Japonský street style

Neboli hezky česky japonská pouliční móda. V posledních letech se i k nám donesly zvěsti o neuvěřitelných módních stylech mladých Japonců (tedy, spíše Japonek, ani v Japonsku muži módu zas tak „neřeší“). Ti po staletích svazujících a přísných pravidel oblékání zcela odhodili konvence a začali kombinovat zdánlivě nespojitelné.

img

Mladí Japonci nakupují v módní čtvrti Harajuku.

Malinký slovníček pojmů

kawai - hezký, roztomilý
manga - japonský výraz pro komiks, z něhož se vyvinulo označení pro charakteristický styl komiksové tvorby
anime - označení japonských filmů a seriálů kreslených stylem manga (pro lepší představu vzpomeňte na Pokémony)

Samozřejmě ne všichni nosí bláznivé až praštěné oděvní kreace. V každém velkém japonském městě, zejména v Tokiu či Osace, se ovšem podobných nadšenců vyskytují celé houfy.

Do českých zemí se často zajímavé informace nesou pomalu, někdy až „s křížkem po funusu“. Stalo se to i v případě japonského street stylu.

V samotném Japonsku jeho největší boom již pomalu odeznívá. Ale pokud plánujete cestu do Tokia, nezoufejte, pořád je na co se dívat.. 

Harajuku

Aneb místo, kde to začalo. Harajuku je vlaková stanice v Tokiu. Navazuje na ni obchodní ulice Takeshita-dori plná cool butiků a kaváren. Obchodní domy zde začaly vznikat už v 70. letech 20. století. Ulice se časem stala pěší zónou a začaly sem proudit davy lidí. A někdy v té době se vyčlenily módní styly jako Decora či Gothic Lolita, souborně nazývané Harajuku style. V současnosti se zde každý víkend, zejména pak o nedělích, scházívá pestrá směsice mladých Japonců. Nemůžete je minout, jejich zjev je často šokující. Postávají s kamarády, někteří doufají, že si je vyfotí fotograf některého ze známých časopisů. Západní turisté, které předem nikdo nevaroval, nevycházejí z údivu.

Decora

zoom

Tyhle dívky zaručeně nepřehlédnete.

Tyhle dívky zaručeně nepřehlédnete. Jak napovídá název stylu, základem jsou doplňky. A to hodně a hodně…a ještě trochu víc. Sponečky - dekory nenosí jednu, dvě nebo pět. Mají jimi pokryté někdy i celé ofiny, nebo rovnou celou hlavu. Hned za nimi následuje množství korálků, náramků, čelenek, mašliček nebo plyšáků, kteří se nosí v ruce, na kabelkách, i na krku. Nebo je kabelka rovnou i plyšové zvířátko. Jde o nejroztomilejší z pouličních stylů.

Jedním (japonským) slovem: kawai! Dívky nosí barevné podkolenky a punčochy, a s oblibou vrství oblečení. Hodí se i růžové paruky a falešné ofiny - aby bylo na co umístit ještě větší množství sponek. Nejklasičtější jsou hodně barevné modely s převažující růžovou barvou, ale není to pravidlem, existují i méně barevné verze decory.

Lolita

zoom

Lolita

Tento styl má několik podkategorií, jako například Gothic Lolita, Classic Lolita nebo Sweet Lolita (velmi dětský, používá pastelové barvy, množství krajek, stužek a infantilních doplňků).

Pro všechny lolity je typická stylizace do porcelánových panenek. Někteří znalci japonské módy mají za to, že lolita styly vznikly jako reakce na styl kogal. Když Evropan slyší slovo „lolita“, evokuje to v něm jakýsi sexuální podtext, zejména díky slavné novele Vladimira Nabokova.

Vyznavačky těchto stylů se ovšem takto nevnímají - chtějí být viděny jako „roztomilé“, nikoli „sexy“. Japonská kultura klade velký důraz na mladistvý vzhled, mnohem větší než kultura západní. 

Dospělé - a tedy stárnoucí - japonské ženy se proto snaží zůstat mladé ve všech směrech. Nakupují výrobky, které Západ vnímá jako dětské či pubertální (například cokoli značky Hello Kitty). A přidávají se k obdivovatelkám lolita stylů.

Gothic Lolita

Styl inspirovaný viktoriánskou érou se vyznačuje kombinací černé a bílé barvy (převážně černé), množstvím krajek a ozdobných stužek, oblíbené je fiží a viktoriánský střih blůzek a košil.

zoom

Gothic Lolita

Sukně mají nejčastěji délku ke kolenům, dívky pod ně oblékají spodničky či dokonce určitý druh krinolín, aby jim dodaly na objemu. Populární jsou síťované punčochy, černé či bílé kravaty a boty s vysokým podpatkem, ještě zvýšené platformou.

