8 tipů, jak se nezbláznit z Vánoc

V dnešní době už málokde platí, že Vánoce jsou svátky klidu. Ve spoustě rodinách stále přetrvávají nesmyslné zvyky. K tomu se přidává zběsilé nakupování dárků a nakonec únavná setkání s příbuznými, na které si během celého roku sotva vzpomeneme. Proč to všechno vlastně podstupujeme? A jak se z příprav na svátky nezbláznit?

Proč jsou Vánoce obestřeny stresem?

zoom Zvětšit

Klademe na sebe příliš vysoké nároky

Každého z nás vánoční svátky stresují z jiného důvodu. Podle psychologů se na stresu velkou měrou podílí naše snaha všem se zavděčit. Ovlivněni okolím máme pocit, že je naše povinnost, abychom udělali svým blízkým krásné Vánoce. Nabýváme dojmu, že bez nás by vůbec žádné Vánoce neproběhly. S tím pak souvisí další stres. Ten způsobuje kladení příliš velkých cílů. Chceme mít vše nakoupeno, mít pro každého nejen originální dárky, ale taky je chceme mít dokonale zabalené. Doma chceme mít perfektně uklizeno a skvěle napečeno. Některým způsobuje nemalý stres i to, že sousedka má o tři druhy cukroví více a kolega v práci jede slavit s rodinou na hory. Přitom počet druhů cukroví ani místo, kde Vánoce slavíme, nehraje roli. Je zbytečné srovnávat se s druhými. Stresující může být finanční stránka. Udělat druhým radost obvykle stojí dost peněz. Stresujících faktorů by se o Vánocích našlo hodně a asi vás nepřekvapí ani fakt, že vánočnímu šílenství podléhají více ženy než muži. Co s tím? Pokud si chcete vánoční svátky užít, zkuste to letos jinak. Odbourejte zajeté vzorce chování.

1. Ze všeho nejdříve změňte styl myšlení

K tomu, abyste mohla ve své domácnosti zavést praktické změny, musíte nejprve změnit sama sebe ? své myšlení. Většina zdrojů stresu leží v naší hlavě. V cílech a požadavcích, které na sebe klademe. Podle psychologů byste měla přiznat sama sobě, že na sebe kladete příliš vysoké nároky. Měla byste si dovolit něco nestihnout. Neměla byste trvat na dokonalosti. Ovšem přiznat si, že jste na sebe příliš přísná, není jednoduché. Je to ale ten nejdůležitější krok ke změně.

zoom

Netrvejte na dokonalosti

2. Sepište si seznam úkolů

Vzpomínám si na své dětství, kdy maminka sepsala na papír A4, co všechno se musí před Vánoci uklidit. Nutno podotknout, že každý pokoj v našem bytě 3+1 měl svůj vlastní seznam. Kromě seznamu POVINNÉHO vánočního úklidu maminka připravila taky seznamy, co vše koupit, zajistit, splnit a jaké druhy cukroví napéct ? a bylo jich hodně. Na obranu naší mámy musím říct, že spoustu z těch věcí dělala sama, ale u mnohých jsme jí jako děti asistovaly a mně už tehdy přišlo nesmyslné dělat tak náročný úklid v tak ?krátkém? časovém období, když se to vlastně může dělat postupně během celého roku. Navíc se to dělalo. Tenhle zajetý vzorec, chcete-li zvyk, mě formoval a to tak, že mě ani nenapadne dělat ve své vlastní domácnosti jakýkoliv velký úklid, zvlášť ne ten vánoční! Seznamy samy o sobě ale nesmyslné nejsou. Klíčové ovšem je si seznam úkolů po jejich sepsání znovu důkladně prohlédnout a zvážit, co je opravdu zásadní a bez čeho se dá přežít. I když si to nebudete chtít připustit, tak podstatnou část věcí ze seznamu můžete s klidem vyškrtnout.

