Je nutné bránit se před sluncem?

Názory na opalování se většinou neliší. Malé množství, a s tou správnou ochranou, je zdraví prospěšné. Vitamín D má pozitivní vliv na naši psychiku, a proto se tak rádi nahříváme na sluníčku. Navíc opálená pokožka vypadá zdravěji. Sluneční paprsky ale mohou i uškodit. Co všechno nám může životadárné slunce způsobit a jak se tomu vyvarovat?

Co může slunce způsobit?

Snad každý se někdy na sluníčku spálil. Kůže je naším největším orgánem a její poranění, ačkoliv se spálení tak nemusí zdát, je velký zásah do organismu. Spálená kůže se hojí několik dní a bolest ustupuje velmi pomalu. Proto je důležité mazat se opalovacím krémem pečlivě.

Při dlouhodobém vystavování slunci, bez účinné ochrany, hrozí rychlejší stárnutí kůže a v nejhorším případě i rakovina kůže. Proto je důležité sledovat svá kožní znaménka a pravidelně chodit na vyšetření ke svému dermatologovi. Nejvhodnější doba pro vyšetření je před letní sezónou.

Přímé slunce neohrožuje jen pokožku, ale i zrak. Nejčastějším důsledkem dlouhého pobytu na slunci je nepříjemný zánět spojivek. Chránit se můžete slunečními brýlemi.

Během celého dne na slunci je možné přivodit si úpal, úžeh a hrozí i dehydratace. Proto nezapomínejte na doplňování vhodných tekutin a vyhledávejte stinná místa.

img

Chraňte se opalovacím krémem

Kdy a kde má slunce největší sílu?

Sluneční paprsky na nás dopadají i ve dny, kdy není jasná obloha. Omezit pobyt na slunci bychom měli vždy mezi 12 a 16 hodinou. Slunce má v tu dobu největší sílu a spálení hrozí i během krátké chvíle.

S tím, že má slunce větší sílu, všichni počítají u moře a v teplých oblastech. Ale i ve vyšších nadmořských výškách se můžete pěkně spálit. Ačkoliv je v okolí stále sníh, spálení hrozí s ještě vyšší pravděpodobností.

Síla slunce se také násobí odrazem od vodní plochy, bílé barvy nebo betonových ploch ve městech. Schovat se před sluncem je téměř nemožné.

Jak se slunci ubránit a užít si ho?

Abychom si léto nespojili jen s bolestivým spálením, je nutné nepodcenit přípravu. Klobouky a oblečení, které zakrývá ty nejfrekventovanější místa, nám velkou měrou pomohou. Samozřejmé je použití vhodného krému.

Při výběru krému berte v úvahu váš fototyp. Krém na opalování je nutné mazat v silné vrstvě na celé tělo. A pozor! Voděodolný krém na opalování neznamená, že se s ním můžete koupat, ale že vás ochrání i ve vodě. Po koupání je proto nutné jeho vrstvu obnovit.

Při mazání je lepší nešetřit a důkladně namazat celé tělo. Hlavně obličej, nos, uši, ramena, dekolt a nárty. O výběru toho správného krému, ale i množství, které na svou pokožku máte namazat, se dozvíte v tomto článku od lékárnice z Alphega lékárny.

Při pobytu na sluníčku hodně pijte, snažte se být ve stínu a večer použijte nejlépe krém po opalování s panthenolem. Mít strach ze sluníčka není nutné, jen je důležité respektovat jeho sílu a chránit svou pokožku. Opálíte se i s použitím vyššího faktoru, nebojte.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.