Důležité jsou detaily: slunečníky, malinké kloboučky, krajkové rukavičky a ozdoby do vlasů z téhož materiálu, různé druhy čelenek, či dokonce zástěrky.

Make-up používají gothic lolity poskrovnu - žádaná je bledá pleť a kontrastní oči, proto vyhledávají bílé odstíny make-upu a černé oční linky. Někdy můžete zahlédnout černou či rudou rtěnku, ale pravidlem jsou spíše světlé rty.

Lolity nosí velmi netypické doplňky (jako kabelky či ozdoby hlavy) ve tvaru netopýrů, rakví nebo křížů, občas i medvídků. Doplňková zvířátka ovšem nejsou jen tak ledajaká - vyrábí se speciální gothic z černé kůže nebo PVC. 

Kogal

zoom

Styl dívek Kogal podléhá společenské kritice.

Dívky vyznávající styl kogal vypadají téměř stejně jako opálené krasavice z Kalifornie. Patří k majetným vrstvám, a skrze svůj okázalý životní i módní styl to dávají okatě najevo. Dívky nosí boty na platformách, minisukně, silně se líčí. Barví si vlasy (spíše odbarvují na blond) a holdují soláriím a samoopalovacím krémům. Milují množství značkových doplňků, například šátky Burberry a kabelky Louis Vuitton. Většinu volného času (a příjmu svých otců) utratí nakupováním. Největší koncentraci kogal v Tokiu proto najdete ve velmi módní čtvrti Shibuya.

Protože v Japonsku se ještě stále ctí hodnoty jako pracovitost a samostatnost, a také rodinné tradice a manželství, podléhá styl kogal dívek kritice. Nepracují, žijí „single“, nechávají se vydržovat rodiči, některé si na luxus přivydělávají prostitucí, nebo jako společnice (což je v podstatě totéž, jen právem povoleno). Označení „kogal“ bylo zejména na internetu používáno v souvislosti s prostitucí natolik často, až se mnozí poměrů neznalí pozorovatelé ze Západu začali mylně domnívat, že „kogal“ znamená „prostitutka“.

Ganguro

zoom Zvětšit

Třpytivé ozdůbky pod spodními víčky jsou již "out".

Odkud tento styl vzešel, není jisté. Nejčastější teorie říká, že první ganguro byly obdivovatelky černošských hvězd Janet Jackson nebo Naomi Campbell, odtud prý touha po velmi tmavé kůži. Stejně jako vyznavačky kogal stylu se scházejí zejména v tokijské čtvrti Shibuya.

Chcete-li zapadnout, nesmí vám chybět: silně odbarvené vlasy (pokud možno platinová blond), důkladné, až extrémní opálení, černé a bílé oční linky, umělé řasy, minisukně, boty na platformě - je jedno, jestli si vyberete kozačky nebo sandálky - a outfit v zářivých barvách. Ganguro look můžete podtrhnout záplavou náramků, prstenů a náhrdelníků, a sponkami s ibiškovými květy. A je to, váš ganguro vzhled je hotov. Tedy…ještě to není dokonalé. Skutečně zapálené vyznavačky ganguro si barví vlasy zářivými barvami, nejlépe vícebarevně, a kolem očí si malují bílé „monokly“. Dříve si ganguro na tvář pod spodní oční víčka nalepovaly metalické a třpytivé ozdůbky, ale tento trend je již minulostí.

Cosplay

zoom Zvětšit

Skupinka vyznavačů Cosplay ve čtvrti Harajuku, Tokyo

Jeden z nejnovějších stylů, založený na oblékání se coby postavy z anime, manga či videoher. Název je zkratkou spojení Costume Play (v překladu něco jako hra v kostýmu). Tyto jedince lze nejčastěji spatřit v tokijském obvodu Akihabara, kde pro ně funguje množství speciálních cosplay kaváren. Ve vysoké koncentraci se scházejí dvakrát ročně při příležitosti konání „jejich“ veletrhu zvaného Comiket.

Tolik k ukázce několika nejznámějších street stylů. Každý z nich je výjimečný, a přestože se v tak precizně dotažené podobě většinou objevuje už jen jako show, mnoho mladých lidí v Evropě se jimi inspiruje i při běžných příležitostech, použije pár detailů, či jen naznačí své sympatie k některému z nich pár kousky v šatníku.

Sponzorem tohoto článku je internetový obchod JAPAN FASHION , který  nabízí exkluzivní módu stylu Japan style. Jedná se o módu velice populárních japonských a korejských oděvních značek za velmi přívětivé ceny.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Životní styl komerční článek

Jestliže chcete být letos in, můžete vsadit také na univerzální modely triček a topů, které lze kombinovat s celou řadou trendy oděvů. Že nevíte, co zrovna frčí? Nevadí, my vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte dále a nechte se inspirovat společně s námi. Bude to stát totiž za to!

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.