3. Společně s rodinou seznam roztřiďte

zoom Zvětšit

Seznam úkolů berte jako zábavu

I když jste si seznam vytvořila sama a zbytek rodiny se do většiny činností nezapojí, proberte to s nimi. Za prvé se jich to týká bez ohledu na to, jestli jen jako pasivních diváků, které budete svou snahou o dokonalost chtě nechtě rozčilovat a dříve či později jim to dáte ?sežrat.? Přece není možné, aby jim byla ta neumytá okna jedno? Věřte, že jim to jedno je a nemají v úmyslu mrznout při jejich mytí. Za druhé vám pomohou zjistit, co je opravdu důležité. Pravděpodobně zjistíte, že to, co jste považoval za nezbytnou tradici, většina členů rodiny považuje za zbytečnost. Nabízí se otázka, proč ztrácet čas s něčím, co druzí neocení? Zvlášť když jste to dosud dělala pro jejich potěšení. Platí to například o počtu druhů cukroví. Nač mít na stole dvacet druhů, když rodina má oblíbené hlavně linecké a rohlíčky? Seznam proškrtejte a vytvořte kategorie.

4. Vytvořte kategorie pro jednotlivé úkoly

Po konzultaci s rodinou vytvořte pro jednotlivé úkoly kategorie. Stačí tři. Nehledejte v tom složitosti. Kategorie mohou vypadat třeba takhle:

  • 1. kategorie ? vysoká priorita aneb Bez toho se Vánoce neobejdou,
  • 2. kategorie ? střední priorita aneb Bez toho Vánoce přežijeme,
  • 3. kategorie ? nízká priorita aneb Proč to je vůbec na seznamu.

V každém případě si seznam úkolů napište a pokuste se je zařadit do kategorií. Pokud vám nakonec zbude nějaký čas navíc, můžete udělat drobnou reorganizaci. Jestliže však žádný seznam nevytvoříte, ale budete mít vše jen v hlavě, tak to dopadne tak, že vám přijde každý úkol, na který se budete zrovna soustředit, nesmírně důležitý a zase budete celé svátky jen otročit.

5. Staňte se manažerkou. Delegujte práci

zoom Zvětšit

O pomoc si řekněte přímo. Nenaznačujte

O vánočních svátcích se staňte manažerkou ve své domácnosti. Manažerkou, která dokonale zvládá time management a umí rozdělit práci mezi ostatní. Chcete-li ovšem po ostatních členech domácnosti, aby se zapojili do něčeho, co jste vymyslela vy sama (viz seznam vánočních úkolů), musíte být asertivní. Žádné příkazy nebo výčitky, že to druhého nenapadlo samo od sebe. Slušně partnera a děti o pomoc požádejte a co je neméně důležité ? buďte konkrétní. Zvlášť při úkolování muže je podstatné, abyste mluvila věcně, co nejvíce konkrétně. Nesnažte se muže přimět k něčemu tím, že budete jen naznačovat. Když chcete po partnerovi, aby přinesl ze sklepa vánoční ozdoby, řekněte mu, aby přinesl vánoční ozdoby. Pokud mu řeknete, že se chystáte ozdobit stromeček, ale ozdoby jsou ve sklepě, můžete si pro ně rovnou zajít sama. Muži nejsou hloupí, ale přemýšlejí jinak než ženy. Nevšímají si detailů, náznaky na ně nefungují. Občas stojí za to chovat se víc jako muž.

6. Buďte štědří, ale v tom správném slova smyslu

zoom Zvětšit

Myslete o svátcích na druhé

Ke vzájemnému obdarování docházelo už ve starověkém Římě. Nedílnou součástí Vánoc se však dárky staly až v 19. století. V té době bylo mimo jiné zvykem dávat dárky také žebrákům nebo tulákům bez domova, kteří v době křesťanských svátků zaklepali na dveře bohatších domácností. V dnešní době někteří z nás sice taky myslí na potřebné, ale rozhodně to není zvykem. Zkuste letos kromě drahých dárků nabídnout pomoc někomu v rodině nebo i úplně cizímu člověku. Udělejte za někoho jeho povinnosti nebo vykonejte jakýkoliv nahodilý čin laskavosti. Nezapomínejte ani na němé tváře a přispějte třeba místnímu útulku pro zvířata. Buďte k druhým laskaví. Zkuste zapomenout na staré křivdy. Odpouštějte.

