Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

img

Příroda se pomalu probouzí, dny jsou delší a sluneční paprsky svádí k prvním jarním cyklovyjížďkám. Teploty se ale stále pohybují okolo bodu mrazu a vychytat ideální počet vrstev není jen tak. Pokud stále váháte, jak najít dokonalou rovnováhu mezi pohodlím a stylem a jak se obléct tak, abyste se neuvařila ani nezmrzla, čtěte dál. V našem článku se dozvíte, jak se na kolo obléct tak, aby vás nepřekvapily ranní mrazíky, ani ostré polední slunce.

Vrstvení je základ

Jarní počasí může být nepředvídatelné a teploty se v průběhu dne mohou změnit až o desítky stupňů. Ať už se chystáte na krátký výlet nebo celodenní vyjížďku, nezapomeňte si obléct dostatek vrstev. Klíčem k úspěšnému jarnímu cyklistickému výletu je zůstat v teple, suchu a pohodlí a neprochladnout při dlouhých sjezdech nebo náhlých poklesech teplot. Vybírejte z kousků speciálně určených na cyklistiku. Cyklistické oblečení bývá vyrobené z odolných ale prodyšných materiálů, které dobře odvádějí vlhkost a nijak neomezují v pohybu. V chladnějších dnech doporučujeme sáhnout po dlouhých cyklistických kalhotách. Odolnější sportovkyně ale mohou vyrazit i v kraťasech, hlavní je totiž udržet v teple horní polovinu těla.

První vrstva

Chystáte-li se na vyjížďku v chladném počasí, začněte prodyšnou první vrstvou, která dobře odvede pot od těla. Podvlékací trička jsou navržena tak, aby dokonale obepínala tělo a fungovala jako hřejivá spodní vrstva, která vás při výkonu udrží v teple a suchu. Některé modely mají v podpaží, na hrudi a na bocích prodyšné díly zajišťující skvělý odvod potu. To udržuje tělo v teple a pohodlí a napomáhá rychlému schnutí oblečení.

Druhá vrstva

V rozmarném jarním počasí je nezbytné mít také střední izolační vrstvu. Na spodní tričko či tílko oblečte hřejivý dres s dlouhým rukávem, který můžete v případě opravdu nízkých teplot doplnit cyklistickou vestou či bundou. Dresy s dlouhým rukávem oceníte za chladných rán, při rozehřívání nebo třeba při dlouhých sjezdech.

Třetí vrstva

Třetí vrstva slouží především jako ochrana před nepřízní počasí. Cyklistické vesty a bundy jsou skvěle přizpůsobeny jízdě na kole. Větruodolné díly na hrudi a prodyšné části v podpaží a na zádech zaručí, že budete v suchu a pohodlí při těch nejnáročnějších stoupáních i dlouhých sjezdech. Bundu doporučujeme sbalit do kapsy či brašny i v případě, že vyjíždíte za relativně vysokých teplot.

TIP: Pokud jsou denní teploty vyšší a v dresu s dlouhým rukávem by vám bylo moc teplo, vezměte si na sebe lehký dres s krátkým rukávem a na vyjížďku si s sebou sbalte cyklistické návleky. Ty můžete oblékat a vysvlékat dokonce i za jízdy.

Nabídka cyklistického oblečení čítá nepřeberné množství nejrůznějších modelů. Na své si přijdou volnomyšlenkářské milovnice freeridu a terénní jízdy, vyznavačky silniční cyklistiky i milovnice všestranných gravelových či trekingových kol. Dresy a bundy na kolo jsou dostupné v nejrůznějších barevných provedeních, takže je snadno můžete sladit s ostatním vybavením nebo třeba s barvou rámu kola.

Doplňky nejsou jen na parádu

Hlavním úkolem cyklistických doplňků je sice zajistit co možná největší bezpečnost, kromě toho ale mohou také fungovat jako módní kousky, které podtrhnou váš styl. Na kolo vždy vyrážejte s dobře padnoucí helmou, pod kterou můžete v případě chladného počasí obléct čepici nebo kuklu. Před chladem a vdechováním studeného vzduchu vás skvěle ochrání nákrčník. Na ruce oblečte hřejivé rukavice s polstrováním a výbavu doplňte o nejrůznější reflexní prvky. 

TIP: K často opomíjené součásti cyklistické výbavy patří také speciální brýle. Cyklistické brýle chrání vaše oči před slunečními paprsky, ale také před hmyzem nebo štěrkem, který může snadno odletět od kol ostatních cyklistů nebo projíždějících aut. Doporučujeme vám pořídit si brýle s fotochromatickými skly, která se zatmavují v závislosti na intenzitě světla.

Chce to nohy v teple

Dost možná nejdůležitějším kouskem cyklistické výbavy je, hned po kole samotném, správná cyklistická obuv. Cyklistické tretry zajistí optimální efektivitu šlapání, skvělou stabilitu nohy a pohodlí po celou dobu vyjížďky. Oblečte si do nich speciální cyklistické ponožky a pro případ chladného počasí si pořiďte také odolné návleky, které vás ochrání před chladem nebo srážkami.

Hlavní je kolo samotné

Kromě dobře padnoucího oblečení a funkčních doplňků je při vyjížďkách důležitý především výběr správného kola. Typ kola, ale také jeho velikost a nastavení komponentů ovlivňuje vaše pohodlí a tím i sportovní výkony. Z nepřeberného množství nejrůznějších silničních, horských, městských i dalších typů kol si může to pravé vybrat úplně každý. Na nákup se dá dojet i na plečce po babičce, pokud se ale cyklistice věnujete intenzivněji, jistě víte, že je dobré výběr kola nepodcenit a poohlédnout se po dokonalém kousku. Dámská kola jsou speciálně přizpůsobena ženské morfologii, mají užší řídítka, širší sedla a geometrii rámu přizpůsobenou drobnější postavě. Dámské kolo ale nemusí sednout každé cyklistce. Při výběru toho pravého modelu se proto neostýchejte vybírat i z nabídky pánských kol. Pořiďte si kolo, které dokonale vyhovuje vašim potřebám a zároveň odpovídá vašemu osobnímu stylu. Dokonalé kolo totiž není jen dopravním prostředkem. V kombinaci s ostatním cyklistickým vybavením se stává perfektním doplňkem, skrz nějž můžete světu ukázat svůj styl.

Pokud se chystáte ven po dlouhé zimní pauze, nepřežeňte to. Naplánujte si kratší trasu a do brašny si s sebou pro jistotu vezměte extra vrstvu oblečení. Můžete si také pořídit speciální izotermickou láhev nebo si naplánovat trasu tak, abyste se po cestě mohla ohřát u čaje v restauraci.



Komentáře

lokyys
Je jasné, že bez helmy ani ránu, rozdíl může být mezi životem a smrtí. Ale také je dobré neopomenout pojištění kola, minulé léto mi ho ukradli i přes to, že jsem ho měl uzamknuté řetězem na pouhých 10 minut. Naštěstí jsem měl pojištění - a s menší spoluúčastí mi jeho cenu proplatili - musíte tedy krádež nahlásit na PČR a mít protokol.
Kafikvec
Správné oblečení to je prostě základ, bez kterého se nedá ani pořádně zajezdit
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.