Ženy versus finance: Méně vydělávají, ale i méně utrácejí. Zato častěji

O ženách, nakupování a jejich vztahu k penězům byly popsány stohy papíru. My jsme se rozhodli posbírat ty nejzajímavější informace o tom, jak jsou na tom ženy s platem a jak si evidují své finance. Přečtete si také, za co ženy nejčastěji utrácí a proč je dobré znát pravidlo 1-7-2.

img

Jak se liší platy u mužů a u žen?

Věděli jste, že Česko patří v EU k zemím s největším rozdílem platů mužů a žen? V roce 2018 byl plat žen zaměstnaných ve veřejném sektoru o 18 % nižší než plat mužů. A to je dokonce o 2 % větší rozdíl než ve stejném průzkumu, který proběhl o dva roky dříve, tedy v roce 2016. Ač by se tedy mohlo zdát, že se platová diskriminace v posledních letech zmenšuje, minimálně ve veřejném sektoru a státní správě to tak není. Muži mají navrch i v rychlosti platového růstu. 

Jedním z důvodů nerovnosti v odměnách za práci je stále silně zakořeněné rozdělení rolí v rodině, kdy se žena primárně stará o chod domácnosti a muž ji zabezpečuje po finanční stránce. Zatímco tedy muži velmi často lineárně stoupají po kariérním žebříčku, ženy dají v určitém okamžiku přednost rodině před kariérou a růst se zastaví – nejen kariérní, ale i platový. 

Ženy neutrácí více, jen častěji 

Vtipů a průpovídek, které glosují přístup žen k nakupování a utrácení například za módu, existuje bezpočet. Podle průzkumů ale paradoxně měsíčně utratí více peněz muži. Na druhý pohled je to ale logické: Ve většině domácností mají muži vyšší příjem než ženy, proto jsou vyšší i jejich výdaje. Pohonné hmoty, nájem či splátka půjčky jsou často položky, které financuje právě muž. Na ženách pak častěji zůstává nákup jídla, drogerie a dalších drobností do domácnosti nebo pro děti. 

A zatímco muži obvykle realizují méně nákupů, ale s vyšší útratou, ženy navštěvují obchody častěji, průběžně (a rády) a utrácejí přitom menší částky. 

img

Ženy obvykle méně vydělávají, ale i méně utrácejí. Do obchodů však míří častěji než muži.

Za co ženy nejčastěji utrácí 

Zajímá vás, za co ženy nejčastěji a nejvíce utrácí? Až třetinu svých peněz ženy vydají za jídlo. Zapomeňte ale na útraty v kavárnách a restauracích. Nejčastěji jde o potraviny, které nakupují domů pro partnera nebo rodinu. V závěsu za potravinami jsou náklady na oblečení a na drogerii. Sportovní potřeby, tolik diskutované dámské boty a elektronika pak tvoří méně než desetinu ženských výdajů. 

Jak by si měly (nejen) ženy rozdělit finance 

Už jste někdy slyšeli o pravidle 1-7-2? Jedná se o rozdělení financí, které by mělo fungovat ať už u jednotlivců, nebo v páru. Často se stává, že lidé žijí od výplaty k výplatě a o svých financích nemají žádný přehled. Díky tomuto pravidlu získáte nad penězi kontrolu a i něco ušetříte. A jak toto pravidlo funguje? 

  • 1 znázorňuje 10 % z měsíčních příjmů, které byste měli použít jako odměnu pro sebe. Tedy koupit si nové šaty, zaplatit si wellness pobyt, dopřát si dobrou večeři. 
  • 7, tedy 70 % vašich příjmů, by mělo jít na provoz domácnosti a péči o děti. 
  • A 20 % z příjmů byste měli ideálně každý měsíc poslat na spořicí účet

I když se někdy může zdát, že ženy o svých financích nemají 100% přehled, opak je pravdou. Mnoho žen ještě stále dává přednost klasickým papírovým zápiskům, zhruba 60 % lidí (jak žen, tak mužů) pak své finance pravidelně sleduje v internetovém bankovnictví. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?