Pohled do zákulisí Bikini fitness

IFBB Bikini fitness je v současnosti jedna z nejoblíbenějších soutěžních disciplín v kulturistice a fitness. Stále více dívek a žen si touží stoupnout na soutěžní prkna nebo alespoň získat stejnou postavu jako závodnice v kategorii IFBB. Jenže spousta z nich nemá ani ponětí, jak se závodnice na tuto soutěž připravují.

Závodění v Bikini fitness ohrožuje zdraví

IFBB Bikini fitness je nová trendová kategorie, která je určena pro sportovně založené dívky a ženy. Důraz v této kategorii se klade především na tělesné proporce a symetrii závodnice. Závodnice by měla působit zdravým tělesným dojmem a přirozeným projevem svalů, který je na měkčím základu svalového tonusu. Bohužel spojení IFBB se zdravým tělem je opravdu pouze dojem – iluze.

Ačkoliv o tom veřejně žádná ze závodnic nemluví, nebo jsou informace zkreslené či neúplné, soutěžení (nejen) v IFBB Bikini fitness nemá se zdravým životním stylem nic společného, naopak je zdraví ohrožující a to z hlediska fyzického i psychického. Jak to víme? Jednak se u nás v redakci někteří v oblasti fitness a dalších sportů pohybují, a taky se nám podařilo zprostředkovaně získat „tajné“ informace pocházející od jedné aktivní české závodnice IFBB.

Tvrdá dieta, odvodňování a anabolika

Rádoby dokonalé postavy, které předvádějí závodnice na pódiu před porotou a publikem, si většina z nich musela vydřít nejen tvrdým tréninkem v posilovně a hodinami strávenými v kardio zóně, ale také nepřiměřeně tvrdou dietou, předzávodním odvodňováním a v neposlední řadě mnohé z nich si dopomohly ke své formě anabolickými steroidy a diuretiky.

Pro závodnice v IFBB Bikini fitness není ničím výjimečným, že své tělo nechávají dlouhodobě v kalorickém deficitu, tedy hladoví, což má negativní vliv na tělo a výrazně to ovlivňuje i mysl. Pokud sledujete závodnice IFBB na sociálních sítích, určitě jste si u nejedné z nich stačila všimnou, že „bikina“ v tzv. offseason přibere do neuvěřitelných rozměrů oproti závodní formě a často si pak vylévá srdíčko na svém blogu. Trpí depresemi, neustále se hledá nebo svou tloušťku neustále něčím ospravedlňuje.

Na steroidech ujíždějí i „křehké“ Bikini fitness

Hladovění a odvodňování u závodnic Bikini fitness pro vás možná není až takovým překvapením, i když normální to rozhodně není. Odvodňování je pro lidský organismus nezdravé, zvláště pak v míře, v jakém odvodňování (opakovaně) podstupují závodnice IFBB. Nejmenovaná závodnice IFBB se našemu zdroji svěřila, že kvůli odvodňování trpěla velkými bolestmi zad, respektive ledvin. Mimo jiné se zmínila o nepravidelném menstruačního cyklu a zhoršení pokožky v důsledku zvýšeného projevu akné, ale i neustálým napínáním a stahováním pokožky.

Co se týče anabolických steroidů, tak neplatí, že zakázané látky v podobě tablet či injekcí používají pouze kulturisté. Náš zdroj nám potvrdil, že anabolika a diuretika používá většina soutěžících v kategorii IFBB Bikini fitness, v kategorii PRO je to prakticky standard, a ačkoliv bych sama chtěla věřit tomu, že se najdou výjimky – bohužel, nevěřím.

