Tipy, jak ušetřit v době finanční krize a zdražování

Vysoká inflace má za následek růst cen ve všech oblastech, a to včetně těch zásadních, jako jsou potraviny, energie, pohonné hmoty, půjčky, hypotéky, ale i stavební materiál. Lze ušetřit nebo alespoň dopady zdražování na rodinný rozpočet eliminovat?

img

Současnou ekonomickou situaci vnímají Češi za špatnou a s velkými obavami sledují vývoj. Zdražování elektřiny a plynu, benzínu a nafty, potravin, stavebního materiálu i dalších služeb vede ke změnám v chování zákazníků v obchodech, restauracích i u benzínových pump.

Jak nakupovat v období zdražování potravin

Co se týče zdražování potravin, čeští zákazníci daleko více sledují akční nabídky a slevy a využívají věrnostní programy. Na ceny potravin začínají být výrazně citlivější než dříve.

Největší zájem je o levné mléko, máslo, vejce, maso, sýry a další základní potraviny. Pokud jste před několika měsíci v akci kupovali trvanlivé plnotučné mléko za 14 Kč, dnes už je to o 4 až 5 Kč více. To samé platí pro výrobky z obiloviny, pečivo, zeleninu i ovoce. Obecně ceny vzrostly o 30 až 50 %, u některých potravin i více.

Zájem českých zákazníků vzrostl o privátní značky supermarketů, jejichž produkty bývají poměrně levné. Kvalitou jsou přitom srovnatelné se stejným, avšak dražšími produkty od standardních výrobců.

Mezi časté rady, jak při nákupu potravin ušetřit, patří:

  • Plánujte jídelníček dopředu a nakupujte striktně dle nákupního seznamu.
  • Stáhněte si aplikace obchodů, do nichž chodíte nakupovat nejčastěji, a sledujte jejich slevové akce.
  • Trvanlivé potraviny za výhodnou cenu nakupte do zásoby. Platí to například pro rýži, těstoviny, konzervy, koření a podobně.
  • Maso nakupujte v akci ve velkém a a uskladněte jej po menších částech v mrazáku.
  • Zeleninu, ovoce a jiné potraviny s kratší dobou spotřeby nakupujte v menší množství, abyste je nemuseli vyhazovat.
  • Jezte méně masa, které je dražší, a více luštěnin, které si stále drží nízkou cenu.
  • Nakupujte do vlastních tašek a sáčků.
img

Největší dopad na rodinné rozpočty má zdražování energií

Kvůli růstu cen energií od loňského roku činnost ukončilo už několik dodavatelů. Nejvíce ale zdražování ceny elektřiny a plynu dopadá na rodinné rozpočty. Problémy hlásí zejména rodiny s dětmi, které s financemi bojovaly už před poslední vlnou zdražování.

Potíže se ale začínají dotýkat i poměrně velké skupiny lidí, kteří dosud nouzi nepociťovali, a nemuseli se nijak omezovat. I je nyní ohrožují vysoké ceny energií, dražší půjčky, zejména pak hypoték, a oproti předchozím letům i vyšší výdaje na pohonné hmoty, které rovněž šly nahoru.

Mezi časté rady, jak při spotřebě energií ušetřit, patří:

  • Srovnejte si dodavatele energií. Změňte dodavatele elektřiny za levnějšího.
  • Vyměňte staré spotřebiče za nové a energeticky úspornější. Nakupte úsporné LED žárovky do celé domácnosti.
  • Vypínejte nepoužívané spotřebiče ze zásuvky, odmrazujte mrazák, nesviťte tam, kde se zrovna nenacházíte a podobně.
  • Sprchujte se místo koupání ve vaně.
  • Topte maximálně na 21 stupňů, v ložnici a dětských pokoji i méně. Ušetříte, a navíc je to zdravější. Můžete-li, využívejte jiné možnosti vytápění (např. krb na dřevo).

Růst cen se netýká jenom potravin a energii. Problém představuje také zdražování benzínu a pohonných hmot obecně. Lidé, kteří zrovna staví nebo rekonstruují, kritizují nedostatek a zároveň zdražování stavebního materiálu.

Zdražování potravin, ale také vyšší ceny energií a pohonných hmot vede k růstu cen jídel v restauracích. Pokud jste byli zvyklí se stravovat venku, začněte více vařit doma a na jídlo do restaurací si zajeďte výjimečně. Kromě snížení celkových výdajů za jídlo, budete mít pod kontrolou svůj jídelníček, což může mít pozitivní přínos na vaše zdraví, kondici a linii.  



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.