Lepším spánkem ke zdraví

Trh je plný matrací, které jejich výrobci propagují jako zaručeně  nejlepší. Náš názor je, že jde o zboží, jež je potřeba volit podle potřeb každého jedince. 

img

Po celém dnu práce se doma netěšíte na nic jiného, než na pohodlnou postel.

Matrace a jich charakteristika 

Po celém dnu práce vás trápí bolest zad, svalů, kloubů a silná únava. Většinou se tedy doma netěšíte na nic jiného, než na vyhřátou a pohodlnou postel. Jenže ráno, až se vzbudíte, jste celí rozlámaní, rozbolavělí a nevyspalí. Pak máte nejspíše špatně zvolenou matraci. Ta je totiž, jakožto bezprostřední podklad pod vaším tělem pro zdravý spánek naprosto klíčová. 

Trh je bohužel plný matrací, které jejich výrobci propagují jako zaručeně ty nejzdravější, nejvhodnější a celkově nejlepší. Často se při tom ohánějí nejrůznějšími certifikáty kvality. Náš názor je, že jde o zboží, jež je potřeba volit podle potřeb každého jedince. 

Tvrdost

Tvrdost je rozhodující v porovnání k vaší váze, vašim návykům a vašemu tělu a pro zdraví hraje asi největší roli, takže se snažte tvrdost matrace zohledňovat na prvním místě. Každý ze stupňů má je řešením pro určitou skupinu lidí. Samozřejmě, vymezení není vyloženě striktní, ale je dobré ho znát a trochu si jím výběr omezit. Lidé s nižší hmotností mohou bez starosti volit i měkčí matrace – tolik se neprohnou a udrží je. Naopak lidé s větší váhou by se měli dívat spíše po tvrdších modelech.

Výplň matrace a materiál jádra

Z hlediska výplně můžeme matrace rozdělit do tří velkých kategorií – na pružinové, latexové nebo pěnové. Latexové jsou velmi měkké, vyrobené z přírodního materiálu a povětšinou s nimi nebývají problémy. 

Pružinové matrace jsou již složitější. Rozlišujeme dva typy, klasické a taštičkové, přičemž pro oba platí, že pružiny by měly být rozmístěny rovnoměrně a v dostatečném množství, aby byla hmotnost těla rozložena a aby vás nikde netlačily. 

Pěnové matrace jsou pak často polyuretanové (PUR pěna) a jí podobné. Klíčovou roli zde hraje hustota materiálu.

V jakých relacích se ceny matrací pohybují? Pokud si odmyslíme ty nejlevnější (a nejméně kvalitní), které jsou k sehnání za pár stovek korun, pak můžeme říct, že cena závisí hlavně na materiálu. Je ale dobré prostudovat si co nejvíce recenzí na jednotlivé typy, poradit se i se svým lékařem a pak učinit správný výběr.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.