Jak vysokou daň platí IFBB za užívání anabolik?

zoom

Jaké dopady má užívání anabolických steroidů, zvláště pro ženu? Většina anabolik je založena na testosteronu, tedy dochází k potlačování estrogenu, což způsobuje ostrost rysů ve tváři a změnu tonu hlasu. Pokud máte ve sledování na Instagramu své oblíbené Bikini fitness, udělejte malý průzkum a pořádně si prohlédněte jejich obličejové rysy. Prohlédněte si jejich vizáž v různých obdobích (soutěžní, nesoutěžní), porovnejte jejich tváře několik let zpětně. Možná objevíte něco, čeho jste si nikdy předtím nevšimla – možná zjistíte, že váš idol není ve skutečnosti tak dokonalý. Někteří fitness přívrženci si svůj obdiv možná ani nezaslouží.

Při extrémních dávkách je s nárůstem svalové hmoty spojen i nárůst vnitřních orgánů, při užívání růstových hormonů je nejčastějším projevem akné, což je přirozený projev těla, které se snaží vyčistit organismus, s aplikací jakékoliv látky, tělo začne automaticky produkovat více bílých krvinek. Po aplikaci steroidu často dochází k tvoření zánětů v těle.

Finančně náročný koníček

Kromě výše zmíněných negativních dopadů na zdraví, má soutěžení v IFBB Bikini fitness a podobných soutěžích i další temné stránky. Jednou z nich je finanční náročnost. Pokud soutěžíte jako amatérka, vše si musíte hradit zcela sama (od soutěžních plavek, nástřiku, cestovného, ubytování, až po stravu a doplňky). Jako profi závodnice sice získáte celou řadu výhod a budou se o vás starat jako o královnu, na druhou stranu ani výhra v PRO nepokryje veškeré náklady.

Za zmínku stojí i „podpora“ svazu. Česká závodnice IFBB se našemu zdroji svěřila s tím, že i když v soutěži uspěješ, neznamená to, že tě svaz podpoří. Naopak se může stát, že ti bude házet klacky pod nohy a bude trvat na tom, abys dělala přesně to, co chtějí oni. Pokud ne, závodění ti dokážou znepříjemnit. O tom, že někdy bývá o vítězce rozhodnuto již předem – ostatně jako i v jiných soutěžních disciplínách (krasobruslení, tanec) – je zbytečné dlouze polemizovat.

Jde to i zdravě

Správným cvičením a dietou je možné zbavit se tuku a definovat svaly, ale po určité době může dojít ke stagnaci, což ve vás může vyvolat negativní pocity a ztrátu motivace. Jakmile se k tomu všemu začnete srovnávat se svým idolem, jste na cestě do „pekla“. Soutěže v kulturistice a fitness stanovují standardy, kterých není snadné dosáhnout. Mnozí toho nejsou za „normálních“ okolností schopni dosáhnout vůbec, proto se pak uchylují k zakázaným látkám.

Z toho a mnoha dalších důvodů, byste si neměla brát za příklad soutěžící v IFBB, pokud jste muž – nechtějte mít svaly jako kulturista. Nikdy nejste schopná či schopen odhadnout, zda-li má váš idol svou formu vybudovanou na čisté bázi, tedy pouze na základě správného stravování, cvičení, případně volně dostupných doplňcích výživy, nebo „sype“. Pravděpodobně žádná z těch, která se prezentuje na sociálních sítích zdravým životním stylem a předvádí svůj pekáč buchet, nepřizná, že ke štíhlé postavě a svalům si čas od času pomáhá zakázanými látkami. Mějte své idoly, nechte se od druhých motivovat, ale zároveň se nenechte oklamat tím, že vaše tělo vypadá i přes všechno úsilí jinak, než tělo vašeho idolu. Snažte se být nejen štíhlá, ale především zdravá!



