Rozšiřte si své znalosti o základní výpočty

Existují minimálně 3 základní výpočty, které se vyplatí ovládat téměř každému. Jedná se zejména o výpočet čisté mzdy, o vypočítání kalorického příjmu a o průměr známek. Pokud se zmíněné výpočty nebudou hodit konkrétně vám, některému z vašich blízkých však určitě ano. Jak tedy tyto základní výpočty fungují?

img

Zjistěte svoji čistou mzdu 

Ačkoliv existuje spousta online kalkulaček, které výpočet čisté mzdy provedou za vás, umět tento výpočet z paměti určitě nebude na škodu. První informací, kterou pro výpočet čisté mzdy potřebujete znát, je hrubá mzda, od té odečtěte 4,5 % zdravotní pojištění a 6,5 % sociální pojištění. Jakmile budete mít pojištění odečtené, musíte ještě odečíst patnáctiprocentní daň z příjmu ze závislé činnosti. 

Následně je možné uplatnit slevy a různá daňový zvýhodnění, kam se řadí především sleva na poplatníka, sleva na dítě nebo na manželku. Jakmile zohledníte všechny slevy, vyjde vám čistá mzda, přičemž minimální mzda pro rok 2022 je 16 200 Kč. Průměrná mzda v roce 2022 činí 38 911 Kč. 

Jak na výpočet kalorického příjmu? 

Výpočet kalorického příjmu se hodí zejména osobám, které chtějí zhubnout nebo si zkrátka hlídají, jaké množství kalorií za den přijmou. Jednou z možností, jak se zbavit přebytečných kilogramů a vybudovat si svalový základ, je 30denní výzva, i v tomto případě se hodí ovládat výpočet kalorií, protože ten hraje stejně podstatnou roli jako samotné cvičení. Nejvyhledávanější je 30denní výzva na celé tělo, nicméně oblíbená je i výzva se zaměřením pouze na ruce, nohy nebo vyzkoušejte dřepovací 30denní výzvu. 

Abyste mohli vypočítat svůj kalorický příjem, potřebujete znát obsah kalorií přijatých potravin a nápojů, s nímž pomůže buď etiketa z obchodu nebo kalorické tabulky. Stejně tak se hodí například chytré hodinky, které vám vypočítají, kolik kalorií jste během dne pro změnu spálili. Jakmile sečtete všechen kalorický příjem daného dne a odečte od něj spálené kalorie, vyjde vám celkový kalorický příjem. Pro každého je však ideální kalorický příjem o jiné hodnotě, záleží na pohlaví, báze, zdravotním stavu, ale i na celkovém způsobu života. 

Buďte schopni si vypočítat průměr známek 

Pokud má každá známka stejnou hodnotu, je výpočet průměru známek opravdu jednoduchý. Stačí všechny hodnoty sečíst a následně vydělit počtem známek, přičemž vyjde průměrná známka. Obtížnější situace nastává v momentě, kdy má každá známka jinou váhu, potom se setkáváme s pojmem vážený průměr známek, jak na něj? Jednotlivé známky vynásobte jejich váhou, následně sečtěte a vydělte součtem všech vah. Pokud nechcete ztrácet čas nebo si nejste jistí vlastními výpočty, využijte některou z online kalkulaček průměru dostupných na internetu.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?