Proč je darování krevní plazmy prospěšné

Prospěšnost dárcovství krevní plazmy je neoddiskutovatelná. Jelikož se nedá vyrobit synteticky, jsou tisíce pacientů s poruchami srážlivosti či obranyschopnosti odkázáni na dobrovolnost dárců. Krevní plazma se využívá i při léčbě velkoplošných popálenin či k prevenci a léčbě životu nebezpečných infekcí jako je žloutenka, tetanus či vzteklina.

Životodárná tekutina – krevní plazma 

Krevní plazma tvoří cca 55% objemu krve. Jde o nažloutlou tekutinu, kterou tvoří z více než 90% voda, obsahuje také bílkoviny a minerály. Obsahuje více než 120 životně důležitých proteinů, které jsou pro lidské tělo nepostradatelné. Specifický odběr krevní plazmy, zvaný plazmaferéza není nic bolestivého. 

Plazmaferéza 

zoom Zvětšit

www.dcch.cz

Odběr krevní plazmy se provádí pomocí přístrojů (separátorů), které pracují v diskontinuálním režimu z jednoho vpichu. Na začátku je odebrán malý objem krve, který se smísí s protisrážlivým roztokem. V přístroji se pak oddělí plazma a krvinky – ty se pak vrací zpět do těla dárce. Těchto cyklů je 7-12. Celý odběr trvá cca 30-45 minut. Odebraná plazma se pak zpracovává v léčiva důležitá při operacích a těžkých zraněních, pro pacienty trpící rakovinou, popáleninami či ztrátou imunity. 

Kdo se může stát dárcem? 

Dárci krve a plazmy musí splňovat zdravotní a sociální kritéria ustanovena normami české legislativy a Evropské unie. 

Vhodným dárcem se tedy může stát osoba 

• Ve věku od 18 do 60* let
• Jejíž zdravotní stav je dobrý
• S váhou v rozmezí 50-150 kg
• S platným osobním průkazem a kartičkou zdravotní pojišťovny
• Která absolvuje vstupní lékařskou prohlídku
• Která bude mít negativní výsledky na vybrané infekční choroby 

Kde darovat? 

V Praze se můžete registrovat a následně pak darovat krevní plazmu v Dárcovském centru Chodov nebo Černý Most. Tato centra jsou dobře dostupná, přímo v obchodních centrech. 

Výhody dárcovství 

Hlavní výhodou, které dárcovství poskytuje, jsou pravidelné zdravotní kontroly, ty totiž probíhají před každým odběrem. Někdo si svůj zdravotní stav sleduje a chodí na pravidelné kontroly, ale stále existuje i skupina lidí, kteří se začnou starat o svůj zdravotní stav až v případě, že mají nějaké zdravotní potíže. Navíc je spousta nemocí, které se neprojevují bolestivými stavy a ani nemají ani žádné zjevné příznaky. Přesto mohou tyto nemoci být zdraví ohrožující či dokonce smrtelné. Jednou z nich je např. vysoký krevní tlak. Dárci krve či plazmy mají však tu výhodu, že je jejich zdravotní stav kontrolován bezplatně a pravidelně

Pokaždé se v dárcovském centru měří dárcům teplota, tep a krevní tlak. Jsou také vyšetřeni lékařem, který si všímá především změn v krevním obraze a zaměřuje se také na výsledky serologických testů závažných infekčních onemocnění. Sám dárce může jakékoli pochybnosti o svém zdravotním stavu konzultovat s lékařem. Další výhodou je i finanční úhrada, která činí až 550 Kč jako náhrada za čas dárce a pokrývá náklady na dopravu. 

Během odběru, který trvá cca 40-45 minut dostane dárce chlazený nápoj zdarma, po odběru pak malé občerstvení v podobě kávy, čaje a malé sladkosti. Široký výběr časopisů, 9 plazmových televizorů či wifi připojení je samozřejmostí – nudit se jistě nebudete! O váš zdravotní stav se postará ochotný a vstřícný personál. Pokud se rozhodnete darovat pravidelně, čeká vás i bonusový program a další benefity. Skvělý pocit, že pomáháte druhým zachránit zdraví či život jistě stojí za pár desítek minut strávených v dárcovském centru, nemyslíte? 

*Dárci, kteří již darovali krev nebo její složky, mohou darovat do dovršení 65let věku. Toto posoudí individuálně lékař dárcovského centra. 



Komentáře

7939
Já chodila sem-tam dávat plazmu bezplatně do Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava - mnohem víc než těch mizerných pár stovek, které za to dávají v soukromých centrech se mi tehdy hodilo volno ("paragraf"), na které byl po odběru ve státním zařízení nárok. Odečet z ročních daní pak samozřejmě taky nebyl k zahození ...
ALE ! Projevilo se to zvýšenou tvorbou modřin, která se mne držela i hezkých pár let poté, co jsem s tím skončila a když je dnes tak populární kosmetická metoda omlazení plazmou ( paničky si nechávají do nebo pod kůži na obličeji píchat plazmu extrahovanou z vlastní krve ) , tak zkuste popřemýšlet, co asi úbytek plazmy časem udělá s vaším obličejem ..... ( to se naštěstí projevit nestihlo )
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Životní styl komerční článek

Jestliže chcete být letos in, můžete vsadit také na univerzální modely triček a topů, které lze kombinovat s celou řadou trendy oděvů. Že nevíte, co zrovna frčí? Nevadí, my vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte dále a nechte se inspirovat společně s námi. Bude to stát totiž za to!

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.