Komentáře

Martina
Vše, co je v článku popsáno je pravda, ale trochu mě mrzí, že závodnice uváděná jako zdroj nepopsala ani jednu pozitivní věc, kterou jako účastnice bikiny fitness soutěže vnímám. To, že to není zdravé, je pravda. Pokud má však závodnice rozum, lze tento sport dělat na úrovni českých soutěží relativně zdravě a bez sypu. (O tom, jak se však chová většina není třeba diskutovat). Na druhou stranu jsem se díky přípravě velmi posunula nejen fyzicky, ale i psychicky. Našla jsem něco, co mě baví, co mohu dělat na plno, co mě baví. Zároveň jsem musela najít trpělivost (protože vše nejde ze dne na den), sebezapření, vůli. To všechno vás posune a beru to jako jednu z nejpozitivnějších věcí na mém soutěžení. Díky tomu, že jsem si splnila vytyčený cíl jsem získala také odvahu a určitou sebejistotu, že zvládnu vše co bude třeba i v pracovní rovině apod. Takže jsem jen chtěla dodat, že příprava na soutěž s sebou nese také velké plus.
Tchuminka
Reaguji na Martina: Souhlasím s tím, že je to zajímavá zkušenost a člověka to v mnoha směrech posílí. Bohužel jen velice málo holek či žen poslouchá své tělo a během přípravy i po ní ho nedevastuje. Na druhou stranu o svém těle a životě si každý rozhodujeme sám. Jen bychom se měli snažit o to, abychom tím neovlivňovali ostatní, zejména pak (mladé) holky, které mají o "zdravém životním stylu" dost zkreslené představy. Ovšem i v tomto případě platí, že každý je strůjcem svého štěstí a má vlastní rozum. Je jen na nás, jak s ním naložíme. Přeji vám, ať se vám v soutěžení i v životě daří.
Tchuminka
Reaguji na Martina: A co se týče těch pozitivních věcí, tak těch je jistě spousta a pravděpodobně jsou jedním z důvodů, proč holky v IFBB závodí a proč jsou některé z nich bohužel i schopné zajít tak daleko, že odsouvají své zdraví až na úplně poslední místo. Ale o pozitivech se můžeme dočíst na stránkách většiny holek, které v IFBB závodí. Bez ohledu na to, jestli jsou ty holky úspěšné nebo ne, obvykle popisují, proč jim příprava na soutěž stojí za tu námahu, odříkání a často i psychické problémy. Možná stojí za zmínku také to, že spousta holek, které se daly na dráhu Bikini fitness, trpěly či dokonce stále trpí problémy s příjmem potravy, v minulosti trpěly nadváhou apod. Samozřejmě to nelze zevšeobecňovat, ale stačí se začíst do článků, které holky (IFB publikují na svých stránkách a brzy člověk dojde k závěru, že velká část těch holek žije "extrémním způsobem" prakticky už od puberty.
Betynka57
Kdo tohle sakra napsal? To, že holky tři dny před závodama nepijou, aby se odvodnily, není nic nového, dřinu v posilce bych předepsala každému, kdo doma válí "kejty" a je líny se jakkoliv více hýbat a co dodat k části článku věnovanému anabolickým steroidům? Radši asi nic. Lidi, vzbuďte se, otevřete oči a přestaňte věřit těmhle KRAVINÁM! Bikiny na tesťáku? Really? To jsem ještě nečetla
  Curtiss
Betynka 57_ Tvym prispevkem jsi naopak prave pobavila ty me, vzhledem k reakci jsi se ve clanku bud to nasla a ted kolem sebe kopes a nebo prave naopak vlastne ani nevis o cem mluvis a jsi dalsi z ovci,ktere nasleduji dav v socialnich a sitich a nechavas se masirovat mainstreamem.... viz komentare vyse, kdy zavodnice (s nej pravdepodobnosti) odkyvaly to co je ve clanku napsano a o co vic, profi zavodnice ktera na tom clanku spolupracovala, asi nebude placat zvasty a vymyslet si nesmysly ....
MalinkaBoo
Sleduju Katty Veganza a její styl se mi hodně líbí...je dobrá a přitom se snaží pro svoje tělo dělat to nejlepší...
Bikina
Tady opět psal nějaký odborník. Ano, využívají se jisté látky které nejsou povolené, ale rozhodně není nutné je užívat, je to spíš taková berlička. Třeba Clenbuterol na spalování, funguje skvěle ale člověk se potí jako prase a pokud ten den netrénuje, cítí se jak vyfetovaný, takže se k tomu uchyluje minimálně. Růstový hormon který tady slečna zmínila je záležitost která se těžko shání a stojí (pokud má být kvalitní) kolem 20ti tis na měsíc. Což si zaprvé nemůže každý dovolit, a za druhé to nemusí (tak jako všechny ostatní látky) působit nijak zázračně. Pak jsou tu peptidy, což je látka která je úplně skvělá pokud máte nějaký úraz. Celkově peptidy nejsou něco co škodí, spíše naopak - ale je to o dávkách. Růstový hormon a Peptidy mohou hodně pomoci lidem po úrazu, kteří se potřebují rychle uzdravit (ale ne všechny úrazy samozřejmě). Důvod proč a těchto látkách nemluví je ten, že nejsou povolené, a kdo o nich mluví, ten si koleduje o testování a zákaz soutěží.

