Otužování jako trend? V zimě s ním nezačínejte

Otužování je bezesporu zdraví prospěšné. Posiluje imunitní systém, zoceluje tělo i ducha, zlepšuje vytrvalost a schopnost snášet nepohodu, prokrvuje se při něm tělo, posiluje kardiovaskulární systém a dokáže snížit vysoký krevní tlak. Kromě toho se při otužování vyplavují endorfiny, které zlepšují náladu. Jak s otužováním správně začít?

Nehledejte inspiraci na Instagramu

zoom Zvětšit

Zamrzlý rybník je pouze pro pokročilé

O tom, že je ponoření se do ledové vody moderní, svědčí celá řada příspěvků na sociálních sítích. Na jednu stranu se není čemu divit. Ocitli jsme se v době koronavirové, kvůli které jsme značně omezeni, a tak hledáme nové možnosti, jak se zabavit a zároveň jak zlepšit svou obranyschopnost. Na druhou stranu mnozí z té záplavy nových otužilců na Instagramu opomíjí fakt, že jedno ze základních pravidel otužování je postupnost a soustavnost. „Zvykání těla na chlad posílí obranyschopnost. Pokud jste ale začátečník, rozhodně byste to napoprvé neměli přehánět a skákat hned do průseku na zamrzlém rybníce. Zkuste nejprve sprchování vlažnou vodou a spěte při otevřeném okně,“ radí David Klimša, hokejista a masér provozující Saunarium v Havířově.

Zajímavost: Při otužování ledovou sprchou se zpočátku stačí zchladit během 10 sekund. Pokud budete trénovat pravidelně, brzy vydržíte pod studenou sprchou až tři minuty. Za čtyři až šest týdnů se odolnost ještě zvýší. Pokud jste zimomřiví, zkuste střídání chladna a tepla pouze na dolních končetinách, případně stačí ochlazování jen po kolena. Výborným způsobem otužování je sauna.

Sauna je skvělým odrazovým můstkem

zoom Zvětšit

Saunování posiluje organismus

Pravidelná návštěva sauny je nejen dobrou průpravou k venkovnímu otužování v zimních měsících, ale může ho i zcela nahradit. Ne každému totiž skákání do ledového rybníka vyhovuje či má vůbec tu možnost. Benefity saunování jsou přitom obdobné, ne-li větší. „Saunování slouží jako prevence proti nachlazení, civilizačním chorobám, infekcím horních cest dýchacích a má vliv na výživu svalů. Spousta lidí navíc oceňuje její relaxační účinky,“ tvrdí David Klimša a dodává, že nejlepším ukazatelem toho, jak na vás sauna nebo ledová sprcha působí, je vlastní pocit. Ten by měl být až euforický. „Smočení v ledové sprše či vodě vlastně není příjemné nikdy, ale pocity po vylezení ze sprchy nebo řeky jsou příjemné až euforické,“ popisuje své zkušenosti provozovatel Saunaria Havířov.

Zajímavost: Saunu je vhodné navštěvovat jednou až dvakrát týdně, přičemž cílem není vydržet v horku co nejdéle. Sauna je věcí klidu a pocitů. Buďte tam vždy tak dlouho, dokud je vám to příjemné. K prokrvení pokožky pomůže hrubá žínka či kartáč. Pocení podpoří pití čisté vody.

Vypněte topení a ven choďte méně oblečení

zoom Zvětšit

V šortkách se dá běhat i v zimě


Otužovat tělo bychom měli systematicky, i mimo koupelnu a wellness zařízení. Ideálně pohybem na čerstvém vzduchu, a to i za chladného počasí. Chladný vlhký vzduch prokrví sliznice, uvolní dýchací cesty a posiluje fungování slizniční i celkové imunity. Zároveň je to nejlepší způsob, jak předcházet civilizačním nemocem, jako jsou obezita, problémy s pohybovým ústrojí a klouby, bolestmi zad či nespavostí. Vhodné je spát při otevřeném okně a často během celého dne důkladně větrat. Kromě toho by většině lidem neuškodilo, kdyby na sobě měli o vrstvu až dvě méně oblečení, než jsou zvyklí. Lidé  jsou zbytečně zhýčkaní, což se odráží na jejich imunitě, odolnosti i celkové kondici.

Zajímavost: Líbí se vám životní styl otužilců? Pokud ano, mějte na mysli, že k němu patří i rozumné stravovací návyky a dostatek pohybu. 

S otužováním v přírodě nezačínejte v zimě

Jestliže vám sprchování se studenou vodou či sauna nestačí, využijte venkovních vod. Měli byste však začít už během léta a postupně přejít až do zimy. „Přírodní otužování by mělo probíhat tak, že s koncem léta nepřestanete plavat ve venkovních vodách, ale budete pokračovat dál, až do zimy. Teplota vody bude chladnout postupně, díky čemuž si zvyknete a sníží se riziko toho, že se během pobytu v ledové vodě nachladíte. Pozor byste si měli dát na ledviny, ženy na vaječníky. Abyste minimalizovali riziko jejich nachlazení, je dobré se hned po vykoupání převléct do suchého,“ radí David Klimša. Existují však i další rizika. Zimní koupání v ledové vodě navíc není pro všechny. Kontraindikací jsou například onemocnění srdce a krevního oběhu, ledvin, štítné žlázy nebo diabetes. Pro sportovní otužování je dokonce vhodné nechat si udělat zátěžový test.

