Výhody a nevýhody keramických rovnátek

Dali jste na doporučení lékaře a konečně jste se rozhodli pro rovnátka, ať už pro sebe nebo svou ratolest? V tom případě vás nyní čeká další neméně důležitá volba. A tou je, který typ rovnátek vybrat. Variant, které se nabízejí je hned několik. My se v tomto článku podíváme podrobněji na rovnátka keramická a jejich hlavní výhody a nevýhody.

img

Pexels

V první řadě si vybíráte mezi sundavacími a fixními rovnátky. Oba druhy mají svá pro a proti, ale u závažnějších ortodontických vad se dnes ve většině případů využívají fixní rovnátka. Základní variantu, tedy fixní kovová rovnátka, asi znají všichni. Ale zvolit si můžete i estetičtější možnost, kterou jsou rovnátka keramická.

Kovová i keramická fixní rovnátka se skládají ze zámků, které se na zuby lepí pomocí speciálního lepidla. Sílu, která zuby posunuje, zajišťuje ortodontický drát. Ten je k zámkům přichycen pomocí malých gumiček.

Estetická rovnátka

Keramická rovnátka pracují na stejném principu jako běžná kovová rovnátka. Hlavní odlišností je tak jejich vzhled. Díky materiálu, ze kterého jsou zámky vyrobené, není jejich přítomnost v ústech téměř poznat, a vy se tak budete ve společnosti cítit lépe.

U keramických rovnátek také záleží na materiálu, ze kterého jsou zámky vyrobené. Jednou variantou jsou zámky polykrystalické. Ty jsou mléčně bílé a vzhledově odpovídají barvě zubů, takže s nimi splývají. Druhou variantou jsou zámky monokrystalické (též známé jako safírové). Jejich výhodou je, že jsou více průsvitné a tím pádem více nenápadné.

Také ortodontický drát může být bílý nebo ?průhledný?, čímž se ještě zvýší celková estetičnost. Dále není problém keramická rovnátka kombinovat s klasickými kovovými. Keramická rovnátka se častěji umisťují na horní patro, jelikož horní zuby při mluvení a úsměvu ukazujeme více než ty spodní, kam se naopak umisťují kovová rovnátka.

Celkově jsou keramická rovnátka určena pacientům, kteří mají vyšší nároky na vzhled. V případě, že máte výrazně bílé zuby, tak pro vás budou vhodné safírové zámky. Oproti tomu u tmavších odstínů zubů se doporučují spíše základní keramické zámky, které budou mít podobný odstín a nebudou tak působit rušivě. Jak keramické, tak i safírové zámky v průběhu léčby svou barvu nemění.

Běžná keramická rovnátka

Základní varianta keramických rovnátek poskytuje stejně kvalitní výsledek jako rovnátka kovová, ale navíc jsou o poznání estetičtější, protože mají stejnou barvu jako zuby. Keramické zámky jsou při nošení zároveň komfortnější, protože mají hladký povrch. Mimo jiné jsou ideální volbou pro pacienty s alergií na nikl, kteří z tohoto důvodu nemohou využít rovnátka kovová.

Na druhou stranu jejich nevýhodou je (oproti kovovým) vyšší pořizovací cena, která se většinou pohybuje od 40 do 70 tisíc korun. Také nejsou vhodná pro léčbu všech druhů zubních vad. Za zmínku stojí i fakt, že keramické zámky jsou větší než kovové.

Vzhled keramických rovnátek je ovlivněn také barvou gumiček (takzvaných ligatur), jejichž přítomnost je u tohoto typu rovnátek nutností. Gumičky se používají nejčastěji bílé nebo průhledné, ale po krátkém čase dochází k jejich zbarvení (například vlivem pití kávy, čaje nebo kouřením). Gumičky se však naštěstí mění při každé kontrole u ortodontisty, což je přibližně jednou za 3 až 6 týdnů.

Samoligovací keramická rovnátka

Při volbě estetických rovnátek se setkáte ještě s jedním druhem, kterým jsou samoligovací rovnátka. Největším rozdílem a zároveň jejich výhodou je keramický samouzavírací mechanismus. Ten drží ortodontický drát uvnitř zámku a díky tomu není zapotřebí používat gumičky, které se rychle zbarvují.

Tento systém lékařům umožňuje použití účinnějších komponentů a postupů. Léčba je tak méně bolestivá, rychlejší a celkově vyžaduje méně kontrol (v průměru jednou za 6 týdnů). Další výhodou samoligovacích rovnátek je menší pravděpodobnost extrakcí zubů. Nevýhodou je pak poměrně vysoká cena, která často činí 50 až 90 tisíc korun. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Životní styl komerční článek

Jestliže chcete být letos in, můžete vsadit také na univerzální modely triček a topů, které lze kombinovat s celou řadou trendy oděvů. Že nevíte, co zrovna frčí? Nevadí, my vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte dále a nechte se inspirovat společně s námi. Bude to stát totiž za to!



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.