Jak si vybrat správný předporodní kurz

Čekáte své první miminko? Nadšení a radostné očekávání střídají pocity strachu z neznámého a obavy z nejrůznějších komplikací? Napadá vás spousta otázek, na které neznáte odpověď, a bojíte se zeptat? Projíždíte všechny možné blogy a fóra o těhotenství a jediné, co si z nich odnášíte, je zmatená směsice nejrůznějších informací? To vše si můžete ušetřit, pokud si vyberete správný předporodní kurz, kde vám budou dělat průvodce zkušené lektorky, zdravotní sestry a porodní asistentky pro které je kontakt s těhotnými ženami a novopečenými maminkami denní chleba a spolu s bohatými zkušenostmi z porodních sálů vám odborně a erudovaně pomohou projít tímto krásným, i když náročným obdobím života.

img

Zbavit se strachu z neznámého 

Jak říká známé rčení: ,,Žádný učený z nebe nespadl.,, To platí i pro tak přirozenou věc, jakou je porod, který je pro každou ženu zlomovým okamžikem v životě. Podle odborníků vyhledávají předporodní kurzy hlavně prvorodičky a také ženy, které otěhotněly v rámci IVF léčby neplodnosti a které se po všech pokusech obávají dalšího nezdaru. Na předporodním kurzu se setkáte s vyškolenými odborníky s mnohaletými zkušenostmi, kteří ochotně a srozumitelně zodpoví všechny vaše otázky. 

Zároveň se zde potkáte s dalšími budoucími maminkami, které často řeší stejné problémy jako vy, takže můžete své pocity a poznatky vzájemně sdílet. Ve chvíli, kdy budete přesně vědět, na co se připravit, a také, že v tom nejste sama, vaše obavy se rázem zmenší. Zkušenější ženy, které už za sebou mají jeden či více porodů, mohou brát kurzy jako zdroj inspirace, chvilku pro sebe a možnost komunikovat s ostatními těhotnými ženami. Od věci také není zapojení budoucí tatínka. Muži často neví, jak se k těhotenství a porodu postavit. Poté, co se dozví potřebné informace z úst odborníků a potkají se s dalšími tatínky, budou moci být těhotné ženě plnohodnotnou oporou. 

Příprava na těhotenství, porod a šestinedělí 

Na předporodní kurzy se lze přihlásit v podstatě hned, když se na těhotenském testu objeví dvě čárky, ale většina žen začne kurzy navštěvovat až ve vyšším stádiu těhotenství. O kurzech se můžete informovat u svého gynekologa, lékaře, který se o vás staral na IVF klinice při umělém oplodnění nebo si vybrat jeden z mnoha kurzů na internetu, z nichž řada probíhá také online. Předporodní kurzy se můžou v některých věcech lišit, především v délce jednotlivých lekcí a jejich frekvenci. Společný jim je pak program, který se obvykle skládá z praktické a teoretické části. 

  • Teoretická: gynekolog, zdravotní sestra, porodní asistentka a další odborníci vás teoreticky provedou vším, co vás během těhotenství a porodu čeká (vyšetření v těhotenství, hormonální změny, možná rizika, těhotenství po IVF, vybavení do porodnice, psychická a psychologická podpora apod.)
  • Praktická: fyzická a psychická příprava na porod, nácvik péče o novorozence na panence (chování, koupání, oblékání, přebalování, ukládání ke spánku nebo odpočinku apod.), informace o kojení, regenerace v šestinedělí, zapojení muže do péče o miminko atd. 

Cvičení pro těhotné 

Kdysi dávno ženy pracovaly až do chvíle, než začaly rodit. Později se naopak tradovalo, že těhotné ženy by se neměly zbytečně přepínat a spíše odpočívat. V současnosti se došlo k rozumnému kompromisu, kdy je vhodné podle fáze těhotenství vyváženě kombinovat aktivní pohyb a odpočinek. Samozřejmě pro ženy s rizikovým těhotenstvím nebo pro ženy s komplikovaným průběhem těhotenství (např. pokud to doporučí lékař po IVF léčbě neplodnosti) platí poněkud jiný režim. Nicméně určitá forma pohybu je žádoucí. Tělesná aktivita uvolňuje endorfiny, zlepšuje psychickou pohodu budoucí maminky, která se pak přenáší i na nenarozené miminko, a pohyb je zároveň výbornou přípravou na fyzicky náročný porod. Ideálním cvičením pro těhotné je například těhotenská jóga nebo pilates, plavání, cvičení ve vodě nebo procházky.  



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.