Čím víc pohybu, tím líp. Pravda, nebo lež?

Zdravé jídlo a pravidelný pohyb se doporučuje nejen ke zlepšení fyzické kondice, ale i z hlediska psychické pohody a jako ochrana před nemocemi. Jenže kolik pohybu je tak akorát? Platí, že čím více se hýbeme, tím na tom budeme lépe?

Je sport pro každého?

zoom Zvětšit

Kdo se chce hýbat, nehledá výmluvy

Tvrzení, že sport není pro každého, není ničím výjimečným. Je to ale skutečně tak, nebo se převážně jedná o výmluvy? Pokud člověku nebrání v pohybu vážné zdravotní potíže, pak je možné tvrdit, že sport je vskutku pro každého, kdo to se svým zdravím myslí vážně. Chcete-li namítnout, že ke sportování jsou mimo jiné zapotřebí peníze a čas, věřte, že s těmito námitkami neuspějete. Sport nemusíte nutně provozovat v drahém fitness centru, chodit hrát tenis nebo si pořizovat drahé vybavení na lyže nebo třeba běh. Možností, jak se hýbat, je hodně a většinu z nich máme kolem sebe úplně zadarmo.

Zajímavost: Zařadit do života pohyb můžete těmi nejrozmanitějšími způsoby: od procházek, proběhnutí se do schodů až po hrabání slámy, vytrhávání plevelu z chodníku nebo třeba úklidu domu. Pokud se chcete hýbat, příležitost si vždy najdete!

Důležité je najít tu správnou míru

Podobně jako bychom měli najít správnou míru v případě mlsání sladkého či například pití alkoholu, je zapotřebí najít na základě svých potřeb a možností ideální míru pohybu. Pokud netušíte, jak ji najít, možná vás nasměruje doporučení, které vydala koncem roku 2020 Světová zdravotnická organizace (WHO). Mělo by však jít skutečně pouze o nasměrování, nikoliv návod. Potřeby každého z nás jsou totiž značně individuální.

Děti mohou sportovat každý den

zoom Zvětšit

Pro děti je pohyb velmi důležitý

Děti a dospívající se podle WHO nemusejí příliš šetřit. Sportování se mohou bez obav věnovat každý den alespoň 60 minut. Pokud se věnují nějaké intenzivní fyzické aktivitě nebo lehkému posilování, jejich tělo by to mělo zvládnout minimálně třikrát do týdne. Máte-li tedy doma malého vášnivého sportovce, zbytečně ho v jeho aktivitách neomezujte. Pro děti je každodenní pohyb velmi důležitý a zároveň naprosto přirozený. Kromě toho v dětství si děti k pohybové aktivitě budují vztah, proto je dobré je v tom podpořit.

Zajímavost: Podporujte své děti v pohybu, ale do ničeho je nenutně. To by mohlo mít zcela obrácený efekt a dítě by si ke sportu vybudovalo negativní vztah, který by si s sebou mohlo odnést až do puberty či dokonce dospělosti. Dovolte svým ratolestem zkoušet nové sporty a nebuďte zklamaní, když si váš potomek zamiluje odlišný sport, než je ten váš.

Dospělý člověk může trochu ubrat

zoom

Sportujte podle svých možností

Děti a dospívající mohou jet takřka bez obav na plný plyn, dospělý se nemusí stydět nohu z plynu sundat. To ovšem neznamená úplně zastavit! Pokud vás netrápí zdravotní problémy, hýbejte se. Jakou míru fyzické aktivity zvolit je však závislé na mnoha faktorech. Podle WHO by měl dospělák věnovat přiměřenému pohybu aspoň 2,5 až 5 hodin týdně. Mezi přiměřenou pohybovou aktivitu patří například běžná chůze, jízda na kole do práce a další. V případě, že se věnujete intenzivní pohybové aktivitě (běh, posilovna, kondiční plavání atd.), stačí 1 hod. 15 min. až 2,5 hodiny týdně. Pro někoho málo, pro jiného moc. Člověku, který je trénovaný, bude nejspíš doporučení sportovat dvě hodiny týdně připadat směšné. Je však potřeba si uvědomit, že WHO vydává doporučení pro širokou veřejnost a její doporučení jsou velice obecná. Měla by být pouze pomocnou berličkou, nikoliv dogmatem.

Zajímavost: Posilovací cviky je vhodné zařadit minimálně dvakrát týdně.

Ani seniorský věk není překážkou

zoom Zvětšit

Pokud můžete, nepřestávejte sportovat

Pravidelného pohybu by se člověk neměl vzdávat ani v pokročilém věku, přičemž optimální míra pohybu by se měla řídit zdravotním stavem. To ostatně platí pro jakoukoliv věkovou skupinu. Pokud to tedy zdravotní stav dovoluje, WHO doporučuje lidem v seniorském věku mírný pohyb v rozmezí aspoň 2,5 až 5 hodin týdně. Zároveň se doporučuje zařadit až třikrát týdně funkční a balanční cviky, které sníží riziko zranění způsobených pády. Tyto cviky by se však měly provádět pod odborným dozorem fyzioterapeuta.

Zajímavost: Pokud si zachováte pravidelný pohyb i ve stáří podpoříte tím své fyzické i psychické zdraví, můžete zlepšit kvalitu spánku, snížit riziko zranění způsobených pády, či dokonce snížit riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a chránit se před cukrovkou II. typu.

Nechcete se vzdát sportu během těhotenství?

zoom Zvětšit

I během těhotenství je cvičení možné

Těhotenství nemusí být nutně překážkou v provozování sportu, avšak je potřeba se řídit svými pocity, poslouchat své tělo a především ošetřujícího lékaře/gynekologa. Ten vám nejspíš potvrdí, že není vhodné tělo přehnaně zatěžovat, neboť už tak toho má naloženo hodně. I když jste trénovaná a budete se cítit během těhotenství dobře, nesnažte se zbytečně podávat vrcholové výkony ani nezkoušejte nové náročné sporty.

Zajímavost: WHO doporučuje těhotným ženám, které nemají žádné zdravotní komplikace, pouze mírnou pohybovou aktivitu v rozmezí 2,5 hodin týdně. Zařadit můžete mírný strečink. Pokud jste se pravidelně věnovala sportu ještě před otěhotněním, můžete podle WHO bez obav sportovat i během těhotenství a po porodu. Přesto spíše s mírou!

Míru pohybu si určete sami

zoom Zvětšit

Sport bezpochyby prospívá

Jak už bylo v článku zmíněno, veškerá doporučení WHO jsou obecná a měla by být pouhým odrazovým můstkem. O tom, že pravidelný pohyb prospívá není pochyb. Pomáhá zvyšovat obranyschopnost, může nás ochránit před některými nemocemi, podporuje cirkulaci krve a lymfy, posiluje svaly srdce a plic, zajišťuje správnou hmotnost, zlepšuje schopnost koncentrace a dokonce dokáže zvýšit produktivitu práce, uvolňuje napětí a zlepšuje náladu. Volbu pohybu a jeho míru bychom si však měli určit sami bez ohledu na doporučení WHO či jiných odborníků. Ideální je následovat potřeby svého těla.

Zajímavost: Důvod, proč spoléhat zejména na své tělo, je mimo jiné i to, že doporučení jednotlivých odborníků a studií se často liší. Někdo tvrdí, že nejlepší je běhat maratony, někdo jiný, že prospěšnější je kratší intervalový trénink než hodiny vyčerpávajícího tréninku či běhu. Někoho baví posilovna, další si raději zatančí či zaskáče přes švihadlo, někdo raději poseká trávník.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?