Je dobré podstupovat větší zákroky plastické chirurgie v horkém létě?

Na Vaše otázky odpovídají společně MUDr. Libor Kment a MUDr. Karel Urban z kliniky Esthé.

img


Jsou operace, které nedoporučujete provádět v létě?

V létě se může provádět celé spektrum kosmetických operací jako v jiných měsících. Nepříjemné může být jen nošení elastického prádla v horkém počasí po liposukcích, proto např. rozsáhlejší liposukce, je příjemnější podstoupit mimo letní měsíce. Vlastní výkon ale nevadí a řada pacientů preferuje provést operaci v létě, například v době dovolené. 

Jaký má vliv teplé počasí na hojení?


Na hojení po estetických operacích nemá teplé počasí nepříznivý vliv. Teplo jen urychluje průběh zánětu, proto je větší riziko infekcí u chirurgických operací například na střevech, u gynekologických operací, apod. Kosmetické operace jsou aseptické, proto při správném postupu k infekčním komplikacím nedochází. Kdyby se přesto pacienti vystavovali nadměrnému teplu, mohlo by se to projevit většími otoky v operované oblasti. Také je třeba si uvědomit, že jsou oblasti, kde je letní počasí celoročně a estetické operace se tam také bez větších rizik provádějí.

Jak se může změnit pooperační stav po plastické operaci provedené v létě?

Nijak. Snad jen většími otoky po pobytu v teplém prostředí. Když se ale nebudete hned po operaci opalovat na břehu moře, tak pooperační průběh bude standardní.

Když budu ležet po operaci k nemocnici s klimatizací, vyvaruji se problémům?

Bude to příjemnější, než v přehřátém pokoji. Na hojení by to ale nemělo mít vliv.

Jak je to s koupáním po operaci?

Rány doporučujeme přibližně 4 dny nenamáčet. Pak už mohou klientky jizvy sprchovat, záleží však na typu operace. Jizvy jsou např. po operaci prsů většinou cca 4 týdny zakryté prodyšnými náplastmi, pod kterými se dobře hojí. Po tuto dobu tedy doporučujeme jen rány sprchovat a ne koupat. Ale v podstatě jsou za 2 týdny rány zahojené, a tak by ani koupání až tak nevadilo.

Je rozdíl v koupání v bazénu, moři nebo rybníku?

Když jsou rány zhojené, tak ne. Kdyby na koupání někdo spěchal a jizvy nebyly zcela dohojené, pak by samozřejmě například v rybníku určité riziko infekce bylo.

Kdy můžu operované místo začít opalovat?

Když jsou jizvy zakryté nebo namazané krémem s vysokým opalovacím faktorem, tak je možné je slunit již po sejmutí náplastí. Nejdříve cca za 3 týdny. Pobyt venku na sluníčku v plavkách je ale možný podstatně dříve. Vlastní jizvy doporučujeme opalovat až po jejich vyblednutí po několika měsících.

Platí omezení opalovat se i pro solárko?

Ano. Na solárku si pacientky zakrývají jizvy náplastmi. Obvykle každá jizva by se měla chránit před sluníčkem či solárkem do jejího vyzrání, což je dle lokalizace 0,5-1 rok.

Mám používat ochranné faktory? A jak vysoké?

Stačí jen na jizvy a co nejvyšší faktor. Kvalitní krém s faktorem 50 bude naprosto v pořádku.

Když operaci v létě podstoupím, jak se mám chránit a na co si mám dát pozor?

Pooperační režim je shodný jako v jiných obdobích. Vyvarujte se jen pobytu v příliš teplém prostředí a slunění jizev.

Klinika Esthé
Na Příkopě 17
Praha 1 – Staré Město
Tel.: 222 868 811 – 812
recepce@esthe-plastika.cz
www.esthe-plastika.cz


UPOZORNĚNÍ

Na Klinice Esthé od 20.6. do 14.8.2011 letní akce:
Konzultace u doktorů Urbana a Kmenta zdarma 





Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.