Zajímavost: Neplatí, že otužilec se nemůže nastydnout. Studie potvrdily, že otužilci jsou méně nemocní, ne že se jich nemoci a nachlazení zcela vyhne. Proto nejen pro začátečníky platí, že při onemocnění je vhodné otužování omezit. Pokud to zdravotní stav umožňuje, můžete si dát v době nemoci alespoň krátkou studenou sprchu, lépe se vám pak bude navazovat. Někdy je však lepší  na čas přestat. Vždy poslouchejte své tělo.

Kdy je čas na ponor do ledové vody?

zoom

Při otužování zapomeňte na své ego

Univerzální doporučení na to, kdy si troufnout na to jít se vykoupat do ledové vody v přírodě, neexistuje. Ostatně dle influencerů a některých celebrit na sociálních sítích je to možné prakticky ze dne na den. Pokud to však myslíte s otužováním a především svým zdravím vážně, mějte rozum. Začněte s otužováním postupně. Jste-li zdraví a vydržíte od září každý týden nejlépe dvakrát trénovat ve venkovní vodě, v půlce prosince můžete klidně vyrazit na některou z otužileckých akcí nebo realizovat ponor ve vlastní režii. Zahoďte však své ego, nedejte prostor přehnaným ambicím. „Není kam spěchat, není proč zůstávat ve vodě déle, než máte natrénováno. Otužování není o rekordech,“ uzavírá hokejista a masér David Klimša.

Zajímavost: Před ponorem je žádoucí se jako před každým jiným sportem rozcvičit. Pokud je tělo prochladlé, více hrozí nějaké natržení svalu a podobně. Při samotném ponoru je pak vhodné příliš neotálet. Do vody vstupujte jako byste scházeli po schodech třeba do své oblíbené kavárny.

Zdroje fotografií: @lenka_neumann, Saunarium Havířov@linfit_workout



Komentáře

Janča
Konečně nějaký reálný pohled na otužování. Díky! Už mi leze krkem, jak je podle všech zdravé jít plavat do přehrady, když člověk nikdy předtím nebyl ani v té sauně a studenou sprchu si doma taky nedá.
Linda
Reaguji na Janča: Děkujeme za zpětnou vazbu. Snažíme se dívat na věci z různých úhlů. Otužování ano, ale s rozumem. (autorka článku)
Petra
S většinou souhlasím, akorát mi moc nesedí ten běh v krátkých šortkách v zimě. Co na to kolena?
Linda
Reaguji na Petra: Tady je odpověď trochu složitější. Když je člověk trénovaný, adaptovaný na chlad a neběží někam, kde by neměl možnost se případně více obléct, plus pokud moc nefouká a svítí sluníčko, pak jsou podle mého názoru a vlastních zkušeností kraťasy v pořádku. Komu bych šortky naopak nedoporučila, jsou například ženy trpící na opakované infekce močových cest, ženám s gynekologickými záněty, pokud je člověk zimomřivý a samozřejmě tehdy, když předpověď počasí není příznivá a fouká silný vítr. Je potřeba naučit se vnímat svoje tělo, což je sice ohraná fráze, ale funguje to. Rozhodně by člověk neměl podléhat nějakým trendům a vyběhnout ven v šortkách jenom proto, že to doporučuje někdo na Instragramu nebo se o tom dočetl v článku. (autorka článku)
Petra
Reaguji na Linda: Děkuji za odpověď. A jak je to s teplotou? Kdy se ještě šortky dají?
Linda
Reaguji na Petra: Nejspíš nejde určit přesně při jakých teplotách obléct šortky a kdy si raději obléct legíny nebo tepláky. Je to opět velmi individuální. Každý běžec je jiný. Vídám hodně běžců, kteří běhají v dlouhých kalhotách i v létě. Pokud je bezvětří a sluníčko, já osobně běhám v šortkách, i když je pouhých 5 stupňů, ale neberte to jako doporučení. Důležitá je tepelná pohoda sportovce, plus o tom rozhodují zkušenosti a v neposlední řadě zdravotní stav kolenních kloubů. Rizikem jsou i lýtka a achilovky. (autorka článku)
Lenka
Hezky napsaný článek, za který děkuji. Obsahuje vše co by měl.
Nedávno jsem viděla video jedné modelky, jak nabádá k otužování. Nic proti tomu a nic proti modelkám, ale říkat lidem, že po čtyřech minutách ve vodě stačí udělat deset dřepů, aby se člověk zahřál...to je nesmysl. Osobně se otužuji čtvrtým rokem a opravdu mi deset dřepů k zahřátí nestačí.Důležité je, se do ničeho nenutit a nechat tělo, aby si samo řeklo...
Tchuminka
Reaguji na Lenka: Přesně tak! Vykoupat se v zimě v přírodě je sice hezký zážitek, dřív než ale člověk skočí do zamrzlého rybníka, měl by mít nějakou "otužileckou historii". Linda (autorka článku)
Kačík
Krásný článek, který semnou rezonuje a je v něm spousta pravdy a důležitých informací. Až me děsí, jak se fenomén otužování valí sociální sití, ale možnosti rizik jsou opomíjené. Ještě jsem četla pohled TČM, je to také velmi zajímavé. Ja se sprchou otužuji uz 2 roky, ale potřebný efekt se nedostavuje. Prostě si myslím, ze to nemusí byt pro každého.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.