Co jsou vlastně superpotraviny a kde je sehnat?

Superpotraviny jsou v posledních hojně doporučovány ke konzumaci. Jak je ale definovat a kde je sehnat? A co do této kategorie vlastně patří? To vše se dozvíte na následujících řádcích.

Fenomén „superpotraviny" 

Ačkoli je termín „superpotraviny" („superfood") v současné době hojně používán, jeho vymezení je poněkud problematické. Nikdo totiž přesně neví, jaké potraviny do této skupiny spadají, a jaké nikoli. Můžeme sice konstatovat, že se jedná o potraviny bohaté na živiny, které jsou zvláště prospěšné pro zdraví a psychickou pohodu (viz definice v Oxfordském slovníku), jenže tím jsme si moc nepomohli. Toto vysvětlení je totiž natolik široké, se pod něj „schová" kde co. 

Asi netřeba zdůrazňovat, že během posledních desetiletí stoupla poptávka po zdravém jídle a celkově se více dbá o zdravý životní styl. Ačkoli musíme takový vývoj samozřejmě kvitovat, na druhou stranu v tomto „ovzduší" stačí v podstatě na cokoli přidat nálepku „superpotravina" a zvýší se tím prodeje. Navíc vlastně nikdo nerozhoduje o tom, co do této kategorie spadá. Přesto nechceme, abyste na zdraví prospěšné potraviny nějak zanevřeli, jen buďte při jejich nákupu obezřetní. A pokud si nebudete jisti, neváhejte si dohledat co nejvíce relevantních informací. 

Kde superpotraviny pořídit? 

Superpotraviny si lze samozřejmě pořídit na řadě míst. Vzhledem ke zvýšené poptávce lze mnohé z nich zakoupit v běžných supermarketech, a to za poměrně příznivé ceny. Pak můžete využít i různé specializované obchody se zdravou výživou včetně spousty e-shopů. Zde sice mohou být ceny vyšší, využijete-li nicméně kupón na Countrylife.cz, případně slevové akce u dalších prodejců, seženete je levněji. A co víc, nákup na internetu je pochopitelně daleko jednodušší a pohodlnější.

Doporučujeme: aktuálně existuje řada webů jako Kuponer.cz, kde lze jednotlivé slevy snadno najít na jednom místě. 

Jaké potraviny patří mezi „superfood"? 

I když není superpotraviny tak jednoduché vymezit, přesto nelze popřít, že mnohé z nich mohou působit opravdu pozitivně na lidské zdraví. Zbývá tedy už jen zodpovědět, jaké potraviny do této kategorie vlastně patří. Náš výčet však nebude ani zdaleka úplný a navíc nezapomínejte, že strava by měla být co nejpestřejší, takže pouze se superpotravinami si zřejmě nevystačíte. Rozhodně ale mohou zaplnit většinu vašeho jídelníčku, ačkoli by to bylo poněkud dražší řešení. 

Na začátku zmiňme různé rostlinné produkty jako např. guarana, maca kořen či aloe vera. I když byly právě výrobky z aloe pravé v minulosti brány jako rozporuplné, novější studie jejich účinky prokázaly. Do oblasti superpotravin jsou potom řazeny i stále oblíbenější zelené potraviny. Velký význam je přičítán kupříkladu chlorelle, mořským řasám anebo mladému ječmenu a pšenici. Nelze pochybovat ani o účincích některých ovocných plodů. Zmiňme známější druhy jako např. brusinky či borůvky, ale také exotičtější ovoce, tedy acai berry, goji či třešeň acelora. 

Mezi superpotraviny jsou řazeny i některé luštěniny jako třeba fazole adzuki, dále konopná či lněná semínka a z nich vyrobený konopný a lněný olej. Jmenovat musíme většinu ořechů a některé houby, mezi něž patří hlíva ústřičná či japonská šiitake. Doplňme i obiloviny jako bulgur, pseudoobiloviny (quinoa atd.) nebo přírodní sladila (např. stévie). Do této kategorie jsou ostatně řazeny i čerstvé klíčky, hnědá rýže, himálajská sůl a dokonce některé druhy mořských živočichů jako losos či ústřice. Rozhodně tedy máte na výběr. 

Tip na závěr: superpotraviny, pokud je to možné, konzumujte čerstvé. Tepelnou úpravou totiž ztrácejí na účinnosti. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.