Nadváha jako nový trend? Ne, v žádném případě

Proč bychom neměli podléhat módním vlnám, které tvrdí, že mít nadváhu je v pořádku? Je obezita epidemií? Víte, jak funguje organismus mladého obézního člověka? Obezita například urychluje stárnutí, snižuje očekávanou délku života a zvyšuje riziko předčasné smrti.

Za obezitou nestojí pouze hromada jídla a lenost

zoom Zvětšit

Obezitu způsobuje i nadměrný stres

Obezita se nejčastěji pojí s příjmem nezdravých potravin a nedostatkem pohybu. Nicméně i když nejsem příznivcem lenivých lidí a mnozí nad tím, co jedí skutečně příliš nepřemýšlejí, věřím tomu, že ne vždy stojí za tloušťkou právě tyto dva faktory. Obezitu způsobuje i přehnaná snaha zhubnout (nezdravé dietování), nedostatek spánku, ale i zdravá výživa, která však není vhodná pro konstituční typ daného člověka. K obezitě může vést i užíváním některých léků, nadměrný stres (v práci, partnerství), závislost na průmyslově zpracovaných potravinách a v neposlední řade genetické predispozice. Ve všech těchto případech by však mělo platit, že by se na to člověk neměl vymlouvat, ale měl by hledat způsoby, jak dosáhnout zdravého těla a cítit se v něm dobře. V případě nutnosti se nebát vyhledat odbornou pomoc, čímž ale nemyslím rádoby výživové poradce, kteří posílají svým klientům jeden univerzální jídelníček a o zdravotní stav a především individualitu člověka nejeví sebemenší zájem.

Obezita – globální epidemie, která je skutečná

V současnosti se neustále skloňují slova jako pandemie či epidemie v souvislosti s koronavirem. Opravdovým problémem a epidemii není koronavirus, ale obezita, která zapříčiňuje celou řadu zdravotních problémů. Mimo jiné je rizikem i při koronaviru, což ale není ničím překvapivým. Obézní lidé mají obecně horší zdravotní stav, trpí vysokým krevním tlakem a cukrovkou, mají srdeční problémy, potíže s ledvinami nebo trpí chronickými problémy. To vše může zvyšovat riziko horšího vývoje nákazy. Nutno však podotknout, že se to netýká pouze koronaviru!

Obézní člověk má horší imunitu. Jeho hospitalizace hrozí i při klasické chřipce

zoom Zvětšit

Obézní člověk má horší imunitu

Jedním z důvodů, proč jsou obézní lidé rizikovou skupinou v souvislosti s koronavirem nebo třeba chřipkou, je jejich vyšší náchylnost k infekcím. Podle některých studií má obézní člověk v chřipkové sezóně 1,45 až 2,12krát vyšší riziko, že bude hospitalizován kvůli onemocnění dýchacího systému, ve srovnání s člověkem s normální hmotností. Zhoršená je i funkce imunitního systému, existuje vyšší riziko srdečně-cévních onemocnění, onkologických onemocnění nebo cukrovky II. typu. Průkazné u obézních lidí je i vyšší riziko demence, a to včetně Alzheimerovy choroby. Po výčtu těchto problémů, který není ani zdaleka úplný, je prakticky nemožné obdivovat ženy či muže propagující nadměrnou módu, nebo je dokonce na sociálních sítích i v reálném životě chlácholit a skládat jim poklony o tom, jak jim nadbytečný tuk sluší. Vždyť tady nejde o to, jestli umíme nadbytečné tuky nosit, ale o to, co se v organismu obézního člověka odehrává a jaké nemoci to způsobuje.

Alarmující je rostoucí výskyt obezity u dětí

Pokud se budeme bavit o nárůstu obezity, je nutné zmínit fakt, že rostoucí je výskyt obezity také u dětí. Ten naneštěstí stále stoupá. A zároveň s tím se zvyšuje i pravděpodobnost, že obézní děti se stanou obézními dospělými. A tento trend pak nejspíš bude dál a dál pokračovat. Nabízí se tedy otázka, jak současnou epidemii obezity řešit?

Zdravé jídlo, pohyb, čerstvý vzduch a spánek

zoom Zvětšit

Jezte zdravé a kvalitní jídlo

Klíčové je dodržování zásad zdravé výživy a pravidelného pohybu. Zkuste se zaměřit na skutečné potraviny, začněte se pravidelně hýbat (najděte si pohyb, který vás bude bavit a naplňovat), pobývejte co nejčastěji na čerstvém vzduchu a slunci, dostatečně spěte. Mimo to by se ale podle mě mělo přestat s propagací tloušťky jako něčeho, co je normální a zdravé. V žádném případě netvrdím, že každý z nás musí být dokonale štíhlý nebo mít vyrýsované svaly. Jde pouze o to nebýt obézní v zájmu zachování vlastního zdraví.

Bojujete za normální tělo? Stanovte si hranici

Doporučuji zvážit také to, u koho budete při své cestě za vysněnou postavou čerpat inspiraci. Například v poslední době se na sociálních sítích objevuje stále více příspěvků od holek, které přešly z jednoho extrému do druhého. Po letech diet, hladovění a mnohdy extrémního cvičení se rozhodly „ozdravit“ své tělo, jak to samy nazývají. U mnohých z nich jde však spíše o návrat k normálnějšímu způsobu stravování, které má za následek přibírání na váze. To je naprosto v pořádku, avšak pouze do chvíle, než toto „ozdravování“ začne pomalu, ale jistě přecházet v nekontrolovatelné nabírání a ospravedlňování, že tloušťka je v pořádku. Pokud chcete bojovat za normální tělo, bojujte. Mějte však na mysli to, že obezita není jen estetický problém. V tom nejhorším případě obezita dokáže snížit délku života či zvýšit riziko předčasného úmrtí. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?