Jak poznat faky (padělky) - 3. díl

V třetím díle našeho miniseriálu o padělcích bychom vás rádi obohatili o informace, které vám mohou pomoci odhalit napodobeniny značkových parfémů a rovněž se dozvíte, čeho se vyvarovat při nákupu luxusního zboží prestižní pařížské značky Chanel.

img

Největší množství padělaných kabelek Chanel pochází z Vietnamu a Číny.

Jak rozpoznat imitace parfémů

zoom

Imitace značkových parfémů

Dnešní napodobeniny originálních parfémů mohou být velmi zdařilé a padělatelům, kteří jsou mistry ve svém oboru, pomáhá i moderní technologie. Padělatelé jsou tak schopni vyrobit téměř identickou imitaci všech známých parfémových značek, které jsou na trhu. Odhaduje se, že až 10% všech parfémů a kosmetiky na světovém trhu jsou faky a to rozhodně není zanedbatelné množství. Když si koupíte takto dokonalý padělek, svou chybu pravděpodobně odhalíte až doma po prvním stříknutí. Pokud vás koupě levných napodobenin parfémů láká, uvědomte si, že kromě podpory ilegálního obchodu s padělky hrozí i další nebezpečí. Padělané parfémy neprochází žádnými běžnými bezpečnostními testy, které jsou aplikovány na veškerou originální kosmetiku po celém světě. Padělatelé používají levné a nekvalitní ingredience, které mohou zapříčinit alergické reakce na pokožce a rovněž způsobují skvrny na oblečení. I když je obtížné odhalit imitaci, existují určité znaky, které vás na falešný parfém mohou upozornit.


Zkontrolujte obal
Padělatelé nekladou přílišnou pozornost na detaily obalu, takže si můžete všimnout odlišností ve tvaru, v uzávěru, v rozstřikovači nebo v sací trubičce. Pokud je to možné, porovnejte výrobek s fotkami pravých parfémů z webových stránek, zaměřte se na tvar lahvičky, sklo bez bublinek, tvar víčka, délku a tloušťku trubičky. Balení ani celofán by neměly vypadat lacině a pokrouceně. Přečtete si zda informace na obalu souhlasí – zkontrolujte množství, zemi původu, správnost hláskování, logo, značku, sériové číslo a čárový kód.

Konzistence parfému
Pokud máte možnost tekutinu otestovat, prověřte si, zda nemá příliš olejovou konzistenci. Mastná skvrnka po stříknutí na zápěstí obvykle značí fake, neboť základ většiny padělaných parfémů tvoří nějaký druh oleje.

Barva parfému
Parfém by neměl být nijak zakalený nebo podivně zabarvený. To se však často stává i u originálních parfémů s prošlou záruční lhůtou. Doba trvanlivosti závisí na teplotě, světle a délce uskladnění. Renomované obchody občas vyprodávají své staré zásoby za směšné částky a vy si pak můžete koupit sice originální parfém se skvělou cenou, ale s naprosto nepoužitelnou vůní. Proto se vždy před koupí ujistěte, že parfém není prošlý.

Velikost balení
Tahle rada může být trochu finančně nevýhodná, ale obvykle funguje. Kupujte si spíše malá balení 30ml až 50ml. Padělky se totiž obvykle vyrábějí ve větším balení jako je 70 až 100ml, ty menší se padělatelům moc nevyplatí. Toto však nemusí platit u zvláště drahých a luxusních parfémů jako je třeba Chanel nebo Christian Dior.

Vůně parfému
Vybrala jste si v kamenném obchodě krásně voňavý parfém a objednala si ho pak levněji přes internet? Pak vás může nepříjemně překvapit, že najednou voní úplně jinak. Existují dvě vysvětlení – buď jste byla ošizena a koupila si fake, nebo to také může být nová verze parfému. Mnoho výrobců mění složení svých parfémů ať už za účelem inovace parfému nebo po zavedení nových pravidel EU o používání alergenních složek v parfémech.

Doba trvání vůně
Tento hlavní znak padělku bohužel zjistíte až doma, když se jím stříknete. Může zpočátku vonět velmi podobně jako originál, ale falešný parfém většinou vyprchá během půl hodiny nebo hodiny. Přitom toaletní voda (EDT) by měla vydržet 2 až 4 hodiny a parfém (EDP) 4 – 8 a více hodin.

Alergická reakce
Autentické parfémy jsou testovány a obvykle nezpůsobují alergické reakce. Imitace parfému váš může nepříjemně překvapit vyrážkou, pálením a svěděním, proto každý parfém nejprve vyzkoušejte na malé ploše pokožky. Pokud se vyskytne alergická reakce, kterou obvykle při používání parfémů nemíváte, s největší pravděpodobností máte co do činění s imitací parfému.

Jak poznat padělek Chanel

zoom

Replika loga a brýlí Chanel

Chanel je pařížský módní dům založený v roce 1913 proslulou a extravagantní dámou Gabrielle "Coco" Chanel. Tato prestižní značka se specializuje na luxusní zboží haute couture a ready-to-wear, kabelky, parfémy a kosmetiku. Znakem Chanel je propletené dvojité C, se kterým se setkáte u většiny padělků této značky. Nezapomínejte, že autentické kabelky Chanel se prodávají kolem 50 tisíc korun, padělky sežene okolo 2000Kč. Největší množství padělaných kabelek Chanel pochází z Vietnamu a Číny.

Chanel prodává své luxusní zboží pouze v autorizovaných buticích Chanel, kterých je na světě přes 200 a u pečlivě vybraných renomovaných prodejců. Chanel nedovoluje prodávat své výrobky online, v outletech, nebo u velkoprodejců, online si Chanel nemůžete koupit ani na oficiálních stránkách Chanel.com. Pokud je kabelka Chanel prodávána lacino, je to s největší pravděpodobností padělek a to platí i u second handových kousků, protože výrobky Chanel si drží svou hodnotu a tak i použité zboží se prodává téměř za cenu nového výrobku.

Existuje mnoho prodejců, kteří prohlašují, že kupují ve velkém a proto si mohou dovolit prodávat výrobky Chanel za nízké ceny. Prodejce sice kupuje ve velkém, ale jen velmi zdařilé padělky z Asie za směšné peníze a pak je dále nabízí za velmi nadhodnocenou sumu. Jakýkoli prodejce, který nabízí levné výrobky Chanel s tím, že se jedná o nadbytečné, zlevněné nebo poškozené zboží nabízí pouhé padělky. Pozor si dejte zvláště na jednodenní aukce na Ebay, prodejci se snaží prodat zboží co nejrychleji, než si jich všimne kontrola a odstraní jejich aukci.

zoom Zvětšit

Repliky kabelek Chanel

Všechny autentické kabelky Chanel mají od devadesátých let minulého století sériové číslo, avšak i padělatelé nabízejí kartu se sériovým číslem, které je totožné s číslem uvnitř kabelky. Originální karta by měla být černo zlatá, nesmí být laminovaná v plastu. Nákupní tašky Chanel jsou černé s nápisem Chanel, nic víc na nic není a to platí i pro protiprachový sáček. Chanel nabízí jen zboží špičkové kvality, proto u autentického zboží Chanel nikdy nenajdete křivý lem, nebo uvolněné nitě, pozor si dejte i na stopy od lepidla - padělatelé občas před šitím oblečení slepí lepidlem. Víte o dalších tipech, jak odhalit faky parfémů a značky Chanel? Podělte se o ně s námi v diskuzi pod tímto článkem.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.