7. Absolvujte pouze omezený počet návštěv

Máte na každý den během svátku naplánovanou návštěvu nebo se k někomu chystáte? A opravdu se vám tam chce nebo je to čistě jen z povinnosti? Návštěva osamělé tety je určitý druh laskavosti, ale nepřekračujte únosnou míru. Pokud je místo, kde se cítíte vyloženě špatně, kde jsou lidé, se kterými trávit čas nechcete, tak tam nechoďte nebo to nechte na jindy. Nemusíte si kazit vánoční atmosféru jen proto, že někam chodíte jen z povinnosti. Jestliže se jedná například o vzdálenou rodinu nebo rodinu partnera, se kterou si dlouhodobě nerozumíte, můžete jim ze slušnosti poslat pohled nebo zavolat, ale trávit tam hodiny na sedačce není vaše povinnost. Střežte si svůj čas.

zoom Zvětšit

Dostaňte se do rovnováhy

8. Myslete sama na sebe

Tento bod souvisí s bodem 7 ? střežte si svůj čas. Je krásné dělat druhým radost, ale musíte se ji naučit také přijímat a starat se jen sama o sebe. Zajděte si večer na punč s přáteli, odreagujte se. Jděte si zacvičit. Napusťte si horkou vanu a jděte dříve spát. Možná tím pro své blízké uděláte víc, než kdybyste pekla další druh cukroví nebo běhala doma s vysavačem. Pohodová atmosféra je totiž mnohem důležitější než dokonale uklízená domácnost a hromada dárků. Aspoň pro mě.



Komentáře

Janča
Tak tohle je hodně pravdivý článek! A pobavil.
Michaela
Haha, tak to je mi povědomé. Velké úklidy domácnosti. Koukám, že to je všude stejné.
VeronikaEma
Tohle jsem nikdy nechápala. Jak jako nezbláznit se z Vánoc? Jakej stres? Však je to to nejkrásnější období v roce! Když je žena čistotná a zvyklá uklízet pravidelně, tak nějaký vánoční úklid nebude problém, ne? Pro ty z vás, kteří se nechcete prodírat OC mezi davy lidí, tak mám novinku. Dárky se dají koupit bez vystrčení nohy z baráku! Ale kdo není úplný b.lb, tak ví, že o materiálních hodnotách Vánoce přece nejsou. Kdo nechce péct, tak ať nepeče, však se cukroví dá objednat. A beztak ho každá dostane jako dárek od kámošek. A i kdyby ne, tak aspoň neztloustneme, ne? Ostatní věci přece platí celoročně, ne jen o Vánocích. Já jsem raději s rodinou. To je to nejdůležitější.
7939
Reaguji na VeronikaEma: Přesně tak, já taky nechápu, o jakém stresu a zbláznění se rok co rok píše před Vánocemi, vytahují se staré články do časopisů a omílá se jedno a to samé dokola snad jako před padesáti lety. Ba ještě hůř, prý že delegovat, vytvářet kategorie a vyškrtávat seznamy...
Zrovna jsme se s přítelem vrátili z dovolené v Bratislavě, všechny peníze na dárky jsme za ten týden prochlastali na místních vánočních trzích , uklizené máme celý rok, protože nejsme žádná prasata, stromek koupíme na poslední chvíli a cukroví stoprocentně napeču, protože to je příjemná zábava na odreagování po šichtě
rakitka
No u mě je to každý rok stejné. Nejdřív si říkám pohoda, klid a krásné Vánoce, ale s tím jak se blíží den D tak stres roste úměrně s tím kolik věcí ještě není hotovo a musí se stihnout
VeronikaEma
Reaguji na dadabus: Ty jsi moje krevní skupina. Takhle je to super, taky bych to utratila za svařák a punč. Jasný, však není nic lepšího než teď šílet, tohle nemám, to není dodělaný, tamto se musí koupit a pak na Štědrý den padnout po otevření posledního rozbaleného dárku. Takový pseudoproblémy bych chtěla mít.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Životní styl komerční článek

Tohle asi není text pro lidi, kteří nevydrží chvíli sedět, zkoumají své výsledky a snaží se dosahovat lepších a lepších výkonů. Tohle píšu pro ty z nás, kteří si uvědomují důležitost pohybu pro zdravé tělo i mysl, chtějí si ho pravidelně dopřávat, ale netouží vítězit v soutěžích. Nebo vypadat jako hvězda akčního filmu z osmdesátek.