Je bílý cukr droga?

Život bez cukru si dokáže představit asi málokdo z nás. Cukr zvýrazňuje chuť, proto ho výrobci přidávají takřka do všeho. Na druhou stranu je cukr spojován s řadou zdravotních potíží včetně obezity. Opravdu se máme používání bílého cukru bát?

Na internetu a v tisku se objevují vědecky podložené články o tom, jak je cukr škodlivý. Bílý cukr si dokonce vysloužil přezdívku bílý jed, podle čehož lze usuzovat, že jsou jeho účinky skutečně devastující. Člověk, aby se bál osladit si i kafé. Nebo je to jinak?

Bez cukru to nejde

Někteří autoři článků o cukru se zabývají jeho škodlivostí, ale zapomínají na důležitou informaci. Lidské tělo se bez cukru neobejde! Pokud bychom měli v těle nedostatek cukru, náš organismus by mohl zkolabovat a mozek by nebyl schopen fungovat. Cukr je pro lidské tělo tím nejdůležitějším a zároveň nejrychlejším zdrojem energie. Z toho důvodu automaticky saháme po něčem sladkém vždy, když potřebujeme rychlé povzbuzení, energii nebo si zlepšit náladu. Tento fakt potvrzují psychologové a psychoterapeuti. Odborníci na výživu k tomu navíc dodávají, že za neodolatelnou chutí na sladké se mohou skrývat chyby v jídelníčku, kdy člověku chybí jiné důležité živiny.

zoom

Lidské tělo se bez cukru neobejde

Závislost na cukru

Se zajímavým zjištěním přišli američtí vědci, podle kterých je prý možné vybudovat si na cukru závislost stejně jako třeba na drogách. Vědci z Japonska dokonce přišli s tím, že cukr dokáže v mozku aktivovat stejné receptory jako heroin nebo morfium. Tato tvrzení však vyvrací čeští lékaři. Podle nich mají někteří lidé větší předpoklady k vytváření závislostí obecně než jiní, takže se mohu stát klidně závislí i na cukru. Nicméně psychicky a fyzicky zdravý člověk může jíst sladkého kolik chce, ale závislost si nevybuduje.

Denní dávka cukru

Cukr není sám o sobě špatný, pouze ho konzumujeme více, než ho ve skutečnosti potřebujeme. Denně by člověk neměl přijmout více než 60 až 70 gramů cukru, což je méně než 20 kostek. Přesná denní dávka je samozřejmě závislá na hmotnosti člověka, jeho fyzické aktivitě i pohlaví. Máte pocit, že 20 kostek cukru denně rozhodně nesníte? Nenechte se zmýlit. U mnoha potravin bychom ani nečekali, že cukr obsahují. Věděli jste třeba, že cukr se nachází v nízkotučných jogurtech, müsli či různých cereáliích, instantní obilné kaši a džusech? Velké množství cukru obsahují limonády, ochucené vody, zmrzlina, pivo, víno a cukr nechybí ani ve slaných potravinách (kečup, hamburger).

Čtěte složení potravin

Chcete-li mít pod kontrolou, kolik cukru denně zkonzumujete, čtěte složení potravin a porovnávejte nutriční hodnoty. Například v případě sacharidů je důležitý nejen jejich celkový obsah, ale i podíl jednoduchých cukrů. Těch by nemělo být více než jedna třetina z celkového množství. Pokud si chcete zachovat zdraví, nízkou váhu a kondici, volte tzv. komplexní sacharidy (složité cukry), jež mají nízký glykemický index. Nejsou tak sladké a tělo je spotřebovává delší dobu. Díky déle se uvolňující energii, nebudete mít hned hlad a navíc se tyto cukry v mnohem menší míře uloží jako tuky. Komplexní sacharidy najdete například v celozrnných obilovinách, těstovinách, luštěninách, celozrnné rýži nebo vařených bramborách.

zoom Zvětšit

Zázračná bylinka nahrazující cukr

Vyberte si správné sladidlo

V poslední době si spousta lidí oblíbila přírodní sladidlo z rostliny stévie. Hodí se do nápojů, na pečení a někteří si jim sladí i kafé. Dá se koupit jako sušený prášek nebo v tekuté formě. K doslazení stačí troška. Někomu může vadit lehce měděná chuť, která je například v kávě výrazná. Milovnici pečení mohou sladit své výtvory buď již zmiňovanou stévií nebo sirupem z agáve, rýže nebo pšenice. Prodává se v tekuté podobě. Zdravou náhražkou cukru je v omezené míře také fruktóza nebo sorbitol. Třtinový cukr se nepovažuje za zdravější náhradu bílého řepného cukru, stejně tak to nedoporučujeme přehánět s umělými sladidly. Umělá (náhradní) sladidla mají nulovou energetickou hodnotu a obsahují chemii.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!