Jak neusnout za volantem? Pomohou časté přestávky i hudba

Spánek za volantem je příčinou až pětiny dopravních nehod. Jak mu účinně předcházet, aby vám chvilková nepozornost neobrátila život vzhůru nohama? Přečtěte si sedm praktických tipů, díky kterým budou vaše cesty autem bezpečnější.

img

Spánkový režim

Naprostým základem je dodržování spánkového režimu. Obecně se doporučuje spát denně alespoň 7?8 hodin. Velmi důležitá je především pravidelnost. To znamená, že v ideálním případě byste měli každý den uléhat a vstávat ve stejný čas.

Tip: Je-li pro vás obtížné naspat denně 7?8 hodin, pokuste se o to alespoň před delší jízdou za volantem.

Zaujměte správnou pozici

Únavě můžete předejít už jen tím, že za volantem zaujmete správnou pozici. Neměli byste sedět zcela vzpřímeně, protože tak příliš zatěžujete páteř a zádové svaly. Najděte si proto polohu s dobrým sklonem. Ideální je nastavit zádovou opěrku tak, aby svírala pravý úhel se sedákem.

Tip: Za volantem byste měli sedět maximálně uvolněně, pohrajte si proto se vzdáleností sedadla od pedálů a také s nastavením hlavové opěrky.

Jízdu si co nejvíce ulehčete

Je-li vaše auto vybaveno asistencí jízdy v pruzích nebo adaptivním tempomatem, využijte toho. Šetříte tak svou pozornost a jízda pro vás bude o poznání pohodlnější. Vhod přijde také systém, který za vás hlídá prostor před autem, upozorní vás na překážky nebo sám nouzově zabrzdí.

Zařaďte pravidelné přestávky

Zvlášť během dlouhých cest je třeba dbát na pravidelné přestávky, během kterých se protáhnete a osvěžíte. Snažte se zastavovat každé dvě hodiny nebo po 180 kilometrech.

V případě potřeby si krátkou pauzu dopřejte dříve. Provětrejte se na čerstvém vzduchu, udělejte několik dřepů nebo si zaběhejte na místě, abyste rozproudili krev. Někdy pomůže také 20minutový šlofík, po kterém budete jako znovuzrození.

Necestujte sami

Několikahodinové cesty autem je ideální absolvovat ve více lidech, kteří se mohou za volantem střídat. Pokud střídajícího řidiče nemáte, domluvte se se spolucestujícími, aby si s vámi povídali a bavili vás. Jakmile na vás zpozorují známky únavy, je nejvyšší čas zastavit.

Co když v autě jedete sami? Pak si pusťte rádio nebo oblíbené CD. Raději se ale vyvarujte příliš pomalé nebo relaxační hudby, která by na vás mohla mít uspávací účinek.

Opatrně s dopingem

Krátkodobě dokážou únavu zahnat nejrůznější stimulanty, jako jsou nápoje s kofeinem a dalšími podpůrnými látkami. Řidiči nejčastěji sahají po kávě a energetických nápojích, pomoci může i silný čaj.

Dejte si je, pokud potřebujete povzbudit. Ale nespoléhejte na to, že vás zachrání od mikrospánku. Raději svému tělu pozorně naslouchejte. Projevy únavy neignorujte, ale řešte je včas, například již zmíněným 20minutovým spánkem na benzínce.

Dodržujte pitný režim

Raději než litry kávy a energetických nápojů se snažte pít dostatek čisté vody. Doplnit ji můžete ředěným džusem, který vám díky obsahu cukru dodá chybějící energii, nebo bylinkovým čajem. Pozor si ale dejte na ty, které mají uklidňující účinky, a zvolte například odvar z máty nebo tulsi čili bazalky posvátné.

Pojištění auta

Když už se stanete účastníkem dopravní nehody, přichází na řadu pojištění auta. Jestliže jste viníkem, sdělte poškozenému údaje potřebné pro uplatnění práva na náhradu vzniklé škody. Následně kontaktujte svou pojišťovnu a pojistnou událost jí nahlaste. Byla-li vám naopak způsobena škoda, bude vám zaplacena z povinného ručení viníka. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?