Krásné opálení bez sluníčka

Zářivě opálené pokožky můžete dosáhnout i bez rizikového smažení se na plážích přímořských letovisek. Samoopalovací přípravky vykouzlí jemně nazlátlou pleť či tmavší odstín přesně podle vašich představ. Přinášíme vám pár tipů jak se v pohodlí domova přeměnit na svůdně opálenou femme fatale.

img

Většina z nás preferuje alespoň v létě tmavší pleť.

Bílá pokožka byla kdysi považována za symbol krásy a vznešenosti a ženy si svou bledost před sluncem důkladně chránily oblečením a nezbytným slunečníkem. V posledních letech převažoval trend nepřirozeně oranžového zbarvení pleti a v současnosti je módní především přirozený vzhled a spíše bledší pokožka. Že i porcelánové bledulky mohou být přitažlivé dokazují slavné hollywoodské krásky v čele s Kristen Stewart, Reese Witherspoon či Renee Zellweger. Přesto zatím většina z nás preferuje alespoň v létě tmavší pleť a díky velkému množství samoopalovací kosmetiky v obchodech se můžeme zdravě opálit i bez nebezpečných slunečních paprsků.

Vyhněte se mrkvovému odstínu

Většina samoopalovacích přípravků obsahuje sloučeninu zvanou dihydroxyaceton (dále jen DHA) získávanou z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Tento bezbarvý cukr reaguje s vrchní vrstvou pokožky a způsobuje ztmavnutí. Nepřirozený oranžový nádech je často způsoben přesycením DHA při nanesení příliš velkého množství produktu na pleť. Mrkvové zabarvení vám může také způsobit samoopalovací kosmetika s podílem DHA příliš vysokým pro vaši pleť. Někteří lidé totiž tolerují vyšší hladiny DHA než ostatní, vše záleží na přírodním tónu a pH pokožky. Určití jedinci si tak mohou nanést velké množství produktu, vsáknout ho jako houba a nikdy nebudou působit příliš opáleně ani nebudou mít zvláštní barvu. Jiní si dají jen lehkou vrstvu a mrkvovému odstínu se nevyhnou. Odborníci proto doporučují vyzkoušet před koupí produktu nejprve vzorek nanesený na malý kousek kůže. Vybrat si také můžete výrobky s nižším obsahem DHA, takže opálení bude pozvolné. Vyzkoušejte rovněž výrobky obsahující erytrulosu, cukr získávaný z malin. Kombinací erytrulosy a DHA si pomůžete k déletrvajícímu a vzhledově přírozenějšímu odstínu pleti. Některé produkty obsahují zelený pigment, který oranžový nádech neutralizuje.

Připravte perfektní plátno

zoom

Bledulky Renee Zellweger, Reese Witherspoon a Kristen Stewart

Nejdůležitějším krokem před nanesením samotného opalovacího přípravku je důkladná exfoliace pleti. Peelingem se zbavíte vrchní vrstvy odumřelých buněk a získáte hladkou pleť připravenou na nános krému či mléka. Přípravek je nutno nanést hned po peelingu, protože pouze souměrná vrstva odumřelých buněk zaručí, že se opálíte a později sloupnete rovnoměrně. Při nedostatečné exfoliaci se částečky kůže začnou za den či dva odlupovat, což může vyústit v nehezky skvrnitou pleť. 

Peeling by však měl být jemný, experti doporučují spíše umělé zakulacené perličky nežli přírodní zrníčka s nepravidelnými okraji. Pleť podrážděná hrubým peelingem by mohla nepříjemně reagovat na samoopalovací krém. Ideální peeling před samoopálením by neměl být na olejové bázi, neboť i přes důkladné osprchování může olej působit jako bariéra mezi krémem a vrchní vrstvou pokožky. Místo peelingu můžete také použít navlhčenou jemnou lufu.

Nezapomínejte na hydrataci pleti

Dalším krokem - na kterém se však kosmetičtí odborníci zcela neshodují – je nanesení hydratačního krému nebo mléka. Jedni se domnívají, že hydratační krém může stát v cestě mezi chemickou reakcí DHA a pokožky, jiní doporučují namazat se po peelingu mlékem, které již obsahuje malou složku opalovacího přípravku. Často je rovněž doporučováno použít hydratační krém pouze na suchá místa jako jsou lokty, dlaně, chodidla, kotníky a kolena. Vyhnete se tak tmavšímu zabarvení těchto míst, protože díky krému už sušší místa nevstřebají tolik barvy.

Aplikační proces

Pro začátečníky je nejvhodnější barevná pěna nebo gel, je tak snadnější hlídat si již pokrytá místa. Většina odborníků se také shodne, že nejvhodnějším a nejrychlejším způsobem je sprej, ovšem musíte si pečlivě hlídat, jaká místa jste již nasprejovali. Nikdy nezačínejte od hlavy, ale naopak od prstů na nohou a postupujte směrem nahoru, vyhnete se tak pomačkání barvy a záhybům, které by předklonění způsobilo. Nejtěžší je nanést přípravek na záda, takže pokud nemáte po ruce nikoho, kdo by se tohoto úkolu ujal, zkuste stříknout samoopalovací sprej do vzduchu za vámi a vstoupit do mlhy jako při použití parfému. To opakujte alespoň třikrát, abyste se ujistili, že dostatek produktu přistane na vaší pleti.

Nezbytné vychytávky

  • Počkejte s oblékáním, dokud se krém pořádně nevstřebá. Pokud se obléknete příliš brzy, krém se otiskne do oblečení a nebude schopen reagovat s vaší pokožkou.
  • Vsáknutí většinou trvá 15 až 30 minut, urychlit ho můžete fénováním kůže studeným vzduchem.
  • Nesprchujte se příliš dlouho, protože voda barvu smývá. Voda by rovněž měla být teplá, určitě ne horká. 
  • Peelingem či holením žiletkou také můžete přijít o část svého opálení.
  • Štíhlejší stehna, menší bříško či zadeček si můžete opticky vytvarovat tmavším odstínem než na jiných částech těla. Nejprve tedy naneste přípravek na své problematické partie, počkejte 20 minut než barva zaschne a poté si natřete celé tělo znovu.
  • Používejte rukavice z PVC, vyhnete se tak nehezkému zabarvení dlaní. Pokud nemáte rukavice při ruce, myjte si důkladně ruce po každém nanesení krému.




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.