Jen k té dietě, dietu má každý před soutěží jinou, stejně tak přípravu. Jinou přípravu má endomorf a jinou ektomorf!

Problém s těmito články a vlastně celý důvod proč nemají hodnotu je ten, že nemáte možnost si ověřit zdroje. To je jako ty webstránky s prášky na hubnutí které doporučili světoví odborníci ve výzkumu - neznáme jména, neznáme studii, neznáme laboratoř - nic. Linda to myslela možná dobře, ale neuvědomuje si to že být bikinou je vrcholový sport, tak jako olympionici žijí život jaký si normální člověk nedokáže představit, žijou takový život i bikiny. A o tom že není bikina jako bikina snad ani nemluvím. Ty holky co po soutěži hned přiberou 10-15 kilo tuku jsou mimo. Je třeba vždy zvážit jestli k něčemu máme či nemáme předpoklady, a pokud ne a přesto to chceme, musíme makat o to lépe, lépe jíst, lépe trénovat, odpočívat, spát.
Bikina
Jinak souhlasím s Betynka57, anabolické steroidy a bikiny?! Tady nejde o to být Hulk prosím. U kultíků ano, ale bikinám to nikterak nepomůže. Co bikiny nejvíce řeší je spalování a odvodňování před soutěží, mimochodem ty diuretika... Možná to někdo používá ale hlavně jde o vynechání jistých potravin před soutěží. Nikdo vám přesně neřekne jen tak zadarmo svou cestu k dokonalosti, je snazší říct že si musíš koupit tyhle a tyhle s**čky , přece nebudeme šířit cenné informace zadarmo když trenér stojí od 500 do 2000 na hodinu! Navíc co funguje na mně, nemusí fungovat na tobě. To že někdo bere fakt že jíme, plácnu, 120g bílkovin, 50g tuků a 150g sacharidů na den, chystáme si krabičky, jíme na čas jako extrémní a nezdravé, tak to beru. Normální lidi totiž jsou průměrní, myslí si že tmavě hnědý chleba je nutně celozrnný, že co je zdravé mohou jíst po kilech (příklad lidi to denně odšťavňují dvě kila ovoce a k tomu jedí sacharidy ve formách přílohy atp a diví se že tloustnou).

