Dovolená na Kubě vás naplní nevšedními zážitky a poznáním

Uslyší-li zasvěcený cestovatel název ostrovního státu Kuba, ihned se mu vybaví rum, doutníky, Fidel Castro, socialismus a kubánská hudba. Tento stát v Karibském moři představuje pro turisty exotiku, pro někoho může být pohledem do minulosti, pro jiné rájem na zemi. Pojďme se podívat na několik praktických rad pro cestovatele, kteří se na Kubu chtějí vypravit.

zoom

Vydáte-li se na Kubu na vlastní pěst, počítejte s cenou letenky od 22 000 Kč na osobu. Zájezdy na Kubu seženete na jeden až dva týdny a cena začíná i s dopravou a all inclusive stravováním na 27 000 Kč. Z Prahy do Havany poletíte přibližně 14 hodin a déle. Bude záležet na tom, jak vám na vaší cestě navazují přestupy a kolik jich bude. Některé linky létají také do Varaderu, které je velice oblíbeným turistickým letoviskem. Lepší hotely na Kubě nepatří k nejlevnějším. Hotel s all inclusive stravováním seženete kolem 100 USD na noc. Jídlo v restauraci stojí 15 USD na osobu, a pokud si jej zakoupíte v hotelu, zaplatíte dvakrát tolik. Z nabídek cestovních kanceláří si jistě vyberete typ zájezdu dle vašich preferencí nebo volte zájezdy last minute Kuba.

Kuba se člení na patnáct provincií a počet obyvatel čítá lehce přes 11 milionů. Domluvíte se zde španělsky a hlavním městem je Havana.

Počasí

Na Kubě mají turistickou sezónu po celý rok. Nejchladnějšími měsíci jsou leden a únor, kdy průměrné teploty zpravidla dosahují mezi 18 až 26 °C, v dubnu se výrazně oteplí na 21 až 29 °C. Nejvíce prší od června do října (10 deštivých dní v měsíci). Od května do října zažívají lidé na ostrovech velké horko a průměrné teploty vyšplhají na 22 až 31 °C. Mírné ochlazení s sebou přináší až listopad, kdy teploty spadnou na 21 až 27 °C. Teplota vody se po celý rok udržuje nad 24 °C.

Povinná očkování

Pro návštěvu Kuby je doporučeno mít očkování proti virové hepatitidě typu A, břišnímu tyfu, tetanu, spalničkám a dále záleží na pobytu cestovatelů. Vhodná jsou očkování proti virové hepatitidě typu B, záškrtu a vzteklině. Vypravíte-li se na svou dovolenou s cestovní kanceláří, nehrozí vám žádná rizika. Na Kubě není doporučeno konzumovat kohoutkovou vodu v hotelech a je vhodné pít pouze balenou vodu. Při spotřebě nebalené vody hrozí nákaza hepatitidou typu A.

Vízum

Před cestou si musíte vyjednat vízum. V případě dovolené, tedy turistického pobytu, budete potřebovat turistickou kartu, která stojí kolem 800 Kč a vystavuje ji v Praze zastupitelský úřad Kubánské republiky. Na tuto kartu můžete pobývat na Kubě po dobu 30 dní. Na místě si ji můžete ještě o dalších 30 dní prodloužit za poplatek 25 USD. S vyřízením karty vám pomůže cestovní kancelář. Při příjezdu na Kubu musíte vyplnit vstupní formulář, jelikož je ve státě zřízena přihlašovací povinnost. Ve formuláři musíte uvést adresu pobytu. Pokud jste ubytováni v hotelu, vyřídí potřebné formality za vás. Při příletu musíte doložit potvrzení, kde jste ubytováni v prvních třech dnech dovolené. Nesmí se dovážet žádné potraviny, elektrické spotřebiče a zbraně. Od roku 2010 je povinné uzavírat při zájezdu na Kubu cestovní pojištění.

Měna

Stát má dvě oficiální měny, s nimiž se obyvatelé potkávají. První je kubánské národní peso, které se označuje zkratkou CUP. V této měně Kubánci dostanou výplatu a v obchodech je možné za ně koupit omezené množství zboží – tzv. přídělové potraviny, technické produkty z Kuby nebo z Asie (obyčejné boty, šaty, nábytek). Nakupovat je možné také na tržištích. Druhou měnou je kubánské konvertibilní peso (CUC), které má pevně stanovený poměr k dolaru. Za tuto turistickou měnu je možné v obchodě běžně nakupovat. Kubánci mohou CUP ve směnárně vyměnit za CUC, ale nemohou si je vydělat. Na Kubě je možné platit eurem, ale zpět vám obchodníci budou vracet kubánské peso.

Restaurace

Můžete ochutnat proslulé nápoje Cuba Libre, Mojito a Daiquiri, jejichž základ tvoří jednoletý bílý rum. Pokud se vypravíte do restaurace, narazíte na dva druhy restaurací – státní a soukromé. Státní nabízí nepříliš kvalitní jídlo a nevydařeně připravené pokrmy. Soukromé restaurace (paladar) za stejnou cenu podávají strávníkům chutnější pokrmy připravené z lepších surovin. Do soukromých restaurací turisty většinou vábí jejich majitelé přímo z ulice. Restauraci sami nenajdete, protože vypadá jako obyčejný dům a není nikterak označena. Návštěvu restaurace při dovolené na Kubě rozhodně nevynechejte. Bude pro vás zážitkem.

Místa, která musíte vidět

Mezi velká města, která se oplatí navštívit, patří Havana, Santiago de Cuba a Camagüey. Santiago de Cuba bylo prapůvodně hlavní město Kuby a nalezenete zde velké množství historických staveb. Město Camagüey je označováno za centrum dobytkářství a jeho malebné a spletité uličky v historickém centru vás uchvátí.

V hlavním městě Havaně naleznete krásné památky, a proto je La Habana zařazena na seznam světového dědictví UNESCO. Nevynechte návštěvu havanské kolonády Malecón, která byla založena v roce 1901. Ve městě naleznete i kopii Bílého domu.

Do turistického centra Varadero jezdil na dovolenou také Al Capone. Avšak luxusní Varadero nenabízí cestovatelům pravou kubánskou atmosféru, kterou zažijí například v Havaně. Kolem Kuby je umístěno 4000 korálových ostrovů a atolů. Potápěči si zde přijdou na své zejména u ostrova Cayo Coco.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.