Kolo pro život? Snad. Pro dokonalé zdraví však nikoliv

Během koronaviru oprášila velká část populace jízdní kola. Není to však pouze virus, který nejen českou populaci motivuje nasednout na jízdní kolo, stále populárnější elektrokolo či dokonce trenažer. Pokud taky zvažujete přesedlat na kolo, přečtěte si, jaké má cyklistika výhody i nevýhody.

Šlapání do pedálů lidskému tělu prospívá

zoom

Při jízdě na kole posilujeme svaly dolních končetin a celkově můžeme budovat svaly, která následně pálí kalorie, i když jsme v klidu. Velmi zjednodušeně jízdou na kole můžeme nakopnout svůj metabolismus. ?Pokud jízdu na kole berete jako trénink a zvolíte rychlejší tempo nebo kopcovitý terén, výrazně si tak zlepšíte fyzickou kondici,? říká zkušený cyklista Ing. Lukáš Vodička. Pokud se budete věnovat cyklistice na jakékoliv zátěžové úrovni, můžete snížit riziko onemocnění rakovinou, cukrovkou II. typu, předejdete problémům s hmotností a kromě toho cyklistika působí jako prevence civilizačních a kardiovaskulárních onemocnění. V neposlední řadě je pravidelné ježdění na kole prospěšné i z psychologického hlediska.

Jízda na kole prospívá i duševnímu zdraví

Cyklistika, podobně jako běh nebo plavání, významně přispívá k duševnímu zdraví. ?Během jízdy na kole si člověk uleví od všudypřítomného stresu. Cyklistika slouží jako prevence duševní pohody. Pokud se necítíte psychicky dobře, potřebujete vypnout, nebo si naopak srovnat myšlenky, není nic jednoduššího než popadnout kolo a vyrazit na výlet,? doporučuje Simona Zábržová, zakladatelka soukromé online péče o duševní zdraví Soulmio. Při této formě terapie je důležité soustředit se na pravidelný rytmus při šlapání do pedálů a na ubíhající cestu před vámi. ?Zůstaňte v přítomném okamžiku, nedovolte hlavě, aby přemýšlela nad minulostí nebo budoucností. Pokud vám to nejde, soustřeďte se na svůj dech, své tempo, pozorujte okolí a vnímejte vše, co se děje kolem vás,? radí Simona Zábržová. Když se vám to podaří, stres zmizí, vyplaví se endorfiny a budete se cítit lépe.

Zajímavost: Za zmínku stojí také to, že jízda na kole je ?eco friendly?, snadněji s kolem zaparkujete a vyhnete se i davům, v létě často nepříjemně zpoceným, v hromadné dopravě. A ušetříte peníze!

Cyklistika má i své zápory

Jako prakticky každý sport má i cyklistika své proti. Dříve, než na kolo usednete, je potřeba zvážit mimo jiné zdravotní stav, předchozí zranění, bolesti páteře a případně i vrozené vady. Nemalou roli hraje také to, jestli se budete věnovat silniční nebo horské cyklistice. ?Asi největším problémem silniční cyklistiky je to, že jezdci jezdí ve velkém předklonu spojeném se záklonem hlavy kvůli co nejlepší aerodynamice. To má za následek přetížení svalů v oblasti krční páteře. Problémy mohou nastat i s cévním zásobením. Zvýšené je také riziko bolesti zad, včetně vyhřeznutí ploténky. Obecně známé je rovněž to, že cyklisté mají nejvíc osteoporózy v populaci,? tvrdí Lukáš Vodička.

Při horské cyklistice hrozí zranění pádem

Při provozování horské cyklistiky je horní část těla ve více vzpřímené pozici, díky čemuž krční páteř není zdaleka tak zatěžována jako na silnici. Pro změnu však záda trpí otřesy z jízdy v terénu, které se přenášejí přes paže do krční páteře. ?Při jízdě v těžkém terénu obratle hrudní páteře absorbují množství otřesů, což v některých extrémních případech může způsobit poškození páteře,? varuje Lukáš Vodička a dodává, že při jízdě náročným terénem hrozí zranění po pádech. Následkem pádu jsou nejčastěji odřeniny, hematomy, otřesy mozku nebo zlomeniny. Nutno však podotknout, že během jízdy na silnici (silniční cyklistika) pro změnu hrozí střet s autem.

Jsou elektrokola jen pro lenochy?