Normální, obyčejný a průměrný člověk nemá právo hodnotit jestli je vrcholový sport zdravý nebo ne, vše co se dělá vrcholově ničí tělo. Proto se to nedá dělat do sedmdesáti.
Helena:Fitnesslive
Ano, přesně tak...jsem závodnice v bikini fitness a přitom žiju naprosto extrémně zdravě oproti svému "předešlému životu". Nepiju alkohol, nejím sladkosti, chopdím pravidelně spát, chodím pravidelně k fyzioterapeutovy, denně cvičím s trenérem, nechodím po večírcích. Ano opravdu strašně mooooc nezdravé. Žádné zakázané látky nepoužívám! Jak taky? Dojde kontrola a dostanu celoživotní zákaz stratování na závodech? Navíc bikini nemusí mít až takovou muskulaturu jako kultici a tuto muskulaturu muze kazda (ano opravdu kazda) zena dosahnout pokud bude opravdu poctiva a dodorzovat to co ma.
Pokud si cestu chce nekdo usnadni, tak muze, ale bude si on sam teto cesty pak cenit? Nehlede na tu ostudu az se na to prijde?
Navíc v clanku je vice nepresnosti...jsem amater, a mam nekolik partnerstvi a sponzora...(takaz ano, je to silene drahy sport, ale ktery neni pokud se dela na vrcholove urovni?), ale neni to tak že si vse kazdy hradni na 100% sam. ¨Stajne tak jako ze ten kdo je PRO tak je hyckan jako kralovna tomu se musim fakt smat..to si mysli pouze ti zavodnici co se v tomto sportu jeste poradne nepohybuji....a jen si toto domysli.
Nejmenovana zavodnice a jeji zakulisni informace jsou opravdu casto uplne mimo misu...
Bali-trenér
Budu rád když se autorka článku ozve,nebo třeba bude k diskuzi odpovídat. Za prvé - Bikiny a testosteron?Jako vážně..ještě jednou..jako vážně? Za druhé: Proč ostrost rysu ve tváři - no že by to třeba,ale jen tak náhodou mohlo být tím,že díky té dietě na soutěži mají okolo 6 - 8% tuku - kulturisti mají třeba 4% a s tím souvisí i menstruace - je samozřejmě v těle hormonální nerovnováha právě díky nízkému obsahu tuku v těle. Růstový hormon..víme k čemu se používá?Ano zvětšění orgánu při dlouhodobém užívání a právě třeba rozširování pasu - břicha - z důvodů zvětšení orgánů - mají kulturisté - jenom , možná si autorka spletla závodnici bikiny a vlastně hovořila se závodnici physique žen.. Ještě mě napadá,že ten růstový hormon by mohli užívat z důvodu toho,že by se jim zvětšilo poprsí..ale ouha..na to je přeci doktor Co mi chybí v článku kromě jakékoli odbornosti a reálných zkušeností - pohled na Bikiny - co je plus jednoznačně - hromadu hromadu mladých,ale i starších třeba mamin přivedlo právě z gauče do posilovny,změnu životního stylu - chválihodné - bikiny mají být pro běžného smrtelníka dosažetilná forma - něco jako u mužů Physiq - což na kondiční úrovni jednoznačně je - druhá věc co se fakt nepovedlo - Bikina - automaticky znamená operací prsou..takže 18.letá holka se rozhodne budu bikina,jdu na prkna a hned podstoupí zvětšní prsou..zase myslím ty co chtějí profi..a co mě se nelíbí je poza vystrčení zadku,absolutně podkopává nějaký respekt k ženám jako myslící ženě - tot můj názor . P.S omlazeni standartně není můj šálek kávy.. ale na FB to kamarádka lajkovala,komentovala tak mě to zaujalo a tohle jsem si vážně,ale vážně nemohl odpustit , Peace.
peklo
len pre zaujímavost slečny čo žijú v rozprávke že bikinárky neberu steroidy je to omyl berú len v malích dávkach začínaju androgenmi ako Proviron nízke dávky tst v objeme terapeutická dávka rastoveho hormonu cca 1IU max 2IU poprípade peptidy nedávajú velké dávky ako bodybuilderi nežiadúce dávky pri tak nízkych dávkach sú minimálne .. 90% v kategorii PRO užíva doping či sa vám to páči alebo nie realita je taká ženy to neriešia verejne je to tajonstvo pár chlapov čo má gule o tom hovorí verejne vetšina len propaguje svoj FAKE zdravy životný štýl a rozprávku o hmote ktorá je pre naturála scifi,,budíček (pravdu neberte v zlom je to pre naivnich ludí že fitness a tento šport je čistí nieje)
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.