arrow
profile_image
irčánek
od 26. 1. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ahojky,chtěla bych se zeptat,zda je i jiné vyšetření při pozitivním výsledku na dawnův syndrom.Minulý rok jsem byla těhotná a měla jsem to pozitivní,šla jsem na odběr plodové vody,asi po měsíci jsem porodila a nedopadlo to dobře kvůli zanícené placentě.Nikdo neví,jak jsem k tomu přišla,vysvětlení žádné.Narodila se mi dcera a byla naprosto zdravá,nepřežila protože jsem porodila příliš brzo 25 týden.Nyní jsem těhotná znovu a bojím se,že bych testy mohla mít opět pozitivní a vše by se mohlo opakovat.Jsem těhotná teprve 5 týdnu,pokud tyto testy budou opět pozitivní,tak nechci podstoupit odběr plodové vody,zajímá mě jestli je i jiné vyšetření než plodovka.Chci to probrat i doktorkou,ale chci se nejdříve trochu informovat i okolo.Také si píchám injekce fraxiparine - nízkomolekulární heparin na ředění krve,který si musím píchat až dokonce těhotensví,má někdo s tím zkušenosti,jak celé těhotensví s aplikací fraxiparine probíhalo a jak se tyto injekce snáší.Děkuji

arrow
profile_image
imoen
od 22. 8. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Reaguji na irčánek:
možná to bude názor, za který mě všichni zabijete, ale proč vůbec na ten test chceš jít, když očividně vidíš, jak jsou nespolehlivé? jsou to nicneříkající bludy zhruba na úrovni náhody, 50 na 50, to ti můžu říct i já, a buď se trefím, nebo ne.
osobně bych neriskovala žádné testy a nechala to být. dítě se může narodit postižené i s testy na 100% super, a obráceně. sestřenice měla pozitivní všechno a rozhodla se dítě si nechat, a je úplně zdravé. ty testy jsou zlo.

Cituji imoen: osobně bych neriskovala žádné testy a nechala to být. dítě se může narodit postižené i s testy na 100% super, a obráceně.

Přesně tak.

arrow
profile_image
marbee
od 21. 6. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji imoen: ty testy jsou zlo.

Ty testy by se nedělaly, kdyby to nebyla velké genetická pomoc. Cílem lékařů není snaha terorizovat matky a způsobovat jim co největší bolest, ale dát jim jakýsi pohled na věc. Pokud vyjdou špatně triple testy, je zde ještě stále odběr plodové vody, nápomocen může být i klasický a 3D ultrazvuk apod. Jde rovněž udělat genetický test z krve matky v prvním trimestru, pacient je zde samoplátce (aspoň to tak donedávna bylo, tak se to nejspíš nezměnilo)

Cituji imoen: dítě se může narodit postižené i s testy na 100% super, a obráceně

V tomhle máš samozřejmě pravdu, ale občas si říkám, proč sakra studuju, když lidi okolo vědí všechno líp a dokážou si všechno vyléčit sami.

Pro zakladatelku: kombinovaný test na Downův syndrom.
Poraď se rozhodně se svojí lékařkou, sděl jí své obav, nejlépe situace znáte jen vy dvě a ona by měla být tou, která ti doporučí vhodný postup, zvláště pokud zná průběh předchozího těhotenství. Ale osobně si myslím, že odběr plodové vody je v případě špatných testů velká pomoc. Nejde jenom o Downův syndrom, na který je obecně falešně pozitivní větší procento žen, ale také o další syndromy, např. Edwardsův syndrom apod.

arrow
profile_image
Lucrezia
od 26. 12. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na irčánek: pokud jsi v pátém týdnu, vyžádala bych si testy v prvním trimestru - je to kombinovaný screening (krev + utz) a nemá takovou falešnou pozitivitu jako tripple testy, kde je ta faleštná pozitivita opravdu poměrně vysoká.
navíc řada lékařů od tripplů úplně ustupuje.