Zajímavou skupinu tvoří elektrokola, na které je mnohdy nahlíženo s určitým opovržením. Elektrokolo má oproti běžnému kolu celou řadu výhod. Především jde o to, že elektrokolo pomáhá, kdy je to nejvíc třeba (v kopcích či na konci cyklovýletu,  kdy už síly pomalu docházejí). To ovšem neznamená, že příznivci elektrokol nejsou zdatní jezdci, nebo se chtějí záměrně flákat. ?Pro mě osobně bylo zajímavým zjištěním, poté, co jsem přečetl několik článku o jízdě na elektrokolu, že bez něj by spousta obézních lidí vůbec s pohybem nezačala. Od té doby už nad elektrokoly neohrnuju nos. Spousta lidí nemůže rovnou začít hopsat, to by si odrovnali kolena, způsobili si celou řadu dalších zdravotních potíží, případně by rychle ztratili motivaci,? říká Lukáš Vodička.

Zajímavost: Věděli jste, že elektrokolo pomáhá jen tolik, kolik si sami určíte? Všechna elektrokola mají řetěz, převody a šlapátka ? zkrátka vše, co mají běžná kola. Pokud chcete jet, musíte šlapat. Motor mají tato kola proto, aby vám pomáhal se šlapáním, ne aby šlapal za vás.

Cyklistický trénink na doma aneb jízda na trenažeru

Bicyklový trenažer, stacionární kolo nebo cyklistický trenažér (ergometr)  jsou perfektní alternativou pro běžný cyklistický trénink v době, kdy ven zkrátka nemůžete ? ať už je to kvůli vrstvě sněhu, zdravotním komplikacím nebo třeba karanténě. ?Na trhu jsou k dispozici hodně dobré trenažery a dá se na nich trénovat i na profesionální úrovni. Například před pár lety vyhrál Paris-Roubaix Australan, který se na cyklistické závody připravoval hlavně na trenažéru, protože měl zlomenou ruku,? motivuje k jízdě na trenažeru Lukáš Vodička.

Je cyklistika pro každého?

S jízdou na kole může začít kdokoliv, kdo nemá zásadní zdravotní problémy. Nevadí, pokud jste začátečník nebo že máte nějaké to kilo navíc. Mnoho cyklistů má bříško, ztuhlá záda a přesto jezdí svižně a měsíčně najedou obrovské množství kilometrů. Každý cyklista by však měl dbát na to, aby posilovat i zbytek těla, protože při jízdě na kole jsou nejvíce zatížené  nohy, zatímco horní část těla je takříkajíc ?zamčená?. Je proto velmi důležité zmírnit negativní dopady cyklistiky vhodným protahováním přetížených svalových skupin nebo kompenzačním cvičením. Vhodná je například jóga, která pomáhá zejména ve třech oblastech.

Každý cyklista by měl praktikovat jógu

Pravidelné cvičení jógy pomáhá cyklistům získat lepší pružnost, budovat sílu a zlepšit techniku dýchání. ?Při jízdě na kole má mnoho lidí tělo v nefyziologickém postavení. Konkrétně jsou shrbené ramena, krk, hrudník a pozornost si zaslouží i flexory kyčle. Proto už od jara přichází na lekce jógy celá řada rozbolavělých cyklistů, kterým jógové cvičení pomáhá tato přetížení kompenzačně srovnat, díky čemuž se zlepší jejich pružnost a tělo bude i lépe regenerovat,? říká zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová. Stejně tak je důležitá i síla. Cyklista potřebuje mít silné svaly a stabilní klouby. Naprosto klíčová je práce na svalech středu těla, tzv. core. ?Břišní svaly pracují společně se svalstvem dolní části zad. Budete-li mít silný střed těla, můžete se zbavit bolestí zad. Cvičením core posílíte i svaly kolem páteře, díky čemuž zlepšíte celkový postoj a přirozeně zlepšíte stav páteře,? vysvětluje Věra Vojtěchová a dodává, že velmi důležité je intenzivnější vnímání vlastního těla, které se na józe naučíte sledovat a sami pak svůj pohyb lépe korigujete. Pomocí jógy můžete dostat pod kontrolu taky dýchání, což umožní být při jízdě na kole dokonale uvolněný a koncentrovaný.

Zajímavost: Zkombinujte přestávky u stánků s občerstvením s cvičením jógy. Pár jednoduchých cviků dokáže zmírnit jednostranné přetížení a předejdete tím i nepříjemným bolestem.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?