5 důvodů, proč budete díky plavání zdravější a výkonnější

Plaváním můžete nejen zhubnout a vytvarovat si postavu, ale budete mít i více energie pro výkon v ostatních sportech. Správnou technikou plavání posílíte ochablé svalstvo a to zkrácené protáhnete. V neposlední řadě je plavání skvělou volbou v případě aktivní regenerace.

Zlepšení kondice a zvětšení kapacity plic

zoom

Kondiční plavání zlepšuje fyzickou kondici

Při plavání hraje důležitou roli správné dýchání, které ovlivňuje aerobní kapacitu. Pravidelné kondiční plavání tuto kapacitu zvyšuje, díky čemuž tělo začne lépe využívat kyslík. Zvýšení vitální kapacity plic znamená zvýšení maximálního objemu vzduchu, který člověk dokáže vydechnout po předchozím maximálním nádechu. Časem tak budete schopni během jednoho nádechu získat více kyslíku a ten lépe a rychleji využít. „Tělo se dokáže fascinujícím způsobem adaptovat na novou zátěž. Kromě toho kondiční plavání zlepšuje fyzickou kondici. Při plavání posilujete celé tělo – veškeré svalové skupiny. Pozitivní vliv má plavání na páteř a často se doporučuje jako účinná rehabilitace,“ říká hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Účinnější spalování tuku

zoom Zvětšit

Při plavání můžete spálit až 2000 kJ

Při plavání člověk vydá až 2–5krát více energie než na suchu. Ve vodě se pohybujete ve vodorovné poloze a jste nadlehčováni vodou, zároveň však voda klade při pohybu mnohonásobně vyšší odpor než vzduch. „Za hodinu aktivního plavání můžete spálit zhruba 1800 až 2000 kJ, ale chcete-li zhubnout, musíte dodržovat několik zásad. Nejprve se v přibližně 10 minutách rozplavte, postupně zvyšujte tempo, tím se vám bude zvyšovat i tepová frekvence. V tempu plavte po dobu okolo 45 minut. Na závěr se v přibližně 5 minutách vyplavte a pomalu snižujte tempo – sníží se vám i tepová frekvence. Během celého plaveckého tréninku se soustřeďte na správné dýchání. Trénujte tímto způsobem alespoň 3krát týdně a přidejte k tomu ještě jiný sport, například silový trénink v posilovně,“ radí fitness trenérka Kateřina Hollerová. Důležitou roli má také správná strava, která by měla být pestrá, měla by obsahovat co nejvíce čerstvé zeleniny a naopak by neměla obsahovat průmyslově zpracované potraviny, které jsou zodpovědné za většinu zdravotních potíží včetně obezity.

Zdravější a výkonnější srdce

Zjednodušeně se dá říct, že sportovci mají větší srdce, ve kterém je i větší objem krve. Při stahování srdce je krev vypuzena do oběhu a to v klidové fázi i při zátěži. Průměrně srdce vypudí do oběhu během jednoho stahu okolo 60–80 ml krve, při zátěži 100–150 ml. Tyto hodnoty se tréninkem zvedají a u vrcholového sportu dosahují až 100 ml v klidu a 200 ml při zátěži,“ říká praktická lékařka MUDr. Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7. Kromě toho u sportovců dochází ke zpomalení tepové frekvence. Běžná populace má klidovou srdeční frekvenci ráno po probuzení okolo 60 tepů za minutu. Trénovaný člověk může mít hodnotu pod 40 tepů za minutu. Díky tomu se mohou vaše výkony zlepšovat. Trenérka Kateřina Hollerová však upozorňuje na to, že to neplatí u silových sportů. „Když vedle sebe postavíte kulturistu a plavce nebo třeba běžce, tak při stejném tempu bude kulturista za chvíli v koncích. Jeho srdce totiž bude muset bít mnohem rychleji ve snaze tělo okysličit,“ vysvětluje Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Definování svalů a zpevnění těla

zoom Zvětšit

Plavání pomáhá tvarovat postavu

Při plavání se posiluje celé tělo a je to vlastně velmi specifický druh sportu. Změní se při něm pozice těla, fyzika a jsme donuceni používat jiné svaly než běžně, navíc zcela odlišným způsobem. „Voda na člověka klade při pohybu odpor, ale zároveň tělo nadnáší. Naše klouby tak nejsou vystaveny nárazům a otřesům, jako je tomu u většiny sportů na suchu, tudíž je během plavání šetříme a zároveň rozvíjíme jejich flexibilitu,“ vysvětlujete fyzioterapeutka Mgr. Eva Juráková z Lékařského domu Praha 7. Plavání je tedy skvělým doplňkem k tvarování postavy a zároveň člověka ušetří zbytečné zátěže. Kromě toho kondičním plaváním můžete podpořit růst svalů, zejména při dodržování správné stravy. „Při plavání používáme břišní svaly a dolní části zad, ramenní svaly a svaly ramenního pletence, svaly předloktí, svaly horní části zad a v neposlední řadě hýždě a svaly zadní strany stehen,“ říká Kateřina Hollerová. Fyzioterapeutka  Eva Juráková k tomu ještě doplňuje, že během plavání se aktivují svaly, které jsou důležité pro správné držení těla.

Aktivní regenerace

V neposlední řadě má plavání význam z hlediska aktivní regenerace. Pro aktivní regeneraci je potřeba zpomalit a soustředit se na správnou koordinaci pohybů s hlubokým dechem. Během regeneračního plavání si odpočinete fyzicky i psychicky. Koncentrace na vaše tělo, techniku a dech vás přivede do stavu uvolnění, relaxace a uvolnění stresu. Pro svou šetrnost je plavání oblíbenou aktivitou také u fyzioterapeutů. „Plavání v bazénu doporučuji svým pacientům za účelem rekondice, tedy opětovného uvedení pohybového aparátu do optimálního stavu po předchozí rehabilitaci. Co se týká léčebné rehabilitace po různých úrazech a onemocněních, měla by probíhat v teplejší vodě a optimálně pod dohledem fyzioterapeuta,“ uzavírá fyzioterapeutka Eva Juráková.



Komentáře

Žakuja
Já naprosto souhlasím stačí plavat 3x týdě a záda nebolí. Aspoň u mě to tak je
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?