Historie podprsenky

Pro většinu žen je dnes samozřejmostí příjemná, měkká a siluetě i výstřihu lichotící podprsenka. Málokterá by volila něco jiného, například korzet. Historie tohoto kusu spodního prádla je ovšem překvapivě krátká a nesamozřejmá.

img

Historie podprsenky je překvapivě krátká a nesamozřejmá.

První z 1200 patentů

Ani M. Tuceková, ani M. Jacobsová nebyly první, kdo si nechal patentovat předchůdce podprsenky. Zřejmě první patent svého druhu si nechal zapsat Luman Chapman v USA už v roce 1863 pod názvem ?breast supporter?. Nejvíce se podobal zkrácenému korzetu. Během následujících několika desetiletí už americká vláda registrovala přes 1.200 obdobných patentů.

Doba ?temna?

Době, kdy ženy začaly oblékat první podprsenky, předcházelo v Evropě období, kdy jediným kusem spodního prádla pro muže i ženy byla dlouhá spodní košile. Následovala dlouhá éra korzetů, kazajek a šněrovaček, která trvala přibližně od počátku 15. století až do konce 19. století. Během tohoto času korzety sloužily různým účelům. Povětšinou měly zdůrazňovat dekolt, nebylo tomu tak ale vždy, například v období renesance rovný střih korzetu poprsí naopak zcela potlačoval. Vždy byly ale pro ženy krajně nepohodlné díky výztužím z velrybích kostic či dokonce kovových prutů, které znemožňovaly dýchání a utlačovaly vnitřní orgány.

Korzety jsou in

zoom

Korzet z počátku 18. století.

Korzet vždy oblékaly pouze ženy z movitějších vrstev, které si mohly dovolit luxus nicnedělání. V korzetu bylo možno jezdit na koni, s určitými obtížemi i jistým způsobem lehce cvičit, nikoli ovšem pracovat - zejména proto, že se v něm nelze předklonit. Dámám sešněrovaným v korzetu se špatně dýchalo, při prudším vdechu omdlévaly (odtud pramení obliba čichacích solí, které měly neustále při sobě). V korzetu, který je prodloužený na boky, případně má přední část řešenou do špičky, se také obtížně sedí - spolu s různě vyztuženými sukněmi a konstrukcemi na podporu jejich bohatosti korzet často způsobil, že dáma se o židli jen lehce opírala. Být celý den na nohou, místo žaludku mít cosi o velikosti švestky, místo plic placku a kolem pasu méně než 45 cm rozhodně není žádná pohoda.

Intermezzo

Zlom v éře spodního prádla nastal někde na hranici 19. a 20. století. Od té doby se datuje moderní historie podprsenky. Nutno ale zdůraznit slovo ?moderní?. Součást ženské garderoby, která se někdy podobá podprsenkám či bikinám, lze nalézt už ve starověkém umění. Například na Krétě, z dob, kdy byla centrem minojské civilizace. Ve starověké Spartě si ženy hrudník pevně omotávaly pruhem látky, aby se jim snadněji sportovalo.

Korzety jsou out

zoom

Podprsenka z počátku 20. století.

Na počátku 20. století se po dlouhém období dlouhých šatů, spodniček, krinolín a výstuží všeho druhu prudce změnila móda, ženy si oblíbily jednoduché šaty rovných a volnějších střihů. Začaly více sportovat, zanechaly sedavého stylu života a vyšívání. Začaly být aktivní v politice, objevily se první ženy-řidičky a ženy-pilotky. Bylo třeba, aby se tomuto trendu přizpůsobilo i spodní prádlo. Korzety se staly přežitkem a nejen tělesnou, ale i společenskou obtíží. Módní návrháři se proto začali předhánět v náhradních řešeních - po jednoduchých živůtcích a košilkách nastala éra podprsenky. Změny spodního prádla přinesly (ač to zní podivně) i změny společenské. Již nikdy více nepotřebovaly bohaté dámy při oblékání asistenci minimálně jedné služebné, aby jim pomáhala utáhnout šněrování?

Anti-podprsenka

První podprsenky se od těch, které dnes nosíme, ovšem značně lišily. Nějakou dobu (v období První světové války) byly dokonce určeny ke zcela opačným účelům, než je vykouzlení krásného dekoltu. Šlo v podstatě jen o pás látky se šňůrkami k sešněrování. Módě kralovaly chlapecké rovné linie a tuhé zvedací korzety nebyly zapotřebí, žádaný byl efekt opačný. Za tímto účelem bylo prý nejlepší pořídit si ?šnerovačku Symington?, vystužený živůtek. Při pevném sešněrování krásně oplošťovala hrudník? 

