masírujte bolestivá místa, čelo, šíji nebo spánky. K tomu všemu si dopřejte chvíli jen pro sebe, relaxujte a popíjejte bylinkový čaj. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!