Lednice na splátky vás může dostat do dluhů

Chybí-li vám peníze, pak nákup na splátky může přijít vhod. Avšak nenechte se zmást, u splátkového prodeje se rozhodně nejedná o vstřícný krok obchodníka. Ten doplňkovou službu nabízí pouze za účelem zvýšení zisků. Co to vlastně nákup na splátky je? Komu při něm dlužíte? A proč i nákup na splátky bez navýšení je rizikem?

Pořídit si na splátky lze pračku, mobilní telefon, dovolenou i oblečení. Chcete-li tak něco, na co nemáte peníze, nevadí, prodejce vám to poskytne zadarmo a vy budete zboží či službu splácet. 

 Máte-li finanční rezervu a skvělou platební morálku, pak ani v tomto případě není nutné se vydávat z peněz, avšak jen za předpokladu, že vám obchodník nabízí nákup na splátky bez navýšení.

Ne vždy, je ale vhodné pořídit si elektroniku, zájezd nebo nový kabát na splátky. Jestliže totiž kývnete na nabídku obchodníka bez rozmyšlení, můžete být později velmi nemile překvapeni, když zjistíte, že za vyřízení nákupu na splátky zaplatíte poplatek v podobě 5 % z hodnoty produktu a že musíte nákup splatit do 10 měsíců od pořízení, jinak vám hrozí vysoké penále. Pouze nulové navýšení vám tak nezaručuje výhodný nákup. 

O co se zajímat před vyřízením nákupu na splátky?

 - Úrok. Využijte nákup na splátky s 0% akontací. 

 - Doba splatnosti. Zajímejte se o to, dokdy je nutné zboží splatit. 

 - Ptejte se na možnost odložení splátek a pojištění schopnosti splácet.

 - Poplatky. Navýšení může být nulové, avšak poplatky za sjednání se mohou prodražit.

 - Sankce. Informujte se o tom, jaké sankce a úroky vám hrozí v případě prodlení. 

K nákupu na splátky přistupujte jako k půjčce 

Mnozí si často myslí, že nákup na splátky není půjčka a že se tudíž není možné dostat do dluhů. Opak je ale pravdou. Jedná se o klasickou půjčku, jejíž výhodou může být pouze to, že je bez navýšení. 

Nákup na splátky neumožňuje zákazníkům obchodník, nýbrž úvěrová společnost. Pořídíte-li si tak novou ledničku na splátky v e-shopu MALL, vaším věřitelem bude splátková společnost Hello Bank. V případě nesplácení ledničky bude veškeré dluhy po vás vymáhat tento nebankovní poskytovatel. Proto je i k nákupu na splátky nutné přistupovat jako k půjčce. 

Nákup na splátky a kreditní karta vás mohou dostat do dluhů 

Koupit zboží a zaplatit za něj až později je velmi lákavé, avšak tento způsob pořízení není pouze doménou nákupu na splátky. Odložené financování umožňují i kreditní karty, se kterými lze taktéž nakupovat bez navýšení, a to díky bezúročnému období. 

Splatíte-li nákup v bezúročném období, které obvykle trvá 30 dní, nezaplatíte za koupi ani korunu navíc. Jestliže se ale opozdíte o pouhý jeden den, začnou vám naskakovat úroky a penále. Kreditky stejně jako nákup na splátky představují jistý druh úvěru, proto je nutném k nim i takto přistupovat. Do dluhové spirály vás totiž mohou dostat úplně stejně jako spotřebitelské půjčky.  



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?