Food styling u vás doma, aneb aby jídlo krásně vypadalo

Říká se, že láska prochází žaludkem, ale není to jen chuť, co je důležité. Lahodný pokrm by měl také ladit očím. U čeho začít a jak servírovat jídlo elegantně a snadno i doma? Máme pro vás několik jednoduchých tipů, díky kterým budete v tomto oboru brzy mistry.

Dokonalá čistota 

Pro servírování je nejen důležité samotné jídlo, ale také na čem jej podáváme. Talíře by měly být v první řadě dokonale čisté, to samé platí i o příborech. Buď máte to štěstí, že máte doma kvalitní myčku, která vše dokonale umyje, nebo si můžete pomoci smícháním bílého octa s vodou a následným otřením suchou utěrkou. Myčky od osvědčeného výrobce jsou dnes flexibilní natolik, že i při větším množství hostů se nebudete muset obávat nedostatku jídelních setů. Myčky s funkcí SmartFlex totiž mají nastavitelné koše a odkapávače tak, že najednou pojmou až 16 setů nádobí a dokáží je umýt v super rychlém programu SpeedWash. 

img

Zdroj: cz.gorenje.com

Na barvě záleží 

Bílá barva je nejuniverzálnější nejen v interiéru, ale také na vašem stole. Barvy pokrmů na bílém talíři krásně vyniknou. Působí čistě a neodvádí zbytečnou pozornost od jídla. Zároveň mohou barevné talíře podléhat trendům a nic nepůsobí hůře než dokonale čerstvý pokrm z talíře, který ve vás vzbuzuje nepříjemné pocity. 

TIP: Zkuste pro začátek jednodušší recept tzv. z jednoho hrnce. Například shakshuka (čti šakšuka) se ne nadarmo stala hitem Instagramu. Je jednoduchá, dokonale chutná a skvěle vypadá. 

Zdobení s mírou 

Před servírováním a food stylingem se vyplatí mít již plán. Kolik čeho použijete, jak budete dozdobovat hlavní chod? Použijete zeleninu, ovoce, další bylinky nebo barevné omáčky? Ani na talíři by se neměla odehrávat válka barev. Obecně platí zlaté pravidlo, čím méně, tím lépe. 

img

Zdroj: cz.gorenje.com

Na výšku či na šířku? 

Většina talířů má tvarovaný okraj, který tvoří pomyslnou hranici, kam by mělo jídlo zasahovat. Nechejte na talíři dostatek prostoru, aby strávník mohl rozehrát harmonii chuti dle svého uvážení. Naopak při vrstvení na výšku, je dovoleno vše. Pokrmy pak působí elegantněji a kulinářsky doslova na výši. 

Nakonec poslední tip se týká počtu. Lichá čísla vypadají lépe a tvoří harmonický celek. I co se týče počtu jednotlivých kousků na talíři. I takové detaily mohou hrát ve vašem food stylingu významnou roli.     



Komentáře

GaryCollins
Také bych rád doma uvařil různé styly kuchyně a udělal radost mé rodině. Líbí se mi váš článek o vaření v Home Do dělat více příspěvků. Budu sdílet váš příspěvek na svém Facebooku a žádám všechny, kteří sledují tento příspěvek, aby ho sdíleli. Pokud máte nějaké problémy, zkontrolujte Facebook belépés
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!