Čokoláda vás zbaví vrásek i deprese

Skvělá zpráva pro všechny čokoholiky - vědecké výzkumy prokázaly, že každodenní konzumace kvalitní hořké čokolády může vyhlazovat vrásky a s trochou nadsázky tak fungovat podobně jako botox. Oblíbená pochoutka dokáže bojovat především proti vráskám způsobených sluncem a nebezpečným ultrafialovým zářením.

img

Tabulka hořké čokolády

 Za blahodárný protivráskový účinek mohou antioxidanty flavanoly, které se ukrývají pouze v hořké čokoládě s vysokým podílem kakaa. Antioxidanty neutralizují volné radikály a chrání buňky před poškozením.

Flavanoly chrání před sluncem

Studie britských vědců zjistila, že kůže dobrovolníků, kteří po dobu výzkumu pojídali tmavou čokoládu bohatou na flavanoly, byla mnohem odolnější proti škodlivým účinkům UV záření než kůže těch, co ji nejedli. "Čokoláda bohatá na flavanoly chrání pokožku před škodlivými účinky UV záření. Hlavním mechanismem je nejspíš protizánětlivá a antioxidační činnost kakaových flavanolů," vyjádřili se ve své zprávě odborníci ze soukromé kliniky v Londýně, kde studie probíhala. Zároveň potvrdili, že čokoláda může snižovat riziko rakoviny kůže. 

zoom

Jen hořká čokoláda je kvalitní.

Jen opravdu hořká čokoláda je účinná

Britští výzkumníci však upozorňují, že většina běžně dostupné čokolády je výrobním procesem zbavena účinných antioxidantů a nemá tedy žádný výše zmíněný efekt. Mnoho výrobců čokolády snižuje obsah flavanolů ve svých produktech kvůli nepříjemně hořké chuti. Pokud se však naučíte ocenit i opravdu hořkou čokoládu s podílem kakaa vyšším než 70%, můžete se těšit z příznivých vlivů nejen na pokožku. Při výběru čokolády se tedy zaměřte na vysoký podíl kakaa a držte se čisté čokolády v podobě klasických čokoládových tabulek. Naopak se vyhněte mléčné, bílé a plněné čokoládě a různým čokoládovým tyčinkám.

Viditelné vyhlazení vrásek

Další výzkum zkoumající pozitivní účinky čokolády na pleť proběhl nedávno v Německu. Zúčastněné ženy pily každý den šálek horké tmavé čokolády po dobu tří měsíců. Výsledky byly ohromující - vědci zaznamenali úbytek vrásek celkově až o 25 procent. Vysvětlení je podobné jako u britské studie. Flavanoly obsažené v čokoládě dokáží "opravit" sluncem poničené buňky a výsledkem je hladší a jasnější pleť. Pokud vám však ani tento omlazující efekt nestojí za to, abyste vyměnili vaši oblíbenou mléčnou čokoládu plnou tuků a cukru za její zdravou hořkou variantu, možná změníte názor po přečtení dalších výhod, které tmavá čokoláda nabízí.

zoom

Horkou čokoládu pili již Aztékové.

Snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci cév

Američtí výzkumníci z Harvard Medical School zjistili, že kakao bohaté na flavanoly zlepšuje funkci endotelu (vnitřní výstelka cév) a stimuluje produkci oxidu dusnatého. Oxid dusnatý příznivě působí na rozšíření krevních cév a podporuje krevní tok. Flavanoly v čokoládě rovněž pomáhají proti zvýšené srážlivosti krve, mají pozitivní vliv na hypertenzní osoby, zlepšují funkci cév a zamezují kornatění tepen.

Snižuje riziko infarktu a mrtvice

Osmiletá studie nizozemských vědců zjistila, že čokoláda může snížit riziko srdečních nemocí a mozkových příhod až o 39 procent. Podle této studie má i jeden dílek kvalitní tmavé čokolády denně blahodárný vliv na zdraví. Odborníci však doporučují konzumaci čokolády nepřehánět vzhledem k vysokému obsahu kalorií, jelikož nadváha riziko infarktu a mrtvice zase zvyšuje. 

Zahání smutek a deprese

Mnoho lidí sahá po čokoládě při chmurné náladě. Podle studie Imperial College v Londýně působí čokoláda příznivě na nervový systém díky teobrominu, fenylethylaminu a flavonoidům. Tyto látky zlepšují náladu zvyšováním hladiny dopaminu a serotoninu, které fungují jako přírodní antidepresiva. Endorfiny produkované při konzumaci čokolády zase způsobují přirozený pocit štěstí podobný zamilovanosti. Není divu, že čokoládu vyhledávají především ženy.

Další příznivé účinky

Čokoláda překvapivě obsahuje větší množství antioxidantů než borůvky, zelený čaj nebo červené víno. Jen pro představu - 20 g kvalitní hořké čokolády obsahuje zhruba 660 mg flavanolů, zatímco sklenička červeného vína asi jen 160 mg a šálek čaje 47 mg. Předešlé výzkumy rovněž potvrdily pozitivní vliv čokolády na funkci mozku a snížení rizika demence. Afričtí lékaři předepisují horkou čokoládu pacientům s malárií, jiní lékaři si zase pochvalují příznivý účinek čokolády na astma a zlepšení zraku a ostrosti vidění. Podle dalších studií čokoláda rovněž chrání proti rakovině střev a před předčasným porodem. 

Věděli jste, že....

  • čokoláda se v medicíně používá již více než 3000 let, ale moderní medicína ji začala akceptovat až v roce 1997, kdy Harvardský profesor objevil funkci flavanolů? 
  • největšími konzumenty čokolády jsou Švýcaři a Belgičané? 
  • recept na čokoládu vynalezli Mayové a Aztékové? 
  • v roce 1502 přivezl čokoládu do Evropy Kryštof Kolumbus a vůbec mu nechutnala? .. první čokoládovou tabulku vyrobili Holanďané v roce 1847? 
  • čokoládě se říkalo potrava bohů nebo černé zlato? 
  • čokoláda podle odborníků nezpůsobuje akné ani hyperaktivitu? 
  • již v 16. století ji lékaři doporučovali proti špatné náladě, při potížích s játry nebo ledvinami a jako účinné afrodiziakum?
  • konzumace čokolády u psů způsobuje v malém množství nezvladatelnou hyperaktivitu a ve větším množství i smrt? 
  • za 100 kakaových bobů jste si mohli u Aztéků koupit otroka? 
  • prvních 2000 let byla čokoláda jen nápoj, teprve v roce 1828 vyrobil holandský vynálezce moderní pevnou čokoládu? 
  • v Čechách se první vánoční čokoláda objevila v roce 1892?



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Životní styl komerční článek

Tohle asi není text pro lidi, kteří nevydrží chvíli sedět, zkoumají své výsledky a snaží se dosahovat lepších a lepších výkonů. Tohle píšu pro ty z nás, kteří si uvědomují důležitost pohybu pro zdravé tělo i mysl, chtějí si ho pravidelně dopřávat, ale netouží vítězit v soutěžích. Nebo vypadat jako hvězda akčního filmu z osmdesátek.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?