Cituji marbee: de rovněž udělat genetický test z krve matky v prvním trimestru, pacient je zde samoplátce (aspoň to tak donedávna bylo, tak se to nejspíš nezměnilo)

platí se kolem 1300 Kč, ale pokud to ošetřující lékař šikovně předepíše, hradí to pojišťovna

arrow
profile_image
noranora
od 25. 7. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Jestli to správně chápu, měla jsi pozitivní triple test a pak se Down z plodové vody neprokázal, ale ty jsi kvůli infekci předčasně porodila?
Tento krevní test je velice citlivý a musí se dělat přesně v určitou dobu (16. týden těhotenství, myslím). Pokud jsi těhotná déle (třeba o tom ani nevíš), vykazuje falešně pozitivní hodnoty. Mně takto vyšlo podezření na Edwardsův syndrom, absolvovala jsem také vyšetření plodové vody a bylo vyloučeno.
Myslím, že to není až tak neobvyklé, že je krevní test pozitivní, i když je dítě v pořádku. Znám i několik dalších žen, kterým to takto vyšlo. Jistotu by měl dát právě ten odběr plodové vody, ovšem ten zase s sebou nese mírně zvýšené riziko potratu nebo předčasného porodu.
Je mi velice líto, že to u tebe nedopadlo dobře a moc, opravdu moc držím palce, aby tentokrát bylo všechno v pořádku.

arrow
profile_image
noranora
od 25. 7. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Lucrezia a marbee byly rychlejší

arrow
profile_image
marbee
od 21. 6. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Lucrezia: platí se kolem 1300 Kč, ale pokud to ošetřující lékař šikovně předepíše, hradí to pojišťovna

Tak to je super

Ahojík mám podobný osud, doma mám 6 letého klučíka úplně zdravého, po 4 letech jsme chtěli dalšího prdolku podařilo se otěhotněla jsem , bohužel ve 12 týdnu mi špatně vyšli NT šíjové projasnění miminka, dr říkal že to nejspéš nebude zdravé, měla jsem jít na odběr plodovky o už jsem se s miminkem nedočkala ve 13 týdnu zamlklý potrat, miminku přestalo bít srdíčko. Od toho času jsem byla těhotná ještě jednou zase potrat ale tentokrát samovolný. Za rok jsem otěhotněla znovu a dr. mi hned nasadila Fraxiparine, tím že jsem měla 2 potraty něchtěla nic riskovat chodila jsem celé těhu na hematologiii a super, píchala jsem si ho celé těhu až do konce a máme doma zdravou roční holčičku. Věřím že to je zásluha Fraxiparinu, i když první klučk byl úplně v pohodě i když se tedy narodil s menší porodní váhou 2800 g a ted je i drobný, možná kdybych si ho píchala hned mohlo to být jinak, ale je zdrtaví to je hlavní.
Jinak žádné reakce jsem na Fraxík neměla rodila jsem normálně spontálně, Terezka se narodila s váhou 3480g a 50 cm..takže super.

Co se týká odběr plodovky tak bych nešla šla bych nejdřív na screening v 1 trimesrtu a potom bych řešila až plodovku.
Taky jsem na něm byla a všechno dopadlo na jedničku i když předtím tomu tak nebylo.
Držíííííííííííííííím palečky at máte doma zdravé miminko

arrow
profile_image
Filinka
od 27. 12. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Jenom z krve nemůžeš mít testy na chromozomální vady jednoznačně pozitivní nebo negativní. Když máš zvýšené či snížené hodnoty,tak se zvyšuje procentuální riziko vývojových vad a pak se doporučuje vyšetření plodové vody,kde už ty chromozomální vady snad na 100% zjistí.Já jsem měla u obou těhotenství hodnoty na zvýšené riziko vývojových vad první 1:250 a druhé 1:50,když normálně je to podle věku třeba 1:1500 a šla jsem u obou na plodovku a i když jsem měla trochu komlikaci,tak bych šla určitě znovu i na vlastní žádost. Zpráva pak přišla jednoznačná 46 XY a 46 XX, neshledali jsme žádné vývojové vady,doporučuji pokračovat v těhotenství. Já prostě jako zdravotník bych žádnou náhodu a 50 na 50 teda neriskovala,ale je to každýho věc. U rizikových žen se dělají už i dřívější invazivní vyšetření okolo 12 týdne,že se nečeká až na 16 t. atd. Ale dělají to jen některá pracoviště.

