Jak naše nálada ovlivňuje druhé

Tím, jak se k druhým chováme, jestli se na ně usmějeme, jestli se tváříme naštvaně nebo smutně, dokážeme lidi kolem sebe ovlivňovat. Nepotřebujeme k tomu slova. Naše aktuální nálada zmůže mnohem víc, proto přestaňte být mrzcí!

Laďte svou mysl pozitivním směrem

zoom

To, co vysíláme, dostáváme zpět

Chováním a náladou ovlivňujeme své okolí, ať už se to týká našich nejbližších, tak i těch, se kterými se potkáme náhodně. Stačí krátký přímý kontakt, abychom druhému způsobili radost, rozveselilo ho, zpříjemnili mu den. Mnohdy stačí příjemný úsměv, který věnujeme pokladní v supermarketu a odstartujeme tím u ní zcela nevědomky hezký den. Stejně tak ale můžeme druhému uškodit, třeba když ve špatné náladě negativně zareagujeme na e-mail od kolegyně nebo neodpovíme na něčí pozdrav. Přitom naše nálada je pouze to, co si zrovna teď myslíme. A to, co si zrovna v danou chvíli myslíme, vytváří všechny naše pocity. Pokud se nám podaří svou mysl ladit pozitivním směrem a nedat špatné náladě šanci, můžeme díky tomu vybudovat šťastnější domov a zlepšit své soukromé i pracovní vztahy. Kromě toho platí, že to, co vysíláme, dostáváme zpět.

Negativisty nemá nikdo rád

zoom Zvětšit

Špatná nálada se umí velmi rychle šířit

Je rozdíl, jestli máte čas od času špatnou náladu a neotravujete tím okolí celý den, nebo jestli jste od pohledu mrzouti, nonstop negativně ladění a ve špatné náladě se vyžíváte. V prvním případě nemusíte mít strach, že vás lidi přestanou mít rádi. Každý z nás má občas špatný den. V druhém případě se však mějte na pozoru, protože budete-li kolem sebe dlouhodobě vířit negativismus, vaše obliba ve společnosti příliš neporoste a ostatní se vám dříve či později začnou stranit, protože z nich budete vysávat energii. Špatná nálada se umí velmi rychle šířit, usadí se a tělo a mysl stojí hodně energie se jí zbavit. Bojujte proto se špatnou náladou ihned, jakmile po vás začne natahovat své pařáty.

Jak se zbavit špatné nálady?

Špatná nálada má obvykle nějakou příčinu. Pokud se vám podaří zbavit příčiny, máte vyhráno, ale ne vždycky je to tak snadné. Přesto vás špatná nálada a negativní myšlení nemusí zcela pohltit. Stačí říct sám sobě STOP a přestat dělat věci, které ke špatné náladě přispívají.

  • Přestaňte se rozčilovat stále a dokola nad stejnou věcí. Spousta lidí se nedokáže přenést přes něco, co již pominulo, co se už stalo a ve své podstatě vyřešilo. Vzpomeňte si na chvíli, kdy jste danou situaci či problém řešili a na to, že už jste se vlastně jednou uklidnili a situaci v rámci možností zvládli. Je zbytečné se k tomu neustále vracet.
  • Přestaňte přenášet problémy z místa na místo. I když máte náročnou práci a máte jí plnou hlavu i doma, naučte se řešit jen věci, které se vyřešit dají a hlavně je řešte s těmi, se kterými tyto problémy souvisí. Není nic na tom si občas postěžovat rodině, partnerovi či přátelům, získáte díky tomu jiný pohled na věc, ale všeho s mírou.
zoom Zvětšit

Výraz obličeje ovlivňuje výslednou náladu

  • Přestaňte házet své problémy na druhé. Tento bod úzce souvisí s předchozím bodem, ale týká se více vašich pocitů než problémů. Občas pomůže, když se ze svých špatných pocitů vypovídáte, ale nezbavujte se své špatné nálady tím, že pokaždé vše naráz na někoho vychrlíte a všechny své problémy hodíte na jeho hlavu. 
  • Přestaňte používat zástěrky a strategie. Opravdu vás tolik rozčiluje čekání ve frontě u pokladny nebo na poště? Vážně se musíte rozčilovat nad článkem v novinách nebo při sledování televizních zpráv? Někteří z nás si sice nenechají ujít jedinou příležitost k tomu, aby si postěžovali, ale pro většinu jsou to obvykle jen zástěrky, kterými maskují skutečný problém či to, co je zlobí, co jim vadí.
  • Přestaňte se mračit. Usmívejte se, i když není proč. Bude vám lépe. Ačkoliv jste kvůli něčemu či někomu ztrápení, úsměvem můžete svůj mozek alespoň částečně oklamat. Když mozku dodáte vhodné podněty jako je úsměv či smích, spustí produkci hormonu štěstí serotoninu. Výraz obličeje zkrátka může ovlivnit výslednou emoci a náladu, proto se vyplatí, když se o úsměv alespoň pokusíte. Zlepšíte tím náladu sobě i okolí.


Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!