Získali jste práci v Německu? Poradíme, jak se tam s rodinou přestěhovat

Stěhování do Německa není snadné, často se jedná o dlouhý a problematický proces. Kromě shánění práce a bydlení musíte vyřídit velké množství dokumentů.

img

Reichstag - sídlo německého parlamentu

Získali jste práci v německu? Poradíme, jak se tam s rodinou přestěhovat

Pro vstup do země rodinných příslušníků občanů EU žijících v Německu platí zvláštní, zjednodušená ustanovení. Pokud má občan EU tzv. "právo na volný pohyb" - Freizügigkeitsrecht - (např. jako zaměstnanec nebo osoba samostatně výdělečně činná) a manžel nebo manželka s ním či ní přijede nebo se k němu či ji chce připojit v Německu, má tento manžel/manželka také právo volného pohybu. Tato osoba nepotřebuje vízum ani povolení k pobytu - Aufenthaltserlaubnis. To platí i v případě, že manžel nebo manželka není občanem EU. A platí to i pro partnery v registrovaném partnerství.

Stěhování s nezletilými dětmi

Pro dítě ve věku 16 až 18 let může být vyžadováno potvrzení o znalosti jazyka (jazykový certifikát), ale v případě současného stěhování není nutné. I když v každém případě pro integraci do německé společnosti a možnost získat vzdělání v Německu bude poměrně vysoká znalost němčiny pro vaše děti prostě nezbytná.

img

Stěhování s jedním rodičem

Pokud má rodičovská práva pouze jeden z rodičů, budete muset doložit úmrtní list nebo soudní rozhodnutí o zbavení rodičovských práv druhého rodiče se dvěma kopiemi.

Pokud mají oba rodiče rodičovská práva a odjezd (nebo sloučení) má být pouze s jedním z nich, měly by být dokumenty doprovázeny notářsky ověřeným trvalým povolením rodiče zůstat ve své zemi, aby dítě mohlo odejít a žít s připojenými dvěma kopiemi. Budete také potřebovat dvě kopie jeho pasu.

img

Úprava po přestěhování

Je lepší si promyslet všechny možnosti, od kdy a do které školky/školy bude dítě chodit. Předem si zjistěte, jak na tom nové místo je ohledně volných míst. V Německu není snadné se do školky/školy dostat, zájemců je mnoho. Těžko říci pro jakou věkovou kategorii bude změna země pobytu jednodušší: stěhování dětí je vždy spojeno s určitými obtížemi.

img

I ohledně toho, že předškolní děti chodí na zahradu, budete muset vypracovat několik dokumentů a na jejich správném zápisu závisí, jak rychle budete přijati do příslušné skupiny a zda místo v požadované školce získáte. Adaptace dětí tohoto věku na nové jazykové prostředí probíhá většinou snadno a rychle. Pokud však předem neučiníte žádná opatření, budete muset 1-2 roky sedět doma s dítětem a čekat ve frontě na školku. Čím jsou děti mladší, tím je změna jednodušší. Navíc také platí, že čím jsou děti mladší, tím rychleji se naučí německy. Je samozřejmě potřeba, aby se stýkaly se svými vrstevníky.

Školáci po přesunu jdou do tzv. "uvítací třídy". Takové třídy se nacházejí ve školách všech typů a jsou určeny dětem přistěhovalců, kteří nemluví německy. Celoroční studium v této třídě pomáhá dítěti začlenit se do jazykového prostředí a adaptovat se na německý vzdělávací systém.

Asi nejsložitější bude přestěhování dítěte ve věku 16 až 18 let. Samotná znalost jazyka obvykle nestačí k plnému začlenění do jazykového a sociálního prostředí. Zatím nemají kamarády a studium předmětů v němčině jim dělá potíže. Stojí za zmínku, že všechny známky a zkoušky pro tuto kategorii dětí jsou velmi důležité, protože ovlivňují průměrné skóre certifikátu, které je zohledněno při vstupu na univerzitu. Často v takových situacích musíte zvolit sudium na soukromou škole, zaplatit si lektora na doučování nebo znovu studovat ve stejné třídě.

Jsou-li děti starší a mají v Česku opravdové kamarády, ze začátku se může zdát, že jsou smutné. Ze mnoha zkušeností však víme, že se rychle adaptují a najdou si nové přátele a kolektivy. K tomu samozřejmě pomáhá to, že začnou chodit do německé školky a školy. Časem se navíc přirozeně naučí německy. A za pár let budou mluvit lépe než rodiče. Nejtěžší je stěhování do zahraničí pro toho z rodičů, který je "doprovod". To znamená, že jestli se stěhujete za prací, kterou má muž, pak žena to má nejtěžší. Může se doma cítit izolovaně. Děti však budou v pořádku.

img

Horší je celé stěhování zpravidla pro rodiče. Musí stihnout a zařídit spoustu věcí: nové bydlení, chodit do nové práce, často jsou v práci déle, než byli zvyklí. Navíc se musí zdokonalovat v jazyce a starat se o své děti.

Stěhování, shromažďování dokumentů, jejich překlad a zohlednění všech rysů konkrétní životní situace bude vyžadovat hodně úsilí, času a trpělivosti. Ale to všechno zvládnete.

Nebojte se o své děti, rodinu a dívejte se na stěhování do Německa tak, že to vaší rodině jen prospěje. Přejeme pohodlné stěhování.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.