Má cenu jít cvičit, když jste nemocní?

Málokterý sportovní nadšenec při nachlazení či jiné zdravotní komplikaci neřešil dilema, jestli jít za každou cenu cvičit a neporušit svůj cvičební plán nebo zůstat doma pod peřinou. Má sport během nachlazení nějaká pozitiva?

Při sportu se stresu zbavujeme a zároveň tělo stresujeme

zoom Zvětšit

Je sport pro tělo potěšením nebo stresem?

Je všeobecně známo, že při cvičení se v těle uvolňují endorfiny – přírodní opiáty, které nás zbavují stresu a přinášejí nám potěšení. Paradoxem je, že cvičením se můžeme stresu zbavit, ale zároveň je sportovní aktivita pro tělo stres, se kterým se musí vypořádat. „Sport je pro lidské tělo určitým typem stresoru, při kterém dochází i k dočasnému potlačení imunity. Velikost tohoto stresu je přitom úměrná intenzitě, objemu a délce tréninku. Při intenzivním tréninku v posilovně nebo třeba náročném běhu se organismus může vracet do normálního stavu až několik desítek hodin. Z toho vyplývá, že sportovat tehdy, když jste nachlazení či dokonce berete antibiotika je nevhodné,“ vysvětluje praktická lékařka MUDr. Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7. „Na druhou stranu při mírném nachlazení bez zvýšené tělesné teploty může lehká sportovní aktivita pomoci,“ dodává lékařka.

Bojujete pouze s ucpaným nosem? Cvičení pomůže

V počátcích nachlazení, kdy vás trápí zejména ucpaný nos, nemusíte nutně pod peřinu se zázvorovým čajem. „Lehká sportovní aktivita jako například venkovní chůze, jízda na kole o nízké intenzitě, dechová cvičení či jóga vám mohou pomoct, protože během těchto aktivit a po nich dochází k aktivaci imunitního systému a zároveň nedojde k jeho potlačení. Z vlastní zkušenosti vím, že mi lehké cvičení dokonce ulevilo od ucpaného nosu a podstatně lépe se mi pak dýchalo,“ popisuje svou zkušenost trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. „Při zvýšené teplotě nebo dokonce horečce (>38 °C) však na cvičení zapomeňte a bez výčitek se zavrtejte do peřin. Odpočívejte a nesnažte se sobě ani druhým dokazovat, že můžete trénovat i v takovém stavu,“ varuje praktická lékařka MUDr. Irena Sobotková.

Antibiotika ani horečka do posilovny nepatří

zoom

Pokud máte horečku, zůstaňte v posteli

Horečka je pro tělo zátěž, proto není žádoucí tělo ještě více ždímat. „Půjdete-li cvičit s horečkou, s největší pravděpodobností prohloubíte dehydrataci organismu. Zároveň může dojít k narušení přirozených metabolických procesů a obranných mechanismů imunity – například tělesné termoregulace,“ říká praktická lékařka MUDr. Irena Sobotková. Nevýhodou cvičení, kdy se necítíte ve své kůži, je také podstatně nižší výkon. „Kvůli horečce dochází ke snížení silových i vytrvalostních schopností, proto by trénink v posilovně ani běh neměl efekt. Trénink by vám přišel enormně náročný a mohlo by dojít i ke zvýšenému svalovému rozpadu. Kromě toho by se zhoršil průběh onemocnění,“ tvrdí trenérka Katka Hollerová. V neposlední řadě bychom neměli myslet pouze na sebe, ale i na druhé. Nebuďte sobečtí a vyhněte se i při „obyčejném“ nachlazení cvičení v uzavřených místnostech, kam chodí cvičit další lidi. Rýmečku můžete vyléčit svižnou procházkou v lese, nikoliv v posilovně!

Cvičit, nebo necvičit? Toť otázka

Stejně jako při nastavení tréninku nebo jídelníčku platí i při onemocnění jednoduchá rada. Řiďte se svými pocity, poslouchejte své tělo a všímejte si příznaků nemoci. Při začínající bolesti v krku, kašlání, mírné rýmě nebo při ucpaném nosu, můžete lehkou sportovní aktivitu zařadit a  paradoxně může dojít k rychlejšímu uzdravení. „Při mírném nachlazení dejte přednost aktivitám o nízkých intenzitách v délce trvání zhruba do půl hodiny – venkovní procházka, jízda na kole nebo na kolečkových bruslích, jóga doma nebo v přírodě,“ doporučuje trenérka Katka. „Vyhněte se intenzivním sportovním aktivitám, jako jsou kruhové tréninky, Crossfit, déletrvající vytrvalostní tréninky, trénink v posilovně nebo těžkému silovému tréninku,“ dodává Katka. „Pokud máme svalovou bolest, horečku, bolí vás klouby, hlava nebo máte zažívací potíže, dopřejte tělu odpočinek a neváhejte s návštěvou lékaře,“ říká MUDr. Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7.

Pět dní odpočinku stačí

zoom Zvětšit

Sportujte, ale nezapomínejte odpočívat

Pokud jste poctivě odpočívali a nejedná se o nic vážného, ale pouze o lehčí onemocnění, nebojte se přibližně pátý den zařadit intenzivnější trénink – může vám pomoct s uzdravením. Intenzitu volte i přesto stále mírnější, než jste zvyklí. Řiďte se svou intuicí a do tréninkového režimu se vracejte postupně. Nemějte strach z toho, že během pár dní odpočinku přijdete o všechny pracně vybudované svaly, tělo se obalí tukem nebo přijdete o skvělou kondici. Odpočinek je stejně důležitý či dokonce důležitější než samotný trénink. Bohužel, někteří jsou ochotni zmírnit své sportovní nadšení a odpočívat teprve až tehdy, kdy jim pohyb znemožní právě nemoc. Kromě toho docela často je příčinou nemoci přetrénování. „Dlouhodobá namáhavá sportovní zátěž bez prostoru pro regeneraci umí s imunitou pořádně zamávat,“ uzavírá trenérka Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.



Komentáře

Žakuja
Já teda cvičím, když nejsem na smrt nemocná. pokud mám rýmu nebo kašel, tak to pro mě není důvod necvičit. Naopak. Spíš si myslím, že mě to uzdravuje a dělá mě to fit
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?