Jaký chléb je ten nejlepší a kam pro něj?

Také si myslíte, kdovíjak neprospíváte svému zdraví, když si kupujete celozrnný chléb? Samozřejmě je lepší variantou než bílé pečivo, ale vlivem moderních postupů se vám dostává na stůl potravina, která je k dennímu stravování nevhodná.

A tak je to bohužel v případě téměř všeho pečiva z obchodu. Proč?

Zákazník si žádá pečivo za nízkou cenu a chce si ho koupit třeba i v devět hodin večer. Pekárny se podle toho musejí zařídit, jinak by zkrachovaly. Pro chléb se proto vybírají levné suroviny, volí se nejrychlejší možný postup přípravy a peče se více bochníků, než se prodá. Starý neprodaný chléb se pak rozmočí a zamíchá do nového těsta, což znamená další úsporu, ale o kvalitě pečiva se nám tak definitivně může jenom zdát.

Který chléb vás dovede k lékaři a se kterým ho naopak nebudete potřebovat?

Při přípravě chleba doma i ve velkovýrobně je rozhodující čas. Buď ho chlebu dáte, nebo ne – a rozdíl bude obrovský.

Pekárenský průmysl musí pružně reagovat na poptávku zhýčkaného zákazníka, a tak je nucen výrobu uspíšit. Místo tradičního kvásku, se kterým kyne těsto kolem 4 hodin, se používá droždí. To kynutí značně urychlí a i celá výroba je díky tomu levnější a méně náročná. Ale co pekař ubere chlebu na potřebném čase, musí pak uměle nahrazovat zlepšujícími látkami.

Chléb urychlený droždím je proto daleko hůře stravitelný a má sníženou využitelnost živin a minerálů, a to i v případě použití celozrnné mouky namísto bílé. Nerozložený pšeničný lepek zanáší a narušuje střevo, následně vzniká překyselení a zahlenění organismu, čili živná půda pro plísně a další potíže včetně vážných nemocí. Dlouhodobá každodenní konzumace tedy našemu zdraví vůbec neprospívá.

Naopak kvásek dělá z chleba hodnotnou potravinu, která škody napáchané drožďovým pečivem napravuje. Dodává tělu cenné látky, uzdravuje a hlavně chutná. Obsahuje mj. kyselinu mléčnou rozkládající lepek do stravitelnější podoby. Kváskové pečivo tak často snesou i ti, kteří musejí dodržovat bezlepkovou dietu. 

Kvásek vs. droždí

img

Problém je, že kváskové pečivo v obchodech téměř neseženeme, snad s výjimkou malých rodinných pekáren. Pro spoustu lidí už je proto samozřejmostí péct si chléb a další pečivo doma.

Pro začátky s kváskovým pečením není zapotřebí žádných velkých zkušeností. Internet je zaplaven blogy a fóry věnovanými právě tomuto tématu a díky kváskové mapě se dokonce vyhnete i zakládání kvásku. Pokud se ale přesto rozhodnete péct s droždím, i tak budete mít k snídani zdravější chléb než ten, který si kupujete v supermarketu.

Najde domácí pekárna využití i u vás?

Kdo chce ušetřit čas i energii, pro toho je na trhu široká nabídka domácích pekáren. Jak ale vybrat tu nejlepší? Protože je chléb každodenní potravinou, a tedy budete péct třeba 2x týdně, je dobré poohlédnout se po kvalitě, která vydrží po dlouhá léta i při pravidelném používání. Obzvlášť to platí v případě, že budete pekárnu používat i pro přípravu dalších jídel a potravin.

Do povědomí spotřebitelů se čím dál více dostává unikátní domácí pekárna Sana. Proč unikátní? Nabízí hned několik vlastností, které nikde jinde nenajdete. Například nerezovou nádobu, doživotní servis nebo libovolné nastavení teplot a časů, které zajistí, že pekárnu nezaskočí téměř žádný recept. Pečte jakýkoli chléb, ale také si vyrobte marmeládu, škvarky a sádlo, jogurt a další mléčné výrobky, upečte maso a sekanou, nebo vyzkoušejte amasaké a tempeh

img

Ve většině případů – a hlavně v případě chleba – stačí jen vložit suroviny do nádoby, nastavit program a vrátit se k hotovému. Nemusíte se bát, že se něco připeče. Ideální pro zaneprázdněné i pro maminky, které právem přikládají výživě své rodiny velkou důležitost a pro které je zároveň vzácná každá minuta!



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?