arrow
profile_image
Moon20
od 19. 1. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ahoj holky,
mám asi takovou pro někoho hloupou otázku, ale zajímalo by mě, jak vlastně celkově probíhá práce servírky v restauraci.
Myslím tím celý průběh. Zajdu za hostem, zeptám se, on si objedná, já si to napíšu, nahlásím v kuchyni. Lístek s objednávkou si nechám nebo dám do kuchyně?Jak se hlásí jídlo v kuchyni? Když si objedná něco dalšího, jak postupovat? Na konci směny vše spočítám? Prostě polopatě celý průběh. Vím, že je to asi jak kde, ale zajímalo by mě obecně, jak to funguje.
Nikdy jsem se o to nezajímala a ani jsem tu práci nedělala, ale mám možnost v případě, že budu chápat aspoň základní princip. Samozřejmě by mě zaučili po svém, ale aspoň obecně vědět.
Třeba to pomůže i někomu dalšímu.
Děkuju

arrow
profile_image
Lety
od 5. 9. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Ahoj, chodím docela dlouho na brigádu do restaurace. V každé restauraci mají trochu jiný systém, u nás to funguje takto. Přijdu za hostem, objednám pití, poté objednám jídlo. U nás se jídlo píše do "bonovačky" a odevzdává se do kuchyně, kde podle pořadí vydávají jídla. Svůj napsaný lístek si nechávám u sebe za barem abych měla přehled a jen dopisuji další pití či jídla, které si hosti objednají. Nepočítáme každý den, ale tak jednou za 3 týdny. Není na tom nic složitého, jen je potřeba si ve všem udělat svůj vlastní systém a potom je všechno v pohodě

arrow
profile_image
smarny mojeid
od 28. 6. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Moon20: Nikdy jsi nebyla v restauraci? Funfuje to všude stejně až na pár rozdílů, co si podnik určí podle svých zvyklostí. Přijde host, pozdravíš, zeptáš se, co mu můžeš nabídnout - můžeš sama aktivně poradit specialitu nebo si host vybere prostě sám. Prvně samozřejmě se zeptáš na nápoje. Až bude mít vybráno z jídelního lístku, odloží jídelní lístek, přijdeš, zeptáš se na objednávku, tzn. co si vybral k jídlu, zapíšeš - popřípadě se zeptáš, třeba pokud jde o steak - jak ho chce, a dáš objednávku do kuchyně (v systému nebo osobně tam půjdeš). Hotovo. A pak zaneseš jídlo. Až dojí, zeptáš se, zda bylo vše v pořádku (během jídla doplňuješ nápoje, pokud vidíš, že host už skoro nemá co pít atd.) a zda má ještě nějaké přání. Pokud nemá, tak tě požádá o účet, ten doneseš, kasíruješ a čau.

Nechci se nikoho dotknout, ale nenapadlo by mě k tomuto založit téma.

arrow
profile_image
Moon20
od 19. 1. 2012
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na Lety:
Děkuji, to jsem chtěla vědět

Reaguji na smarny:
Byla, ale do kuchyně jsem se fakt nikdy nedostala teda...to, jak obsluhovat je mi celkem jasné, ptala jsem se spíše na to, co se děje dále s objednávkama

arrow
profile_image
majuska852
od 16. 11. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Taky jsem nad tím nedávno přemýšlela, že bych asi ty objednávky pomotala. Než bych došla do kuchyně, tak bych zapomněla co přesně chtějí.

arrow
profile_image
Sára2
od 29. 6. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Cituji majuska852: Taky jsem nad tím nedávno přemýšlela, že bych asi ty objednávky pomotala. Než bych došla do kuchyně, tak bych zapomněla co přesně chtějí.

nepomotala, člověk si vše může zapsat, stoly si pro sebe očíslovat, vytvořit si jakési pomůcky např. , časem to je věc cviku a už si pamatuje, doporučuji si pro začátek koupit knihu stolničení (nebo nějakou učebnici pro obor číšník) aby člověk byl trochu v obraze, protože vědět aspoň základní pravidla je dobré a většině číšníků a servírkám bohužel tyhle základní znalosti o servisu a správné obsluze naprosto chybí a kazí to pak celý dojem restaurace, nehledě, že to má vliv na výši spropitného. Je to ale vždy o tom jak člověk k dané práci přistupuje.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené