Spoluvlastník nemovitosti v exekuci: Co teď?

Vlastníte nemovitost, ale bohužel v tom nejste sami? Pokud vám patří pouze podíl na nemovitosti, vždycky je tu riziko, že některý z ostatních spoluvlastníků spadne do exekuce a na jeho část bude uvalen exekuční příkaz. Jak v této situaci postupovat?

img

Jak zjistíte, že je spoluvlastník v exekuci

Když nemovitost například dědíte, notář vás bude v rámci dědického řízení informovat o případných dluzích, které se s nemovitostí pojí. Když je nemovitost už vaše, dozvíte se o udělení exekučního příkazu na nemovitost od exekutora. Kdo vám o něm ale řekne, když se exekuce vztahuje pouze na spoluvlastníka nemovitosti a jeho podíl? V ideálním případě by vás měl o vzniklé situaci informovat sám spoluvlastník, ale je možné, že se naopak bude snažit tuto skutečnost zamlčet.

Jelikož se ale bude dělat soudní odhad podílu nemovitosti, na který se exekuční příkaz vztahuje, bude muset dojít k odhadu ceny nemovitosti. Měl by se s vámi tedy spojit jak exekutor, který vám předá informace ohledně exekuce, tak odhadce nemovitosti.

Podílové spoluvlastnictví nemovitosti má svá specifika. Proto i když si myslíte, že ostatní spoluvlastníky dobře znáte a věříte jim, je dobré si jednou za čas ověřit v katastru nemovitostí, že je nemovitost bez dluhů.

Musíte se o svůj podíl bát?

Zjistili jste, že na některého ze spoluvlastníků byl vydán exekuční příkaz. Co teď? Nemusíte panikařit. Prodej celé nemovitosti není možný. Pro vás tato informace znamená maximálně to, že podíl, který je v exekuci, získá nového majitele.

Z této situace můžete dokonce vytěžit! Pokud například vlastníte nemovitosti napůl, nabízí se vám možnost získat nemovitost celou, a to za výhodnou cenu. Buď se můžete na odkoupení domluvit přímo se zadluženým spolumajitelem a jeho přiděleným exekutorem, nebo počkat, až podíl půjde do dražby.

Můžete svůj podíl prodat, když je spoluvlastník v exekuci?

Pokud se exekuce nevztahuje na celou nemovitost, můžete svůj podíl bez obav prodat. Úskalí tohoto prodeje může být v malém množství zájemců. Obecně po podílech na nemovitostech není taková poptávka jako po celých nemovitostech, natož když je zbytek nemovitosti zatížen exekucí.

V této chvíli se vám nabízí další varianta, a tou je odprodej vašeho podílu nemovitosti investičním společnostem, jako je například MI Estate.cz, které se výkupem a prodejem nemovitostí a jejich podílů zabývají. Tento postup má pro vás jako pro prodávající hned několik výhod:

  • Veškerou administrativu za vás vyřídí odborníci
  • Dostanete férovou cenovou nabídku, na jejíž finální výši se společně domluvíte
  • Svůj podíl můžete takto prodat v extrémně krátkém čase, někdy dokonce za 24 hodin
  • Nemusíte se bát, že vám bude prodej mařit jiný spoluvlastník 


Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.