Opravdu máte svou denní porci ovoce a zeleniny?

Dostatek energie, psychická pohoda, fyzická kondice, mladý a svěží vzhled, silná obranyschopnost, optimální tělesná hmotnost, to je jen krátký výčet benefitů, které nám přináší pravidelná strava a především pravidelná konzumace ovoce a zeleniny.

img

Ovoce je ideálním zdrojem energie, zelenina je významnou složkou každého jídla.

Přestože řada nezávislých vědeckých studií potvrdila mnoho pozitivních účinků 5 denních dávek ovoce a zeleniny každý den, stále je spotřeba ovoce a zeleniny nižší, než by měla být.

„Podle světové zdravotnické organizace a obecně platných výživových doporučení bychom měli přijímat alespoň 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny na den. Ve většině evropských zemích však tato doporučení splněna nejsou. Průměrná spotřeba ovoce na den se v Evropě pohybuje v množství 166 g a zeleniny 220 g/den“ upřesňuje výživová specialistka ze společnosti STOB - Nikola Hanyšová.

Máte-li pochybnosti o svém zdraví, měli byste se zaměřit na pozitivní účinek pravidelné konzumace 5 dávek ovoce a zeleniny, „zdravá 5“.

Velmi důležité je konzumovat ovoce a zeleninu rovnoměrně rozdělenou v průběhu celého dne.

Ovoce je ideálním zdrojem energie od samotného startu dne, zelenina je významnou složkou každého jídla, zvláště pak hlavních jídel, kde se podílí na zvýšení objemu jídla se současným snížením výsledné energetické hodnoty.

„Důležitým základem je především vhodně zvolená snídaně, která se významně podílí na správném fungování našeho těla během celého dne. Po nočním lačnění je velmi důležité nabudit tělo dostatkem tekutin po noční dehydrataci a současně doplnit důležité vitamíny, minerální látky, antioxidanty, které nás do nového dne nastartují“ říká Nikola Hanyšová.

Přitom právě vynechávání snídaně je jednou z nejčastějších chyb, které se lidé dopouštějí.

Častým argumentem vynechávání ovoce a zeleniny v rámci snídaně je ranní nechutenství, zvýšené nadýmání, nedostatek času. Právě z těchto důvodů je velmi vhodné nahradit tuto ranní dávku porce ovoce či zeleniny sklenicí 100% ovocné šťávy, která doplní chybějící tekutiny a současně dodá dávku vitality do nového dne, aniž by zatěžovala naše trávení.

Jak vybírat kvalitní ovocné a zeleninové šťávy?

Kvalitní zeleninové a ovocné šťávy (džusy) si dopřávejte s označením 100 % ovocná či zeleninová šťáva. Ty jsou totiž vylisovány nebo stlačeny z kvalitního ovoce a zeleniny nebo jsou vyrobeny z koncentrované ovocné šťávy či zeleninového pyré (podíl vody je obnoven po jeho předchozím odpaření).

Pozor na mnohdy matoucí označení např. 100% jablko. Toto označení může informovat pouze o 100% zastoupení jablka jako zástupce ovocných druhů, ale nikoli 100% šťávy, upozorňuje Nikola Hanyšová.

Podívejte se proto také na složení výrobku, kde hledejte skutečně jen 100% ovocná šťáva. Takový výrobek nesmí totiž obsahovat žádný přidaný cukr navíc, žádná umělá barviva, konzervanty ani umělá aromata.

Jednoduchou pomůckou pro rychlou orientaci pro Vás bude označení štítkem „Vím, co vybrat“, díky kterému najdete přirozenou cestu k Vaší dávce ovoce či zeleniny.

www.vimcovybrat.cz




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.