Jak poznat správného dodavatele energií?

Elektřina v posledních týdnech jde razantně nahoru svou cenou. A nelze se tomu divit. Na trhu s energiemi se dějí věci, které mnozí nepamatují. Dokonce se někteří octli bez dodavatele, což bylo z počátku topné sezony velice nepříjemné. Zatímco někdo byl vlivem krachnuté společnosti donucen pro změnu onoho dodavatele, jiný se rozhodl k tomuto kroku přistoupit proto, že se svým původním nebyl spokojen. Obě dvě strany se však ptají, jak poznat správného dodavatele energií?

img

pixabay.com

V nabídce jsou desítky dodavatelů elektřiny

Není totiž tajemstvím, že i v tomto světě se můžete setkat s podvodníky a falešnými firmami, které touží po jediném - využít naivity mnohých spotřebitelů a vymámit z nich nemalé částky za energie. V nabídce jsou desítky dodavatelů lišících se drobnostmi a najít mezi nimi spolehlivou a férovou firmu, to není tak snadné.

Kdo je dodavatelem energií?

Pojďme si nejdřív zodpovědět otázku, kdo vlastně jsou dodavatelé plynu a elektřiny? Jsou to ve skutečnosti obchodníci s energiemi, kteří představují až ten poslední článek v celém procesu přenosu elektrické energie z elektrárny až ke spotřebiteli domů. A jakožto poslední článek mají ze zákona možnost si samostatně nastavovat vlastní cenovou politiku. Na trhu s energiemi však došlo k liberalizaci a zákazníci si tak mohou svobodně určit, od koho budou elektřinu odebírat. A zpravidla je to právě ten, kdo nabízí nejméně. Ovšem nejen cena, která je nám na první pohled nabízena, by měla mít při výběru největší slovo. Nejlepší dodavatel elektřiny se pozná na základě mnoha dalších faktorů, které berte také v potaz, abyste se dočkali třeba toho, že za měsíc ušetříte i několik tisíc korun.

Cena je důležitá, ale nepodceňte skryté poplatky

Ano, cena je pravděpodobně to první, co vás bude při výběru ideálního dodavatele energií zajímat. Pomoct mohou nejrůznější srovnávací kalkulačky, které často neopomíjí jedno - skryté poplatky. Na oficiálních webových stránkách společnosti o skrytých poplatcích mnohdy není prakticky řeč a konečný klient je nakonec velice zaskočen tím, co je mu nakonec účtováno.

Je ale pravdou, že cenu za energie, kterou uhradíte, můžete snížit tím, že k energiím budete přistupovat úsporněji a investujete třeba do nejlepší termostatické hlavice pro radiátory či se naučíte po sobě zhasínat, když odejdete z místnosti. Kromě ceny tedy pamatujte i na další faktory ovlivňující vaši spokojenost a spějící ke správné volbě.

Jak kvalitní je zákaznický servis?

Pravděpodobně se stane, že během soužití budete potřebovat pomoc od dodavatelů energií. Budete chtít zvýšit nebo snížit měsíční zálohy, dojde k rozšíření vašeho příbytku nebo budete chtít vyzkoušet některé z doprovodných služeb. A v takových případech bude záležet na tom, jak kvalitní a především ochotný je zákaznický servis dané společnosti. Než tedy přejdete k jednomu konkrétnímu dodavateli energií, zjistěte si, tedy alespoň na základě referencí, jak na tom po stránce zákaznického servisu jsou. Reagují rychle na e-maily nebo s nimi není problém po telefonické stránce? Pro budoucí spokojenost je to víc než důležité.

Je výpovědní lhůta bezproblémová?

Jak už bylo zmíněno, každý člověk si může svobodně vybrat, k jakému dodavateli energií se připoutá, respektive či služby bude využívat. A někdy se stane, že i po letech spokojenosti u jedné společnosti dojde k věcem, které člověka donutí přejít k někomu jinému. Co mu však v tomto kroku může bránit, je výpovědní smlouva. Proto předtím, než přejdete k nějakému dodavateli energií, zjistěte, co výpovědní lhůta obsahuje nebo jestli je bezproblémovou záležitostí.

Zejména si zkontrolujte, jestli byla sjednána na dobu určitou či neurčitou. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!