Jak ke jménu přišla

V roce 1907 se v americké odnoži módního francouzského časopisu Vogue poprvé objevilo slovo ?brasierre? označující právě tuto součást dámského spodního prádla (původně jde o francouzské slovo znamenající oporu, podporu) - toto označení se ujalo, časem došlo k jeho zkrácení a nyní se v anglicky mluvících zemích používá označení ?bra?. Před První světovou válkou se toto označení objevuje také ve známém anglickém slovníku Oxford English Dictionary.

První ?vlaštovky?

zoom

Caresse Crosby - kresba pro patentní úřad.

Do historie odívání se zapsalo několik lidí, kteří si nechali prototypy podprsenky patentovat. Už v roce 1893 to byla Marie Tuceková, a její patent předběhl dobu: dvě látkové ?kapsy?, ramínka a zadní zapínání na háček plně odpovídají dnešní představě podprsenky. Neuspěla zřejmě proto, že pokud v té době žena vyrazila do města bez korzetu, byla považována buď za ztracenou existenci nebo prostitutku. Poněkud paradoxně je proto mnohem známější jiná žena, Mary Phelps-Jacobsová, která si nechala oděvní součást blížící se podprsence patentovat v roce 1914. Chystala se prý na ples, a korzet se pod její krásnou róbu z jemné látky nehodil, neb nemístně trčel a navíc vykukoval z výstřihu. Proto narychlo spíchla náhražku, aniž měla tušení, jaký trhák právě vytvořila. Model nazvala Caresse Crosby. Její dílo sestávalo ze dvou sešitých hedvábných kapesníků a hedvábné stužky přišité po obou stranách. O Maryin vynález sice byl zájem, ale ona nebyla zdatnou obchodnicí, a proto práva k němu prodala za 1500 dolarů firmě Warner Brothers Corset Company. A později zřejmě trpce litovala, neboť firmě prodej jejího vynálezu přinesl během následujících let 15 milionů dolarů. 

Následuje boom!

zoom Zvětšit

Špičatá podprsenka 50. let 20. století - a co víc, nafukovací?

Revoluci do oblasti spodního dámského prádla přinesl vynález pružného pogumovaného materiálu. Kostice a šněrování nahradily všité elastické dílce. Po roce 1930 se začaly vyrábět podprsenky s oddělenými košíčky. V roce 1935 zavedla americká firma Warners dodnes užívané číslování košíčků podle velikosti objemu (A, B, C a D, později přidali velikosti AA a DD), trvalo ovšem i několik desítek let, než se ujalo i v jiných zemích. Například v Británii jej začali používat až v padesátých letech - do té doby si vystačili s označením ?junior, medium, full a full with wide waist?). Po Druhé světové válce, kdy byl nedostatek materiálu na výrobu čehokoli včetně spodního prádla, si ženy často vyráběly podprsenky svépomocí podle návodů v časopisech z padákového hedvábí a padákových šňůr, nebo dokonce starých svatebních saténových šatů. Nesmíme zapomenout na určitý poválečný výstřelek - špičaté podprsenky, které proslavila Marilyn Monroe. Objevily se v 50. letech minulého století jako reakce na válečnou strohost a snad jako druh provokace.

Éra výstřihů

zoom Zvětšit

Historická reklama Wonder-bra

Průmysl se spodním prádlem je velmi pružný a vynalézavý. Každá žena si dnes může vybrat z nepřeberného množství typů, barev a materiálů. Doby, kdy na výběr byly dva střihy ve třech velikostech, jsou nenávratně pryč. Pro každou potřebu existuje odpověď ve formě speciální podprsenky zvláštního střihu a odpovídajícího materiálu: pro ženy těhotné měkoučké těhotenské, pro matky s novorozeným dítětem kojící se zvláštním otevíráním, pro ženy v pohybu pevné sportovní, chcete-li jít na ples, nabídnou vám podprsenku bez ramínek, průhlednou, do hlubokého dekoltu či dokonce nalepovací. Ženy touží po plném dekoltu, trendem jsou proto podprsenky typu push-up, vyztužené a vypodložené polštářky, některé dokonce nafukovací. Dá se říci, že nastal zlatý věk tohoto kousku dámského oděvu, stejně jako zlatý věk poprsí. Kdoví, jakým směrem se bude ubírat další vývoj? 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!