arrow
profile_image
Issabell28
od 29. 10. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na irčánek:
Naprosto souhlasím s Lucrezia, tento test nebývá tolik pozitivní jako triplle testy. Navíc, jestli nemáte v rodině předpoklady k postižení Downovým sy. nebo ti neni nějak extra moc let, tak bych to vůbec neřešila.Já jsem byla na odběru plodovky, měla jsem pozitivní triplle testy, vyšlo mi 1:40 a dítě je naprosto zdravé.Teď jsem už chytřejší a při druhém dítěti na odběr plodovky rozhodně nepůjdu, triplly mi vyšly špatně jen kvůli tomu, že nikdy nevíš přesně v jakém jsi týdnu, navíc to hodnotí nějakej šílenej počítač, takže když nezapadáš do tabulek, tak jsi automaticky pozitivní. U mě bylo těhotenství o 14dní mladší, takže proto mi testy nevyšly.Přeju hodně štěstí, teď už vím, že nestojí riskovat život miminka nesmyslným odběrem plodovky.

arrow
profile_image
irčánek
od 26. 1. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

[cituji=noranora]Jestli to správně chápu, měla jsi pozitivní triple test a pak se Down z plodové vody neprokázal,[/cituji
přesně tak,do odběru plodové vody jsem neměla žádné komplikace a vše bylo v pořádku,pak po odběru za 4týdny jsem porodila a nikdo neví proč,na rozboru placenty zjistili infekci a to mělo za důsledek infakt placenty,která se začala odlučovat.Četla jsem,že porod nebo potrat po odběru plod.vody je tak jedno procento,tak si říkam jestli zrovna já nepatřím do toho jednoho procenta,proto se bojím,aby se to neopakovalo.Jsem po umělém oplodnění a bude mi 34 let,doktorka ví přesně, kdy jsem otěhotněla a určitě s ní ty kombinované testy proberu,genetiku máme oba s přítelem v pořádku,žádné postižení v rodině nikdy nebylo,tak snad to bude dobré,děkuji všem za odpoveď

arrow
profile_image
irčánek
od 26. 1. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na caroline027:
chtěla jsem se vás ještě zeptat,ten fraxiparin jste si píchala celé těhotenství do břicha?Doktorka mi říkala,že je to jedno zda do břicha nebo do nohy, já to do nohy nezkoušela,ale až budu mít břiško,tak nevím,jestli do bříška píchat.Jinak jsem na hematologii byla právě po porodu a tam mi řekli,že až budu těhotná znovu,tak bez těchto injekcí být nemůžu.Od té doby bude to rok jsem na hematolig.vyšetření nebyla,chci se zeptat,jestli během toho vašeho těhotenství vás lékař na hematologii posílal a jestli ano kolikrát,myslím tím jestli jste byla pod kontrolou na hematologii nějak pravidelně.Vyšlo mi,že mám dědičnou vrozenou vadu velkou srážlivost krve a ze zkušenosti vím co si člověk nazjistí a nezařídí to nemá.děkuji

arrow
profile_image
Issabell28
od 29. 10. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na irčánek:
Píšeš, že zjistili infekci při rozboru placenty, určitě to mohlo být tím, mně po odběru plod. vody řekli, že až po měsíci není téměř žádné riziko potratu.A když jsi samozřejmě po um. oplodnění, ak doktorka ví, kdy jsi otěhotněla, to je jasné. A když máte s přítelem i genetické testy, tak to bych byla úplně v klidu!Hodně štěstí.

arrow
profile_image
Maria
od 9. 12. 2006
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Irčánku,
z Fraxiparinu strach mít nemusíš, naopak z trombózy ano. Když je to genetika, tak nevím, co dalšího by hematolog zjistil. Tak mně napadá, zdali ten problém s placentou nesouvisel s tím Tvým genetickým problémem. Účinnost Fraxiparinu se dá zjistit z krve- tzv. anti-X aktivita. Po porodu nebudeš moci užívat Fraxiparin- má malou molekulu a přechází do mléka, naopak se může baštit Warfarin- tableta na ředění krve.
Držím palce M.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené